2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzdaki Kaygıyı Azaltmanın Yöntemleri
MAKALE #21837 © Yazan Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN | Yayın Ekim 2020 | 1,156 Okuyucu
Kaygı duyan çocuğunuzu en iyi siz anlarsınız. Kaygıyı azaltmanın en iyi yolu, özellikle korktuğu zamanlarda, onun yanında olmak ve desteklemektir. Onu sakinleştirmek için destekleyici ve rahatlatıcı sözcükleri bulmak zorundasınız. Kelime bulmakta zorlanabilirsiniz ama bazı alıştırmalarla çok daha kolay olacaktır.
Bazı ipuçlarını kullanarak kaygı ve korkuyu azaltabilirsiniz:
“Ben buradayım” mesajını vererek emniyette olduğunu hissettirmelisiniz. Bu onun kontrol dışı hissettiği zamanlarda onu rahatlatacaktır.
“Korkunu/kaygını anlat bana” mesajı ile endişesini dile getirmesini sağlamalısınız. Herhangi bir girişimde bulunmadan, çözüm önermeden sadece dinlemeyi deneyin. Belli bir süreyi onun dinlemeye ayırın ve onunla konuşun. Korku/kaygısını ifade etmesini sağlayın.
Kaygı ve korkusunu derecelendirmesini isteyin ve onun ne şiddette bu duyguyu yaşadığını anlamaya çalışın. Kendisi de bu yolla , her seferinde derecelendirerek, zamanlar arasında farklılıklar, azalmalar olduğunu hissedebilir ve o kadar da korku ve endişe duymadığını, zamanla cesaretinin arttığını hissedebilir, anlayabilir. Bazen kaygı düzeyini şekillerle ifade etmesini sağlayabilirsiniz. Bunu değişik büyüklükteki kareler (küçük-orta-büyük) veya daireler ile göstermesini isteyebilirsiniz.
Kaygı/korkuya hitap etmesini sağlayarak rahatlamasını sağlamak da mümkün olabilir. Kaygıyı baş edilebilir düzeye getirmek için kaygı/korkuyla konuşmak iyi gelebilir. Örneğin, kaygıya hitaben, senin beni yenmene izin vermeyeceğim, gibi bir cümle güçlü hissetmesini sağlayabilir.
Hissettiği kaygı/korkuyu ifade edemeyen, kelimelere dökmekte zorlanan çocukların bunu çizerek ifade etmelerini sağlamak daha rahatlatıcı olabilir. Kaygıyı çizerek ifade etme biçimine yorum yapmadan, çizdiği hakkında anlattıklarını dinleyin.
Kaygı ve korkularına dair hikaye anlatmasını sağlayın ve sonra sonuçlarını değiştirin. Farklı sonuçlar yaşanabileceğini zihinde canlandırın. Kaygılı çocuklar, kendilerini çoğu zaman çıkış bulamadıkları bir durum içinde bulurlar. Deneyimlerinde farklı sonuçlar yaşanabileceğini hikayelerle anlatmış olursunuz. Hikaye sonuna komik sonlar da ekleyebilirsiniz ama bunlardan bir tanesi mutlaka gerçekçi olmalıdır.
Çocuğunuz bazı kaygılarının somutlaştığını (böcek korkusu, asansör, yağmur, gök gürültüsü gibi) hissettiğinde daha güçlü hissetmeye başlayabilirler. Soyut, tarif etmesi güç kaygı ve korkular daha endişe vericidir. Onun kaygılarını anlamaya çalışarak rahatlatmaya çalışın.
Çocuğunuzun sakinleşmesini sağlamak için onun en sevdiği oyuncakla bir araya gelmesini veya sevdiği bir oyunu onunla oynamayı deneyebilirsiniz. Güzel bir zaman dilimini hatırlamasını sağlayarak korku/kaygıyla iyi zamanın yerini değiştirebilirsiniz. Bu yolla olumlama yapılmış olur. Kaygılanmaya başladığında bu şekilde olumlama yapması için alıştırma yapabilirsiniz.
Kaygı ve korku duyduğu zamanlarda derin nefes alıp vermesini sağlayarak rahatladığını deneyimlemesini sağlayabilirsiniz.
Kaygı/korku hissettiği anda onunla “Bu korkutucu ve ….” şeklinde konuşarak onun kaygı/korkusunu kabul etmiş oluruz ve cümleyi tamamlamalısınız “...ve sen güçlüsün / derin nefes alarak bunun geçmesini sağlayabilirsin / daha önce bununla baş ettin” gibi içsel konuşmalar yaratarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuza sizden ne istediğini sorarak ihtiyacını dile getirmesini sağlayabilirsiniz. “Sana ne yapabilirim?”, “Benden ihtiyacın nedir?” gibi
Kaygı/korkunun en şiddetli yaşandığı anda “Bu kaygı/korku/duygu geçecek” diye telkinde bulunabilirsiniz. Bitmeyecekmiş gibi gelen sıkıntılı duygunun daha kolay geçirilmesini sağlayacaktır.
Hepsinden önemlisi, kaygı/korku hisseden çocuğun etrafında kaygılı/korkulu görünmemektir.
Dr.Murat Eren ÖZEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzdaki Kaygıyı Azaltmanın Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
Adana
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'in Yazıları
► Meme Büyütme Yöntemleri Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Vajinismus Tedavi Yöntemleri Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Doğum Kontrol Yöntemleri Op.Dr.Şenay AYCAN
► Estetik Tedavi Yöntemleri Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Alerjenlerden Korunma Yöntemleri Dr.Gürkan KILIÇ
► Lenfödem ve Tedavi Yöntemleri Fzt.Elif Esra FARIMAZ
► Aile Planlaması Yöntemleri Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Gebelikten Korunma Yöntemleri Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Doğum Kontrol Yöntemleri Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Gebelikten Korunma Yöntemleri ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzdaki Kaygıyı Azaltmanın Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Etiyolojisi PDF Ekim 2020
► Depresyon Bilgilendirme PDF Ekim 2020
► Apati PDF Ekim 2020
◊ Dışkı Tutamama (Enkoprezis) ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:18
Top