2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alkol Bağımlılığı Nedir? Alkolü Bırakmak İsteyenlere Tavsiyeler
MAKALE #21887 © Yazan Dyt.Merve Güner ÖKSÜZ | Yayın Kasım 2020 | 1,904 Okuyucu
Alkol Bağımlılığı Nedir?
Bağımlılık zararlı sonuçlarına rağmen, dürtüsel olarak madde veya sanal alıştırıcı arayışı ve kullanımıyla karakterize edilen kronik bir beyin hastalığı olarak tanımlanmaktadır.

Alkol bağımlılığını tanımlayabilmek için ise çok sayıda etiyolojik model ortaya atılmış fakat hiçbir model bu kavramı yeterince açıklayamamıştır. Bazı araştırmacılar, kalıtımı veya biyolojik etkenleri ön plana çıkarmış; bir kısmı ise biyopsikososyal etkenlerin belirleyici olduğu üzerinde durmuşlardır. Fakat insanı biyopsikososyal bir bütün olarak anlamak, değerlendirmek ve onun çok yönlü yapısının alkol kullanımı ile iliksilerini sağlam verilere dayanarak ortaya koymak çok kolay olmamıştır. Alkol bağımlılığı olgusunu tartışan modellerin hiç biri, tek basına alkol bağımlılığını tam olarak tanımlamayı başaramamıştır.

Dünya Sağlık Örgütü alkol bağımlılığını; uzun süre alışılmışın dışında alkol kullanan, alkole bağlı ruhsal , bedensel, toplumsal sağlığı bozulan buna karşı durumunu değerlendiremeyen, değerlendirse bile alkol alma isteğini durduramayan tedaviye gereksinimi olan hasta şeklinde tanımlamıştır.

Alkol bağımlılığı veya kötüye kullanımında yeterli günlük işlevsellik için fazla miktarlarda alkol alma ihtiyacı olmaktadır. Alkol bağımlısı veya kötüye kullanımı olan kişi alkol kullanımı nedeniyle sosyal ve mesleki alanda bozulma yaşamaktadır. Bu alanlardaki yasal zorluklar; aşırı miktarda alınma durumunda şiddet davranışının olması, işe devamsızlık, iş kaybı, aile üyeleri veya arkadaşlar ile tartışmalar, alkollü iken sergilenen davranışlar veya sebep olunan kazalar nedeniyle tutuklanmalar şeklinde olabilmektedir.

Alkol bağımlılığı toplumların en önemli sağlık sorunlarından biridir.
Dünya genelinde 76 milyon alkol bağımlısı olduğu sanılmaktadır.Yapılan çalışmalar toplumları oluşturan bireylerin %90’nının yaşamlarının bir döneminde alkol aldığını, alkol bağımlılığı ve kötüye kullanımının en sık rastlanan psikiyatrik bozukluklardan biri olduğunu göstermektedir.

Türkcan ve arkadaşlarının 1999 yılında İstanbul’da 12-65 yaşları arasındaki 1550 kişi ile yaptıkları çalışmada da alkol kullanım yaygınlığı %33,5 olarak saptanmıştır.

Hatay’da üniversite öğrencilerinde madde kullanımı, şiddet ve bazı psikolojik özellikleri değerlendirmek amacıyla yapılan bir araştırmada (2011) yaşam boyu sigara ve alkol kullanımı sırasıyla %73.2, %56.6 olarak bulunmuştur. Erkeklerde sigara ve alkol kullanımı daha yüksek bulundu. Babasında ve kardeşinde sigara ve alkol kullanımı öyküsü olanlarda ise sigara ve alkol kullanımı daha yüksek olduğu saptanmıştır.

Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin tütün mamulleri ve alkol kullanım durumları ve sigaraya yaklaşımları ile ilgili çalışmada(2013); araştırmaya katılan 1309 öğrencinin %14.5 inin alkol kullandığı, erkekler arasındaki alkol kullanımının ise %36.5 olduğu sonucuna varılmıştır.

Tüketilen Alkol Miktarı ve Davranışsal Etkileri Nelerdir?
Alkolün moleküler etkilerinin sonucu olarak depresan aktivitesi mevcuttur.

Kanda %0,05’ lik alkol ile düşünce, yargılama ve kendini kontrol edebilme sistemleri bozulur.

Yüzde 0.1’ de, istemli motor hareketler beceriksiz bir hal alır.

Birçok bölgede yasal zehirlenme düzeyleri 0,1 ila 0,15 arasındadır.

Yüzde 0,2 düzeyinde beynin tüm motor alan fonksiyonları deprese olur, hatta duygusal davranışları kontrol eden alanlarda da etkilenme başlar.

Yüzde 0,3 düzeyinde kişi büyük olasılıkla tamamen konfüze veya stuporda, 0,4-0,5 yüzdelerinde ise komadadır.

Daha yüksek düzeylerde beynin nefes alma, kalp atımının kontrolü gibi temel işlevleri etkileneceği için ölümle karşılaşılır. Uzun dönem alkol kullanan kişiler, daha yüksek düzeyleri tolere edebilir, onların bu alkol toleransı, görünümde gerçekte olduklarından daha az toksik etki gösterebilir.

Ülkemizde Yaygın Olarak Tüketilen Alkollü İçecekler Nelerdir?
Bira: Arpa maltının öğütülüp, 80 ºC’de sulu ortamda mayşelenip, süzülen şurubunun (malt), bira mayası(Sacchoromyces carlbergensis) ile fermentasyonu sonucu elde edilir. % 4(3-8) alkollü ürün filtrasyonla ayrılır.Şerbetçi otu ile aromatize edilir. Ambalajlanıp, pastörize edilerek piyasaya sürülür.

Şarap: Meyve suyunun şarap mayası (S. cerevisiae ovalis) ile fermentasyonu sonucu elde edilir. Filtre edilip, paketlenip, pastörize edilerek piyasaya sürülür. Alkol miktarı %10(7-18)’dur. Siyah üzümden kırmızı, beyaz üzümden beyaz şarap üretilir. Şaraplık üzümlerin şeker miktarı yükselir.

Cin: Ardıç çeşnisi, likör meyve suları ile aromatize edilmiş alkol katkılı içkilerdir. Ayrıca baharat, eterik yağ,oleoresin, vb katkılı Drog likörleri de vardır.Alkol oranı ortalama %40-47 değerlerindedir.

Votka: İlk kez Polonyalılar tarafından üretildiği ve Ruslar tarafından geliştirilerek dünyaya tanıtıldığı söylenmektedir. Votka; patates, arpa, çavdar, mısır ve buğday gibi tahılların şekerlendirilmesi ve fermantasyonu sonucu oluşan mayşenin iki kez arıtılması ile üretilir. Ardından aktif kömür ya da odun kömüründen süzülür; daha sonra içilebilecek alkol derecesine kadar düşürülür; ve filtrenerek satışa sunulur.Yüzde 40-45 oranında alkol içerir.

Tekila: Meksika’nın dünyaca tanınmış içkisidir. Kaktüsün baş kısımlarından elde edilen şıranın önce mayalanması ardından damıtılmasıyla elde edilen bir içkidir.%38-40 oranlarında alkol içerir.

Rakı:Müslüman olmayan Osmanlı halkı tarafından bulunduğu söylenmektedir.%40 oralarında alkol içerir.

Viski: Viski sözcüğü, İskoçların eskiden konuştuğu “Gaelic” dilinde “hayat suyu”anlamına gelen “Uisge Beatha” sözcüğünden türediği söylenmektedir. Bu sözcük zamaniçinde de “Whisky” olarak anılmaya başlanmıştır.Viski %40-42 oranlarında alkol içerir.

Rom: Batı Hint Adaları Rom’un ana vatanı olarak kabul edilir. Şeker kamışı ya da şeker kamışı melasının önce mayalanması ve daha sonra damıtılması ile elde edilen distile bir içkidir. Orijinal romların alkol dereceleri %62-81°C arasındadır; daha sonraları damıtılmış su

ilave edilerek alkol dereceleri %40-46° ye kadar düşürülür.

Kanyak: Ülkemizde konyak ya da kanyak olarak bilinen bu içki, uluslararası gastronomi dilinde“Brandy” (Brendi) olarak bilinmektedir. Yüzde 40 oranında alkol içerir

Absinthe(likör): En yüksek alkol oranı içeren, çeşitli bitkilerin yapraklarından elde edilen bir likör çeşididir. Ortalama %70 alkol içerir. Halüsinasyonlara ve agrasif davranışlara neden olabilmektedir.Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alkol Bağımlılığı Nedir? Alkolü Bırakmak İsteyenlere Tavsiyeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Merve Güner ÖKSÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Merve Güner ÖKSÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve Güner ÖKSÜZ Fotoğraf
Dyt.Merve Güner ÖKSÜZ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Merve Güner ÖKSÜZ'ün Yazıları
► Kilo Almak İsteyenlere Öneriler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Kilo Verme Neden Durur ? Hızlandırmak İçin Tavsiyeler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Alkol Bağımlılığı Nedir? Alkolü Bırakmak İsteyenlere Tavsiyeler' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:19
Top