2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ders Başarısı ve Sınav Kaygısı İçin İmgeleme Yöntemi
MAKALE #21833 © Yazan Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN | Yayın Ekim 2020 | 1,858 Okuyucu
İmgeleme, zihinsel olarak herhangi bir durumu “canlandırma”dır. Diğer bilinen terim ise Türkçe olmayan “imajinasyon”dur. Esasen iç dünyamıza açılan penceredir. Görebildiğimiz, işitebildiğimiz, dokunabildiğimiz, koklayabildiğimiz ya da tadabildiğimiz bir düşünce akışıdır. İmge, yaşantılarımızın (deneyimler) ya da hayal gücümüzün (fanteziler) içsel bir temsilidir. Zihnimizin bilgileri kodlama depolama ve ifade etme biçimidir. İmgeleme, rüyaların ve hayallerin, anıların ve geçmiş yaşantının, planların ve olasılıkların bir yansımasıdır. Yaratıcı imgeleme, hayatta istediğiniz her şeyi yaratabilmek ve yaşantınızı olumlu yönde değiştirebilmek için zihinsel betimleme ve onaylama sanatıdır.



İmgelemenin performansı %10-25 oranında arttırdığı çalışmalarla gösterilmiştir. İmgelemenin bireysel dönüşümlerde kullanılan telkinlerle kombine edilmesiyle, dönüşümün yoğunluğunu ve hızını artıran zihinsel bir araç olduğu çalışmalarla belirlenmiştir.



İmgeleme yoluyla ruhsal gelişime hız kazandırabilir, yaratıcılık yeteneğini geliştirebilir, zararlı alışkanlıklardan kurtulabilir, mesleki hedeflere ulaşabiliriz.

İmgelemeyi nasıl yaparız;


İlk egzersiz: Elinize bir kalem alın, gözlerinizi kapatın ve onu tanımlamaya çalışın.
İlk egzersiz: Kendinizi çok hoşunuza giden bir ortamda hayal edin ve ortamın kokusuna, ortamdaki sese, gördüklerinize, teninize dokunan rüzgara ve ağzınızdaki tada odaklanın.
İlk egzersiz: Gözlerinizi kapatıp derinlemesine gevşediğinizi hissedin. Tercihen oturma odanız gibi çok iyi bildiğiniz bir odayı düşünün. Sonra, koltukların-halının rengi, eşyaların yerleştirme biçimi, ne kadar aydınlık ya da karanlık olduğu gibi odanın iyi bildiğiniz ayrıntılarını hatırlamaya çalışın. Sonra bu odaya girdiğinizi, bir koltuğa oturduğunuzu ya da yatağa uzandığınızı gözünüzün de canlandırın. Bu egzersizi yapabiliyorsanız diğer egzersize geçin.


Asıl egzersiz: Gevşeme egzersizi ile imgeleme birlikte uygulanabilir. Gevşeme egzersizinde vücudun yukarıdan aşağıya (ya da tersine) simetrik olarak tüm kasların gevşemesi sağlanır. Gözler kapalı, rahat ve sessiz bir ortamda olabildiğince gevşemiş şekilde oturun veya uzanın. Ancak, bu ortam asla karanlık olmamalıdır. Gevşeme egzersizi sırasında derin nefes alıp, derin nefes verin. Nefes alma/ nefes verme oranı ½ olsun. Nefes vermenin her zaman daha çok rahatlattığını ve gevşettiniğini unutmayın. Nefes alıp vermeyi gerçekleştirdikten sonra yavaş yavaş tam olarak istediğiniz düşünceyi düşünmeye başlayın. Bunu gözünüzde canlandırın. Örneğin; sınavda başarılı olduğunuzu ve istediğiniz puanı/notu aldığınızı hayal edin (imgeleyin). Aklınıza o sırada olumsuz bir düşünce gelirse derin nefes alıp derin nefes vererek olumlu düşünce ile yer değiştirmeye çalışın. Bu işleme imgelediğiniz durum zevk verdiği sürece devam ettirin. Bundan zevk almıyorsanız bile tekrar ederek olumlama yapın. Olumlama yaptıkça rahatladığınızı göreceksiniz.



Bu egzersizi ders başarısı için tekrar tekrar uygulayın.



İmgelemeyi Başka Ne İçin Uygulayabiliriz?


Sınav kaygısı için de uygulayabilirsiniz. Sınava girerken tüm sıkıntılarınızdan arındığınızı hayal edebilirsiniz.



Sınav kaygısından başka her türlü olumsuzlukla mücadele etmek için imgeleme kullanılabilir.



İmgeleme Ne Zaman Uygulanır


İmgelemeyi sabah ilk uyandığınızda veya geceleri uyumadan önce yapmak daha iyidir, çünkü bu saatlerde zihin ve beden zaten derin bir biçimde gevşemiş ve alıcı haldedir. İmgelemeyi yatarak da yapabilirsiniz ancak uyumaya karşı, odanın en azından hafif ışıklı (karanlık değil) olmasına dikkat ederek, yatağın kenarında sırtınız dik ve dengeli bir duruşta oturmanız daha iyi olur.

Kaslarınızın gevşediğini ve düşüncenizi odakladığınızın farkına vardıktan sonra, önceleri sabah uyandığınızda ve gece yatarken uyguladığınız imgelemeyi günün her saatinde kas gevşemesi sağlamadan da uygulayabilirsiniz. Ancak, derin nefes alıp, derin nefes verme egzersizini uygulamayı unutmayın.



İmgelemeyi Tam Olarak Başaramadığınızı Düşünüyorsanız


Bazıları, gözlerini kapatıp imgeleme yapmaya çalışırken gerçekten zihinsel bir görüntü (ya da resim) “göremedikleri”için endişe duyarlar. Bazıları da, gözlerini kapatıp bir şeyleri imgelediklerinde çok net ve keskin görüntüler gördüklerini söylerler. Diğerleri ise gerçek anlamda bir şey”göremediklerini” yalnızca arzuladıkları şey” hakkında düşündüklerini” ya da o şeye baktıklarını hayal ettiklerini veya bir hissin izlenimini aldıklarını hissederler. Zihinsel olarak bir görüntü, bir resim görmek kesinlikle gerekli değildir. Bunların hepsi de kusursuzca işlev görür. Hepimiz hayal gücümüzü sürekli kullanırız; kullanmamamız mümkün değildir; Bu yüzden, imgeleme yaparken kullandığınız her yöntem geçerlidir.
İmgelemeyi başaramanın bir nedeni de kaygının yüksek düzeyde olmasıdır. Olumsuz düşünceler o kadar fazladır ki, olumlu düşüncelere yön vermek olası değildir. Fizik egzersiz yapmak kaygıyı en iyi azaltan yöntem/yoldur. Haftada 4 gün fiziksel egzersiz yapılmasına rağmen kaygı düzeyi azalmıyorsa lütfen önce bir psikiyatri uzmanına başvurun, gerekiyorsa ilaç tedavisinden kaçınmayın. Psikiyatride kullanılan ilaç tedavilerinin bağımlılık yapmadığını tekrar hatırlatmak isterim.



Dr.Murat Eren ÖZEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ders Başarısı ve Sınav Kaygısı İçin İmgeleme Yöntemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
Adana
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'in Yazıları
► Sınav Kaygısı Dr.Sevilay ZORLU
► Çocuklarda Sınav Kaygısı Dr.Şaban KARAYAĞIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ders Başarısı ve Sınav Kaygısı İçin İmgeleme Yöntemi' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Etiyolojisi PDF Ekim 2020
► Depresyon Bilgilendirme PDF Ekim 2020
► Apati PDF Ekim 2020
◊ Dışkı Tutamama (Enkoprezis) ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:41
Top