2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeklerde ve Çocuklarda Mastürbasyon
MAKALE #21812 © Yazan Uzm.Sefa TURAN | Yayın Ekim 2020 | 2,313 Okuyucu
Mastürbasyon, zevk ve kendini rahatlatmak için cinsel organların kendini uyarmasıdır, bebeklerde ve çocuklarda mastürbasyon peki neden ortaya çıktı? Bebeklerde ve çocuklarda mastürbasyon kendilerini bir el veya başka bir nesneyle cinsel organını ovalamasıdır.

Mastürbasyon, bebeklerde ve çocuklarda yaygın olarak görülen çok fazla sayıda çocukta olduğu bilinmektedir. Mastürbasyon sırasında, bir çocuk genellikle şaşkın, kızarık ve meşgul olur. Çocuk her gün birkaç kez veya haftada sadece bir kez mastürbasyon yapabilir. Mastürbasyon daha sık bir çocuk uykulu, sıkılmış, televizyon izlerken veya stres altındayken ortaya çıkıyor.

ÇOCUĞUM NEDEN MASTÜRBASYON YAPIYOR?

Mastürbasyon birçok yeni yürümeye başlayan çocuk ve okul öncesi çocuklarda davranış olarak kaynaklarda geçmektedir. Ancak bebeklerde ve çocuklarda mastürbasyon duyusal bir ihtiyaç olabilir. Bu yaş grubundaki çocukların üçte birine kadar vücutlarını keşfederken mastürbasyon yapmayı keşfederler. Duyusal ihtiyaçları ve zayıf beden farkındalığı bebeklerin veya çocukların bu tip davranışlara itelemektedir.

Çocuklar genellikle iyi hissettikleri için mastürbasyon yapmaya devam ederler. Bazı çocuklar bir şeyleri uzaklaştırmak gibi bir şeyden mutsuz oldukları için sık sık mastürbasyon yaparlar. Diğerleri, mastürbasyonu tamamen durdurmak için cezaya veya baskıya tepki göstermek için yapmaktadır. Mastürbasyonun tıbbi bir nedeni yoktur. Genital bölgede tahriş ağrı veya kaşıntıya neden olur.

ÇOCUKLARDA MASTÜRBASYON NE KADAR SÜRER?

Çocuğunuz mastürbasyon öğrendikten sonra, nadiren tamamen yapmayı bırakacaktır. Çünkü aileler doğru destek sağlayamadıkları için tamamen yapmayı bırakmamaktadır. Çocukluk çağında mastürbasyon yapan bir çocuğunuz var ise Ergoterapiste başvurunuz.

İlişkili bir iktidar mücadelesi veya mutsuzluk giderilirse çocuğunuz bunu sık sık yapmayabilir. Duyusal olarak ihtiyaçları çocuğun terapiler ile verilirse yapmayabilir. 5 veya 6 yaşına geldiğinde, çoğu çocuk takdir yetkisini öğrenebilir ve sadece özel olarak mastürbasyon yapar. Mastürbasyon, hormonlardaki ve cinsel dürtüdeki normal dalgalanmalara yanıt olarak ergenlik döneminde neredeyse evrensel hale gelir.

MASTÜRBASYON SORUNLARA NEDEN OLUR MU?

Mastürbasyon herhangi bir fiziksel yaralanmaya veya vücuda zarar vermez. 5 veya 6 yaşından sonra halka açık yerlerde kasıtlı olarak yapılmadığı sürece anormal veya aşırı değildir. Bu, çocuğunuzun aşırı seks, karışık veya cinsel sapkın olacağı anlamına gelmez. Ancak yapmasındaki sebeplerin araştırılarak en kısada sürede çözümlenmesi gerekir.

Ancak yetişkinler bir çocuğun mastürbasyonuna aşırı tepki verir ve kirli veya kötü görünmesini sağlarsa, suçluluk ve cinsel ilişki gibi duygusal zararlara neden olur. Bunlarda çocuklarda travmalara veya stres bozukluklarına sebep olabilir. Bunun yerine en kısa sürede uzman desteği alınması önemlidir.

MASTÜRBASYON YAPAN ÇOCUĞUMA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?

1.Gerçekçi hedeflere sahip olun
Çocuklarda mastürbasyonu ortadan kaldırmak imkansız değildir ama zorlu süreçtir. Bu süreçte profesyonel destek çok önemlidir. Çocuğunuzun bunu öğrendiğin, hoşlandığını gerçeğini kabul edin. Kontrol edebileceğiniz tek şey nerede yaptığıdır. Tedavi sürecinde çocuğu daha fazla strese sokmamak için makul bir amaç sadece yatak odasında, banyoda izin vermektir.

Çocuğunuza, “Yorgunken bunu yatak odanızda yapmak sorun değil” görmezden gelebilirsiniz.. Mastürbasyonu tamamen görmezden gelirseniz, nerede yapılırsa yapılsın, çocuğunuz herhangi bir ortamda özgürce yapabileceğini düşünecektir. Bu süreçte siz çocuğunuzun ihtiyaçlarını terapiler ile karşıladıkça bu davranışın ortadan kalkması zorlaşacaktır. Çünkü siz ona normal gibi lanse etmiştiniz.

2.Çocuğunuzu sürekli baskı altına almayın
Çocuğunuzu bu zamanlarda yalnız bırakın, kontrol etmeye devam etmeyin. Çocuğunuzun karnında uzanmasını yasaklamayın ve ellerinin bacakların arasında olup olmadığını sormayın. Bunun yerine çocuğunuzu değerlediren ergoterapisten ev programı isteyin bu durumlarda kullanabileceğiniz stratejileri öğrenin.

3. Çocuğunuzu diğer zamanlarda dikkatini dağıtın veya ihtiyaçlarını karşılayın
Önce çocuğunuzu oyuncaklar veya aktivite ile dikkatinizi dağıtmaya çalışın. Bu başarısız olursa, çocuğunuza açıklayın: “Bunun iyi hissettirdiğini biliyorum, ama evin geri kalanında veya başka insanlar olduğunda bunu yapmamalısın.” Çocuklar 4 veya 5 yaşına geldiklerinde, diğer insanların duygularına karşı duyarlı olurlar ve sadece yalnız olduklarında mastürbasyon yapmaları gerektiğini anlarlar. Ancak çocukların diğer zamanlarda ihtiyaçlarını karşılayarak, oyuna katılımı arttırarak ve duygularını anlayarak yardımcı olmalısınız.

4.Bu yaklaşımı çocuğunuzun gündüz bakımı veya okul öncesi personeli ile tartışın
Çocuğunuzun bakıcısından veya öğretmeninden, öncelikle çocuğu rahatsız etmeye çalışarak çocuğunuzun mastürbasyonuna yanıt vermesini isteyin. Bu işe yaramazsa, “Şimdi bize katılmanızı sağlamalıyız” gibi yorumlarla çocuğun dikkatini çekmelidirler.

5.Çocuğunuzla fiziksel teması artırın
Bazı çocuklar gün boyunca ekstra sarılma ve sarılma alırlarsa daha az mastürbasyon yaparlar. Çocuğunuza her gün birlikte en az 1 saat birlikte ve sizden fiziksel olarak sevgi duyduğundan emin olun.

6.Yaygın hatalar
Ebeveynlerin yaptığı en yaygın hata, mastürbasyonu tamamen ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Bu, ebeveynlerin kaçınılmaz olarak kaybettiği bir güç mücadelesine yol açar. Çocuklar mastürbasyon için fiziksel olarak cezalandırılmamalı, ona bağırılmamalı veya ders vermemelidir. Mastürbasyonu kötü, kirli, kötü veya günahkâr olarak etiketlemeyin ve çocuğunuzun ellerini bağlamayın veya herhangi bir kısıtlama kullanmayın. Tüm bu yaklaşımlar sadece dirence ve muhtemelen daha sonra cinsel engellemeye yol açar. Bunun yerine çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamak için Ergoterapist ile görüşün ve terapiler ile ortadan kalkmasını sağlayınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeklerde ve Çocuklarda Mastürbasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sefa TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sefa TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa TURAN Fotoğraf
Uzm.Sefa TURAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sefa TURAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bebeklerde ve Çocuklarda Mastürbasyon' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Duyu Bütünleme ve Agresif Davranışlar ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2023
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
► Alzheimer Tedavisi Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Emeklemiyor? Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Yürümüyor? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:55
Top