2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk İstismarı ve İhmali
MAKALE #21874 © Yazan Psk.Dnş.Tuğçe SOYLU | Yayın Kasım 2020 | 1,783 Okuyucu
1.Çocuk İstismarı ve İhmali
Çocuk istismarı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "bir yetişkin tarafından bilerek veya bilmeyerek yapılan ve çocuğun sağlığını, fiziksel ve psiko-sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen davranışlar" biçiminde tanımlanmaktadır (akt. Kara ve ark., 2004). Taner ve Gökler(2004) ise çocuk istismarı ve ihmalini "Anababa ya da bakıcı gibi bir erişkin tarafından çocuğa yöneltilen, toplumsal kurallar ve profesyonel kişilerce uygunsuz ya da hasar verici olarak nitelendirilen, çocuğun gelişimini engelleyen ya da kısıtlayan eylem ve eylemsizliklerin tümü" olarak tanımlar.
Çocuk istismarı fiziksel, cinsel ve duygusal istismar; çocuk ihmali
fiziksel ve duygusal ihmal olarak anılır.
1.1.Fiziksel İstismar ve İhmal
Fiziksel istismar, 18 yaşından küçük bireyin ebeveynleri veya bakımından sorumlu kişi tarafından sağlığına zarar verecek biçimde fiziksel hasara uğraması, yaralanması ya da yaralanma riski taşımasıdır. Hasar; elle/ nesneyle vurularak, itilerek, sarsılarak, yakılarak veya ısırılarak oluşabilmektedir (Kaplan, Pelcovitz, Labruna; 1999).
Fiziksel ihmal, 18 yaşından küçük bireyin yetersiz besleme, giydirme, hijyen veya bakım verme sonucunda zarara uğratılmasıdır (Kaplan, 1996).
Fiziksel istismar ve ihmale maruz kalmış bireylerde;
• bilişsel yetilerde bozukluk ve akademik başarısızlık,
• sosyal açıdan içe çekilme ve içe atım sorunları,
• saldırganlık ve suça yönelim,
• karşı gelme bozukluğu,
• intihar,
• madde kötüye kullanımı,
• riskli cinsel deneyimler,
• dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu,
• anksiyete,
• travma sonrası stres bozukluğu görülmektedir.
Fiziksel istismar ve ihmalin tedavisinde birincil amaç, çocuğu hasardan korumak ve aile ilişkilerini güçlendirmektir. İstismar ve ihmal uygulayan ebeveynlerde görülen yüksek düzeylerde depresyon, madde kullanımı ve antisosyal davranışlar tedavinin etkililiğini azaltmaktadır (Kaplan, Pelcovitz, Labruna; 1999).
Çocuğa uygulanacak terapötik müdahaleler, olumsuz yaşantıların çocukta yarattığı psikolojik hasarın giderilmesini hedeflemelidir. Çocuğa bu yaşantılarının kendisinin hatası olmadığı açıklanmalıdır.
1.2.Cinsel İstismar
Cinsel istismar, bir yetişkinin cinsel ihtiyaçlarını karşılamak için çocukları araç olarak kullanmasıdır (Green, 1996).
Cinsel istismara maruz kalmış bireylerde;
• anksiyete,
• uyku bozuklukları,
• dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu,
• depresyon,
• düşük benlik saygısı,
• dürtüsellik,
• karşı gelme bozukluğu,
• dissosiyasyon,
• amnezi,
• sosyal ilişkiler kurmaktan kaçınma veya aşırı yakınlık ihtiyacı,
• riskli cinsel deneyimler görülmektedir.
Olayın meydana geldiği dönemde, özellikle aile içi istismar vakalarında, terapötik destek büyük önem taşır. Çocuk kendisini yalnız, terk edilmiş ve suçlu hisseder. Bu yüzden, destekleyici bir tutum sergilenmelidir. Cinsel istismar ile baş etmenin en etkili yöntemi, oluşmasını önlemektir. Konuya dair önleyici programlar mevcuttur. Bu programlar, çocuğun istismar durumlarını tanımasını, uygun şekilde tepki vermesini, böyle bir durumda güvenilir bir yetişkini haberdar etmesini içerir (Fleming, 1998).
1.3.Duygusal İstismar ve İhmal
Duygusal istismar; sözlü istismarı, fiziksel olmayan çok ağır cezaları ve tehditleri kapsar. Duygusal ihmalde yeterli duygusal destek sağlanmaması, çocuğun ilgi ve sevgiden yoksun bırakılması söz konusudur.
Duygusal istismar ve ihmale maruz kalmış bireylerde;
• dışavurum ve içe atım sorunları,
• düşük özgüven,
• sosyal ilişkilerde bozukluk,
• intihar görülür.
Duygusal istismar ve ihmal vakalarının tedavisinde, çocuk ve ailedeki bozuklukları ve çevresel faktörlerden kaynaklı zorlayıcı yaşam olayları üzerinde çalışılmalıdır.

Kara, B., Biçer, Ü., Gökalp, A.S. (2004), çocuk istismarı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 47: 140-151, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kocaeli.

Taner, Y., Gökler, B. (2004), çocuk istismarı ve ihmali: psikiyatrik yönleri, Hacettepe Tıp Dergisi, 35:82-86, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve
Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara.

Kaplan S, Pelcovitz D, Labruna V. Child and adolescent abuse and neglect research: a review of the past 10 years. Part I: Physical and emotional abuse and neglect. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 1999; 38:1214-22.

Kaplan S. Physical abuse and neglect. In: Lewis M, ed. Child and adolescent psychiatry. A comprehensive textbook. 2nd
ed. Baltimore, MA: Williams & Wilkins, 1996; 1033-41.

Green A. Child sexual abuse and incest. In: Lewis M, ed. Child and adolescent psychiatry. A comprehensive textbook.
2nd ed. Baltimore, MA: Williams & Wilkins, 1996; 1041-48.

Fleming J. Childhood sexual abuse: an update. Curr Opin Obstet Gynecol 1998; 10:383-6.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk İstismarı ve İhmali" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Tuğçe SOYLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Tuğçe SOYLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğçe SOYLU Fotoğraf
Psk.Dnş.Tuğçe SOYLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Tuğçe SOYLU'nun Yazıları
► Çocuk İhmali-İstismarı ve Etik Psk.Gonca BİLGİÇ
► Çocuk İstismarı Psk.Sinem ERUSTA
► Çocuk İstismarı Psk.Dnş.İdem TONOZ
► Çocuk İstismarı Psk.Yasemin EYİGÜN
► Çocuk İstismarı Psk.Neslihan DURATEYMUR
► Çocuk İstismarı Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Çocuk İhmal ve İstismarı Psk.Fatma Nihal ADA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk İstismarı ve İhmali' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:51
Top