2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Normal Hayatınıza Yer Açabilmeye Takdir: Psikolojik Esneklik
MAKALE #21784 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Gülden GÖKÇEN | Yayın Eylül 2020 | 1,666 Okuyucu
Son üç ay içinde; pandemi etrafındaki kamuoyu söyleminin, büyük ölçüde kolektif bir etki yarattığı söylenebilir. Birçoğunuz neye, ne kadar ihtiyacı olduğunu bir yudumda anlayabildi. Atomlarınızın bile birbirine çok fazla yakınlaşmadığı; beraber hareket ettiği bilgisiyle yola çıkarak, “BİRLİKTELİK” temalı davranışlarda bulundunuz. Yayılımı kontrol ederken; bir taraftan da iyiyi kötüden ayırabilmede işbirliğini, (“Birlikte evde kalın”) sosyal uzaklaşmayı, el hijyenini ve karantina önlemlerini teşvik edici halleriniz “BÜTÜNCÜL” dü. Günlük hayatta kalma taleplerinizle birlikte; sağlıklı bir gıda tedarikçisi oldunuz, ruh sağlığını koruyucu rutinlerinizi sürdürdünüz, genel anlamda sağlıkla ilgili haberlere olan duyarlılığınız; güvensizliklerden uzaklaşmanıza sebep olurken; gelecekte oluşabilecek “TAKINTILI DÜŞÜNCELERİNİZE” de dinlenme fırsatı yarattı. O kadar farkındaydınız ki yaşadıklarınızın; bazı görüntülerin aklınızı zehirlemesine izin vermeden sadece “ŞAŞKINLIK” duydunuz. Analiz edilmeyen duygu ve düşüncelere sahip kişilerin, başıboş gezen fırtınalar gibi nereye nasıl bir tahribat vereceğinden habersiz, yaşamlarını “DEĞERLENDİRDİNİZ”. Yaşamın yaşanılır kılan iyileştirici, geliştirici kaynaklarını kendinize “KİŞİSEL GÜCÜNÜZ” olarak sahiplendiniz. Bu gücünüzün kaynağını; yaşamı olumlu ve olumsuz tüm yönleriyle bir bütün içinde birleştirebilen zihinsel ve duygusal bir “KABUL” ile yakaladınız. Bu sürecinizde yaşamınız için “NEDENLER” sağladınız ve her davranışınıza “REHBERLİK ETTİNİZ”. Acı ve üzüntünün insan olmanın gereği olduğuna “İNANDINIZ”, belirsizliklerle zihninizi doldurmadınız. Öyle ki, pandeminin psikolojik etkilerini görmezden gelmek yerine; günlük yaşamınızdaki etkililiğinin ayarlarını radyo frekansını yakalamaya çalışır gibi “ DENEDİNİZ YANILDINIZ VE TEKRAR TEKRAR TEKRAR DENEDİZ, BIRAKMADINIZ”…

GEÇEN AYLARINIZDA DERİNLİĞİNİZ İLE BU AYLARDAKİ YÜKSEKLİĞİNİZ ARASINDA FARK VAR!
Yaşam, 01.06.2020 tarihinden itibaren yeni ihtiyaçlar doğrultusunda yürümeye devam ediyor, davranışlar ise hızla değişiyor. Odaklandığınız davranışlarınızı düşünürken; daha da çoğaltıyor, yeni dünyanız yapmaya başlıyorsunuz. Yeni dünyanızdaki düşünceleriniz, her şeyi yapmanın yolları üzerine yeni ilişkiler, yaşam kalıpları ve perspektifler oluşturmaya zorluyor. Yeni dünyanızda; el sıkışabilme, sarılıp öpüşebilme veya kucaklaşma gibi davranışlarınızı; yeni sosyal davranışlarınızın temelindeki “TEMASSIZLIK” la aksatmadan, devamlı yapma bilgisiyle hareket ediyorsunuz. Ancak bu süreçte ‘’Tuzu kuru adamın derdi büyük olur ‘’ misali; eğilmez, kırılmaz veya bükülmezliği tercih ederseniz; karşılaşabileceğiniz darbeler de sizi bir o kadar yıpratabilir, olumsuzlukların etkisini kolay atlatamayabilir ve tercih ettiğiniz bu bükülmezlik ilişkilerinizi daha zorlu bir sürece itebilir. Aslında süreç; sizi kırılıp, belkide yontulup, delinip yine de yaşamayı sürdürmeye yöneltiyor; dayanıklı kalabilmek için de önce esneyebilmenin varlığını sorgulatarak... Bu esneklikte yaşantılara açık olma var; sabit fikirliliği ve kalıp yargıları bir kenara bırakarak gelişim odaklı ilerleme var. .Madalyonun “iyi” ve “kötü” iki yüzüne de eşit mesafede yaklaşabilme var..
Psikolojik esneklik sizlere, neden bazı insanların çok basit olarak algılanan olaylar karşısında bile sıkıntı yaşarken; bazı insanların ise bü¬yük stres yaratan durumlarda bile sorun yaşamadıkla¬rını düşündürebilir. Bu düşüncelerin de sizi iki soruya yönlendirmesi muhtemel.. “Sahip olduklarımdan farklı olan şeylerle karşılaştığımda hayatımda onlara da yer açabiliyor muyum?, Eksik olanı doldurabiliyor muyum?” Her iki sorunun cevabı tek kelime ve bir cümle…
Öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir özellik olan psikolojik esneklik becerisini arttırmak için şuana kadar bir çok şey yaptınız kendinizi takdir edin:
 Geçmişten Öğrendiniz, Dağılmadan Elinizdekileri Sayarak
 ToparlanmaSürecindesiniz

PEKİ SONRASI?

“Bütün iyi kitapların sonunda
Bütün gündüzlerin, bütün gecelerin sonunda
Meltemi senden esen
Soluğu sende olan
Yeni bir başlangıç vardır”Edip Cansever
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Normal Hayatınıza Yer Açabilmeye Takdir: Psikolojik Esneklik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Gülden GÖKÇEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Gülden GÖKÇEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülden GÖKÇEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Gülden GÖKÇEN
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Gülden GÖKÇEN'in Yazıları
► İlişkilerde Uyum Sağlayıcı Esneklik ÇOK OKUNUYOR Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Yeni Normal Hayatınıza Yer Açabilmeye Takdir: Psikolojik Esneklik' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:49
Top