2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Terapi Birçok Gençte Başarısızlıkla Sonuçlanır?
MAKALE #21842 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Ekim 2020 | 1,291 Okuyucu
Gençlerle bireysel ve gruplar halinde, özel okullarda ve özel muayenehanelerde çalışıyorum. Gençleri her zaman terapiye, özellikle de grup terapisine, dikkate değer ölçüde açık bulmuşumdur. Öyleyse neden bu kadar çok ebeveyn çocuklarının terapiye tepkisiz olduğunu bildiriyor?

Gençlerle çalışmak için özel bir eğitim ve deneyim gereklidir. Birçok terapist, gençlerle çalışacakları zaman çok fazla eğitim almaz. Sanılır ki yetişkinler için alınan eğitimler gençlerde de etkili olur. Sonuç olarak, terapist yetişkin terapi tekniklerini ergenlere uygularlar ve başarısızlıkla sonuçlanır.

Gençler, yetişkinlerin duygusal olgunluğundan yoksundur. Zayıf içgörü, daha kısa dikkat süresi, kalitesiz bir dürtü kontrolü, dengesiz bir kimlik duygusu gençlerin tipik özellikleridir. Gelişimsel olarak, yetişkinlerin terapide kabul ettiği düşünce yansıtma ve içgörü odaklı çalışmaya katılamazlar. Bazı gençler yanıt verebilir, ancak büyük çoğunluğu yanıt vermemektedir. Bir ergenle yetişkin terapisi yapmaya çalışmak, gençleri anlamadıkları bir dilde konuşmaya zorlamak gibidir.

Terapistler genellikle gençler tarafından hayal kırıklığına uğrar. Çoğu zaman, terapistler gençlere sinirlenebilir ve yanıt vermediği veya çözüm odaklı olmadığı için onları utandırabilirler. İster inanın ister inanmayın, deneyimsiz terapistlerin gençlere şöyle dediğini bazen duyuyorum:

“Benimle konuşmayarak ebeveyninin parasını boşa harcıyorsun.”
“Davranışın ailene zarar veriyor. Değiştirmek istemez misin? "
"Seçimlerin, hayatı sadece kendin için zorlaştırıyor. Başka kimsenin umrunda değil"

Bu tür suçluluk verici iletişimler gençlerin güvenini ve özgüvenini yok eder. Daha da kötüsü, gençleri gelecekte terapiden kaçınmaya teşvik ederler.

Bir Gencin Yanlış Terapistle Terapide Olduğuna Dair İşaretler

İşte terapistlerin bir ergenle ilerleme kaydedemediklerinde sıklıkla kullandıkları iki klasik mazeret:

1. "Gençleri terapiye zorlayamazsınız. Orada olmak istemeliler. "

Neredeyse hemen hemen her genç terapiye gitmeye çok istekli olmazlar. Yetişkinlerin aksine, terapide olmayı seçmezler; ebeveynleri, okul yetkilileri veya yetkili kişiler tarafından terapiye zorlanırlar. Onları istekli katılımcılara dönüştürmek terapistin görevidir.

2. "Seanslarda işbirliği yapmıyor."

Tabii ki işbirliği yapmıyorlar. İşbirliği yapmamak gençlerin en iyi yaptığı şeydir. Gençlerin ilgisini çekmek için terapistlerin onlarla ilişki kurarken yaratıcı ve esnek olmaları gerekir. Pasif bir şekilde oturmak ve dinlemek ya da psikolojik gevezelikle konuşmak yeterli değildir.

Gençlerle Çalışan Terapistte Olması Gereken Özellikler

Özgünlük. Gençler sahtekarlığı görebilirler. Uzak ve mesafeli terapistleri her zaman reddederler. Bu tür duygusal soğukluk ergen kaygısını artırabilir veya depresif semptomları şiddetlendirebilir.
Mizah. Her zaman aradaki buzları çözebilecek bir özelliktir.
Oyunculuk. Gençler film, spor, video oyunları vb. hakkında konuşmayı severler. Tüm ilgi alanlarını kucaklayan ve merakla karşılık veren bir terapist çok daha başarılı olacaktır.

Terapi işe yaramadığında diğer olası nedenler:

1. Kötü bir terapist: Kötü tesisatçılar veya öğretmenler olduğu gibi, kötü terapistler de vardır. Tükenmiş, deneyimsiz veya yetersiz eğitim almış bir terapistin yardımcı olması pek olası değildir.
2. Uygun olmayan bir uyum: Her terapist herkese uymayabilir. Sizin sevdiğiniz terapisti çocuğunuz sevmemiş olabilir. Onun seçim yapmasına da imkan tanımanız gerekir.
3. Şiddetli bir duygu durum bozukluğu: Aşırı anksiyete veya major depresyonsa yardım alacağınız konu konuşma terapisi tek başına yeterli olmayabilir. Tedaviye ilaç eklemeyi düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.
4. Motivasyon eksikliği: Seanslara katılan çocuğunuzun kalbi katılmıyorsa, pek ilerleme göremezsiniz. Terapistinizin çaba harcamadan çocuğunuzu iyileştirmesini beklemek sürdürülebilir sonuçlar üretmeyecektir.
5. Kötü öz bakım alışkanlıkları: Egzersiz olmayan bir yaşam şekli, düzensiz bir diyet, alkol ve madde kullanımı varsa ilk başta bunları düzenlemeden terapi etkili olmayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Terapi Birçok Gençte Başarısızlıkla Sonuçlanır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
► Terapi Neden Yarım Bırakılmamalı Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK
► Neden Aile Terapisi? Bireysel Terapi Değil? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Neden Terapi Birçok Gençte Başarısızlıkla Sonuçlanır?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okuduğumu Anlayamıyorum Aralık 2021
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:59
Top