2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu Çocuklar Büyüten Ebeveynler Olmak
MAKALE #21865 © Yazan Uzm.Psk.Serap BOZAN | Yayın Ekim 2020 | 1,550 Okuyucu
Mutlu bir çocukluk geçirmiş kişilerin gelecek hayatlarında başarılı, özgüvenli, kendine yetebilen özgür bireyler olduğu görülmektedir. Ebeveynlerin en büyük arzusu çocuğunun mutlu, başarılı, özgüvenli, kendine yetebilen bireyler olarak yetişmesidir ancak bazen uygulanan yanlış ebeveyn tutumları, ebeveynlerin mükemmeliyetçi beklentiler içinde olması, aile içi ilişkilerde yaşanan tutarsızlıklar ve sınır problemleri çocukların mutsuz olmasına sebep olabilmektedir. Bu yazımızda mutlu çocuklar yetiştirebilmek için dikkat edilmesi gereken noktalara değindik.


MÜKEMMELİYETÇİ TUTUM



Her çocuğun ayrı mizacı, karakteri, ilgi alanı ve başarılı olduğu alanlar vardır. Çocukları akranları ile kıyaslamak çocuğun kendisini yetersiz hissetmesine ve özgüveninin sarsılmasına yol açar. Bunun sonucunda da çocukta içe kapanma, öfkelenme, saldırganlık, uyumsuz davranışlar gözükebilir. Çocukların her biri özeldir ve onların farklı özelliklere sahip olduğunu unutmadan potansiyelinin farkında olmak çocuğun mutlu bir birey olmasını sağlar. Çocuğunuzun artılarını ve eksilerini kabul etmekte fayda vardır, kimse mükemmel değildir.


KOŞULSUZ KABUL


Şartlar öne sürülerek sunulan sevgi çocuğun güvensiz hissetmesine sebep olur. Başarılı olursan istediğini alırım, sınavdan yüksek not almazsan seninle konuşmam, kardeşinle iyi geçinmezsen istediğin oyuncağı almam gibi şartlı cümleler çocuk yetiştirmede yapılan en büyük yanlışlardandır. Bunun için sınavdan düşük not alsan da seni seviyor olacağım, derslerine daha fazla çalışırsan başarılı olacağına inanıyorum, bunun için neler yapmalısın gibi sorular sorulabilir. Çocuğu olduğu gibi kabul etmek bu noktada önemlidir. Çocuğa seni olduğun gibi, sen olduğun için seviyorum ve her zaman sevmeye devam edeceğim mesajı vermek önemlidir.


FIRSAT VERMEK


Çocuğun yaptığı eylem ve davranışların sorumluluğunu almasına özen gösterilmelidir. Sorumluluk alan çocuk kendine güvenen çocuktur. Yaptığı işi başarsa da başaramasa da kendisine güvenildiğini düşünür ve özgüveni artar buna bağlı olarak da mutlu bir çocuk haline gelir. Sorumluluk almayan çocuk yoktur sorumluluk verilmeyen çocuk vardır. Her görevi üstlenen, çocuğun önündeki aşması gereken engelleri kaldıran ebeveynler çocuğun kendini geliştirme fırsatını elinden almış olur. Sorumluluk bir beceridir zamanla kazanılır. Küçükken hiç sorumluluk verilmemiş bir çocuğun büyüdüğünde sorumluluk almasını beklemek doğru olmaz. Başarı ve mutluluk için de sorumluluk gerekir. Sorumluluk almasına izin verilmeyen çocuklar tüm başarısızlıkları dışarıdaki sebeplere bağlama eğilimi taşır. Ebeveynlerin bu noktada kendilerine sorması gereken soru çocuğunuzun yaşındayken aldığınız sorumluluklar nelerdi ve çocuğunuz o yaptıklarınızın ne kadarını yapabiliyor?


BİRLİKTE GEÇİRİLEN VAKİT


Aile içinde birlikte geçirilen zamanların çocuğun duygusal ve sosyal gelişiminde ve mutlu bir birey olmasında oldukça önemli bir etkisi vardır. Oyun çocuğun dili; kendini ifade edebilmesinin en önemli aracıdır. Çocuklar kendilerine alınan oyuncakları değil onlarla birlikte oynanan oyunları hatırlar. Onlarla geçirilen zaman sayesinde kendilerini değerli hissetmeye başlarlar. Çocuklarınızın mutlu bir birey olmasını istiyorsanız onlarla daha fazla vakit geçirilmesi tavsiye edilmektedir.


TUTARLI OLMAK


Çocuk önce gözlemler sonra gözlemlediği şekilde davranır, sosyal öğrenme ile rol model olarak öğrenir bu nedenle ebeveynlerin tutarlı olması gerekir. Aile içinde ebeveynin söylediği söz ile yaptığı davranış arasında uyumsuzluk varsa ya da anne baba arasında tutarsızlık varsa çocuk neyin iyi neyin kötü olduğunu anlayamaz, bunu dengesizlik olarak algılar ve kendi dengesini yaratmaya çalışır. Bu dengesizlik içinde olan çocuğun mutlu olması beklenemez.


SORGULAMAYI ÖĞRETMEK


Çocuklar öğrenmeye çok açık bir haldedir, sürekli merak içinde keşfetmek için çabalarlar. Bunun için devamlı sorular sorup, yeni şeyler keşfetmek isterler. Çocuğun bağımsız, özgür bir birey olması için sorgulama yapmasına izin vermek, sorduğu sorulara bildiğimiz kadarıyla cevap verip, bilmediğiniz kısmına bu sorunun cevabını bilmediğinizi birlikte araştırabileceğinizi söylemek faydalı olacaktır. Sorgulayan, keşfeden çocukların her zaman daha özgüvenli, mutlu çocuklar olduğu gözlenmektedir.


DUYGULARI GÖSTEREBİLMEK


Çocuğun kendini değerli ve özel hissedebilmesi için ebeveynlerin sevgisini göstermesi gerekmektedir. Sarılarak, kucaklaşarak, ona sevdiğinizi söyleyerek duygularınızı göstermek çocuğunuzun mutlu olmasını sağlar. Aynı zamanda yapılan çalışmalar sarılma anında vücutta oksitosin hormonunun salgılanmasını sağladığını, hormon salgılandığında kişinin kendisini mutlu hissettiğini ve bu hormonun vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermektedir.


MUTLU EBEVEYN


Bir ailede mutluluğun temel formülü anne babanın mutlu olmasıdır. Çocuklar ailenin aynasıdır. Ailede huzursuzluk, gerginlik, mutsuzluk varsa çocuk da mutsuz olacaktır. Çocukların algıları çok açıktır ve zaman zaman anne baba arasında yaşanan problemler gizlenmeye çalışılsa da çocuklar çoğu zaman olumsuzlukları hisseder. Çocuğunuzun mutlu olmasını istiyorsanız siz de mutlu olun. Unutmayın her zaman mutlu aile mutlu çocuk demektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu Çocuklar Büyüten Ebeveynler Olmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Serap BOZAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Serap BOZAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serap BOZAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Serap BOZAN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Serap BOZAN'ın Makaleleri
► Çocuklar Sürekli Mutlu Olmak Zorunda mı? Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Sağlıklı Ebeveynler Olmak Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu Olmak Zor Değil Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Mutlu Olmak Mucize Değil Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Mutlu Çocuklar Büyüten Ebeveynler Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:46
Top