2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akademik Olarak Zorlanan Çocuğunuza Yardım İçin Beş Öneri
MAKALE #21836 © Yazan Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN | Yayın Ekim 2020 | 1,128 Okuyucu
(Çocuğunuzun Zorlandığı Konuların Tespiti)


Derslerinde zorlanan çocuğunuzu anlamak zor olabilir. Çocuğunuz derslerinde düşük performans gösterdiğinde, çalışmaktan kaçındığında ne yapacağınızı bilemeyebilir, çaresiz hissedebilirsiniz. Ancak hangi sınt ve yaşta olursa olsun çocuğunuza tam destek vermeli, zorlandığı alan(lar)da yardım etmelisiniz. Onun neden zorlandığını tespit etmelisiniz. Ona bazı soruları sorarak neden zorlanıyor olabileceğini anlayabilir, farkına varabilirsiniz.


En çok zorlandığı nedir?



Atmanız gereken ilk adım, çocuğunuzun akademik olarak mücadele verdiği dersi veya ödev türünü belirlemektir. Çocuğunuzu yargılamadan, ona anlayışlı bir şekilde bu konuyu direk sorabilir, aynı zamanda zorlandığı derslerle ilgili öğretmenleri ile görüşerek onlardan bilgi ve yardım alabilirsiniz. Çocuğunuzun sorun yaşadığı, zorlandığı konularda cesareti kırılmış olabilir, aynı zamanda da direnç geliştirmiş olabileceği için performansında düşüşler gözlemleyebilirsiniz. Temel sorunu tespit edip, çözmek için adımlarınızı planlayarak çocuğunuzun özgüveni kadar bu alandaki başarısının artmasına yardımcı ve destek olabilirsiniz.



Seviye problemi mi var?


Çocuğunuzun aldığı derslerin onun seviyesine uygun olup olmadığını sorgulamak gerekir. Zorlandığı derste, bir önceki yıla kıyasla başarısının ne olduğu konusunda öğretmeni ile görüşebilirsiniz. Öğretmeni değişmişse bir önceki yılda ders aldığı öğretmenden yeniden bilgi almanız ek katkı sağlayabilir. Kendi seviyesine uygun ders almadığı için zorlanıyor olabileceği akılda tutulmalıdır. Aynı derste zorlanan dİğer arkadaşlarının da fikri alınabilir, sorunları dinlenebilir. Belki ortak noktalardan ortak çözümler bulunabilir. Diğer arkadaşlarının da zorlandığının bilinmesi yalnız olmadığının farkına varılmasını sağlayarak motivasyonun düşmesi önlenebilir. Bazen sınıfta ders işleyişi zorlanmanın bir nedeni olabilir. Bazen de sınıf ortalamasının düşük olması dersten kopmalara neden olabilmektedir.



Çalışma düzeni ve alışkanlıkları


Çocuğunuzun çalışma düzeni ve alışkanlığı konusunda gözlem yaparak fikir edinin. Ders çalışma ortamı ve zamanlamasını gözden geçirerek onu yönlendirin. Öğretmeninin verdiği ödevlerden kısa notlar çıkarmasını ve bunları tekrar etmesini sağlayın. Gerekirse bir arkadaşından yardım isteyerek birlikte tekrar etmelerini sağlayabilir ve daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Etkili çalışması için becerilerinin gelişiminin önünü açın. Ona sürekli nasihat vermek, bağırmak yerine sakin ve anlayışlı olmalıdır. Onun fikirlerini almakta yarar vardır.



Başka sorunları gözden geçirme


Çocuğunuzun başarısındaki düşüklük ruhsal (duygusal) sorunlardan, öğrenme ve dikkat sorunlarından veya sınav kaygısından kaynaklanıyor olabilir. Öğrenme ve dikkat sorunları dikkat eksikliği, disleksi veya öğrenme güçlüklerinden kaynaklanabilir.



Genel sorunlar


Zamanında uyuyup uyumadığını kontrol etmek gerekir. Uykuya dalmakta ve sabah uyanmakta zorlanma, çok erken uyanma gibi sorunları var mı diye kontrol etmekte fayda vardır. Uyumadan önce uzun süre telefon ve tabletle uğraşıp uğraşmadığına dikkat edilmelidir. Akşam 21.00’den sonra ekranlara (telefon, tablet, TV) bakmaması gerektiğini vurgulamak gerekir. İştahının düzgün olduğundan emin olmalısınız. Özellikle sabah kahvaltısını yapmalıdır. Öğünlerini düzenli ve evde yapmalıdır. Kolalı içeceklerden ve cips gibi hazır yiyeceklerden uzak tutulmalıdır. İştahının fazla olması da başka bir sorun olabilir. Kan şekeri düzensizlikleri (açlık veya aşırı yeme) de performans düşüklüklerine atkıda bulunabilir. Kan sayımı ve vitamin seviyeleri ölçülerek eksikliklerinde takviye edilmesi gerekir.



Yukarıda saydığımız sorunların tek tek ele alınması gerekir. Birden fazla sorun performansı daha fazla bozacaktır.



Dr.Murat Eren ÖZEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Akademik Olarak Zorlanan Çocuğunuza Yardım İçin Beş Öneri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
Adana
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'in Yazıları
► Çocuğunuza Özür Dilemeyi Öğretmek Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Akademik Olarak Zorlanan Çocuğunuza Yardım İçin Beş Öneri' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Etiyolojisi PDF Ekim 2020
► Depresyon Bilgilendirme PDF Ekim 2020
► Apati PDF Ekim 2020
◊ Dışkı Tutamama (Enkoprezis) ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:24
Top