2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuza Sevildiğini, Değer Verildiğini Göstermenin Yolları
MAKALE #21838 © Yazan Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN | Yayın Ekim 2020 | 1,118 Okuyucu
Bir düşünün, çocukluğunuzda sevildiğinizi, değer verildiğinizi hissettiğiniz anları hatırlıyor musunuz? Belki en mutlu anlarınız ailenizle gittiğiniz bir tatil, ailenizden veya dedenizden gördüğünüz özel ilgi oldugunu hatırlayabilirsiniz. Çocuğunuza sevildiğini hatırlatmak için neler yapıyorsunuz? Ne sıklıkta ona sevildiğini hatırlatıyorsunuz? Genellikle en değerli anlar küçük şeylerin birleşimidir. Çocuğunuza sevildiğini, onun değerli olduğunu hissettirmeniz için bazı fikirler var.
Yemek zamanında TV-radyo vb. cihazları kapatın. Yemek sofrası, tüm aile bireylerinin paylaşımda bulunabilecekleri değerli bir zaman dilimidir. Bu yüzden, yemeğe oturmadan önce herkesin cep telefonunu belli bir yere konmasını sağlayarak başlayın. Önceleri telefon olmadan yemek yemek zor gelebilir ama zamanla bu duruma alışılacak ve yemek daha keyifli hale gelecektir.
Cep telefonunuzu kapatın. Eve adım attığınızda veya çocuğunuz eve geldiğinde telefonunuzu bir kenara koyun, hatta sessize alın. Okuldan geldiği ilk 30-60 dakikayı sadece çocuğunuza verin, tüm dikkatinizi onun üzerinde toplayın. Onun gün içinde yaşadıklarını dinlerken cep telefonunuzun bunu engellemesine izin vermemiş olursunuz. Araştırmalar, çocukların en az üçte birinin ebeveynlerinin elinden telefon düşmemesinden şikayetçi olduğunu göstermektedir.
Çocuğunuza yakınlık gösterin, temas edin. Fiziksel şefkatin çocuk gelişimi ve çocuk psikolojisi üzerinde olumlu yönde etki yaptığı gösterilmiştir. Çocuklar, ebeveynleri onlara sarıldıklarında, sırtlarını okşadıklarında, öptüklerinde sevildiklerini ve değerli olduklarını hissederler. Fiziksel olarak sevgisini, şefkatini gösteren ebeveynlerin çocukları daha sağlıklı bir bağlanma gösterirler ve çocukları daha sakin ve daha az öfkeli olurlar. Yaş ilerledikçe, ergenkikle birlikte fiziksel temastan hoşlanmamaya başlayabilirler, bu durumda onlara saygı göstermeli ve sevgi, şefkati empat ve destek sözleri ile ifade etmekte yarar vardır.
Uyku zamanını değerli kılabilirsiniz. Uyku zamanı ona hikaye anlatmak veya bir şarkı söylemeniz veya uykuyu kaçırmayacak hafif tonda dinlemeniz aranızdaki özel bağı güçlendirebilir.
Her çocuğunuza kaliteli zaman ayırın. Birden fazla çocuğunuz varsa her biri ile kaliteli zaman geçirmeniz çocuğunuzu özel hissettirecektir. İlgi için birbirleriyle rekabet gerektirmeyecek derecede eşit zaman ayırmalısınız.
Sevgi ve şefkat ile disiplin verin. Sağlıklı ebeveyn tutumunda asla sevgi kısıtlama veya sevgiyi geri çekme ile çocuk cezalandırılmamalıdır. Çocuğunuzun davranışlarının doğal sonuçlarını yaşamasına izin vermeniz çok önemli ve en etkili yöntemdir. Halen fiziksel cezalar vermenin doğru ve etkili olduğunu düşünen ebeveynler bulunmaktadır. Ancak bu tür disiplin tutumları ile çocuk sorun çözmede agresyonun uygun bir yol olduğunu öğrenir. Şiddetin şiddet doğuracağını unutmayın.
Sevgi ve şefkat içerikli mesajlar İletin. Çocuğunuza, okuması için sevgi dolu sözcüklerle yazılmış küçük notlar yazarak baş ucuna, çantasına veya evin girişine bırakın. Resim çizin, komik şeyler yazın ve aranızdaki iletişimi ve sevgi ifade etme şeklini güçlendirin.
Göz temasını ihmal etmeyin. Çocukların güvenini kazanmak ve onlarla iletişim kurmanın en iyi yollarından birisi de göz teması kurmaktır. Çocuğunuzu dinlerken, onunla konuşurken mutlaka göz temasını kurun. Gözlerinin içine bakmak sevginizi iletmek için, iyi bir iletişim kurmak için en iyi yollardan birisidir. İlgilendiğinizi ve değer verdiğinizi hissettirecek ve fark edecektir.
Gülümsemeyi ihmal etmeyin. Çocuğunuz yanınıza geldiğinde ona gülümseyerek konuşmanız ve onu karşılamanız hemen rahatlatacaktır. Onun varlığından mutlu olduğunuzu ve sevildiğini fark edecektir.
İyi bir rol model olun. Çocuğunuzu sık uyaran kişi olmayın. Çocuklar ilk gelişim aşamalarında sizi taklit ederek öğrenirler. Çocuğunuzda görmek istediğiniz veya değiştirmek istediğiniz davranışları için ona güzel örnek olun. Onunla iletişim içinde olmak için öncülük edin.
Karar almasına yardım edin/kararlarınıza ortak edin. Çocuğunuzun günlük hayatta alabileceği kararlarda ona fırsat tanıyın. Ziyaret edeceğiniz kişileri birlikte seçin, eve alacağınız bir eşyanın rengiyle ilgili fikir alın. Süreçlere dahil edildikçe özgüveni artacaktır, fikirlerine önem verildiğini hissedecektir.
Birlikte oyun oynayın. Hem çocuğunuzun hem sizin gününüz yoğun geçebilir, ancak birlikte oyun oynamak kaliteli zaman geçirmek anlamına gelecektir, birlikte oyun oynamak çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendirir. Çocuklar anne babalarıyla birlikte zaman geçirmeye ihtiyaç duyarlar.
Çocuğunuzu durgun, keyifsiz gördüğünüzde canlanın. Çocuğunuzun yüzünü asık gördüğünüzde siz aktif rol alarak onun canlanmasını, neşelenmesini sağlayın. İletişim kurarak ne hissettiğini öğrenin. Çocuğunuzun okulda ne gibi sıkıntı çektiğini (arkadaşından fiziksel/sözlü şiddet görmesi, dersinde sıkıntı yaşaması gibi) öğrenebilirsiniz. Birlikte çözüm arayışında bulunmak onu rahatlatacak, cesareti yerine gelecektir. Ayrıca, çocuğunuzun problem çözme becerisini de geliştirebilirsiniz.
Çocuğunuzun size verdiği eşyalara önem verin. Ne olursa olsun, çocuğunuzun size verdiği en küçük kağıt parçasının bile değerli olabileceğini unutmayın ve saklayın. Sakladığınızı ona gösterin ve değerli olduğunu hissettirin.
Dinleyin. Çocuğunuzun anlattıklarına, konuşmalarına dikkat edin ve bölmeden dinleyin. Dinlerken ilgi gösterin; konuyla ilgili soru sorun. Onu dinlemediğinizi hissederse kendisini yetersiz ve değersiz hisseder.
Sevgi, ilgi ve şefkat çocuğunuzun mutluluğunun önemli bileşenidir. Çocuğunuza her gün onu sevdiğinizi farklı yollar ile gösterdiğinizde ona ileride hatırlayacağı çok büyük bir hediye vermiş olacaksınız.
Dr.Murat Eren ÖZEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuza Sevildiğini, Değer Verildiğini Göstermenin Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
Adana
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'in Yazıları
► Çocuğunuza Özür Dilemeyi Öğretmek Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuza Sevildiğini, Değer Verildiğini Göstermenin Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Etiyolojisi PDF Ekim 2020
► Depresyon Bilgilendirme PDF Ekim 2020
► Apati PDF Ekim 2020
◊ Dışkı Tutamama (Enkoprezis) ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:37
Top