2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Ekran-İnternet Bağımlılığı
MAKALE #21980 © Yazan Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ | Yayın Aralık 2020 | 1,593 Okuyucu
Herhangi bir konuda bağımlılığı olan kişinin davranışları ve düşünceleri kontrolü dışındadır. Alışkanlık zararlı olsa da kontrol altına alınabilirken, bağımlılığı kontrol etmek zordur. Zaman geçtikçe bağımlılık yaratan nesnenin alınma dozu artar. Bağımlı kişinin haz alması için bağımlı olduğu şeyi daha fazla alması gerekmektedir. Bu durum tüm bağımlılık türlerinde olduğu gibi internet bağımlılığında da aynı şekilde seyreder.

Günümüz dünyasında teknoloji çocuklar için çok cezbedici bir hal almıştır. Faydalı tarafı olmakla birlikte kullanımına bağlı olarak bağımlılığa da sebep olabilmektedir. Anne baba tutumları bu alışkanlığın oluşmasında birebir etkilidir. Erken yaşta çocuğun telefon ile oynayabilmesi pek çok kişi tarafından “zeka” belirtisi olarak görülmekte ve çocuğa bu yönde olumlu geri bildirim verilmektedir. Bazı ebeveynler için de teknolojik alet çocuk bakıcısı görevi görmektedir. Yahut daha fazla yesin diye telefon/tablet kullanımına başvuran ebeveynin sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu görüyoruz. Bu benzeri tutumlar çocukların bedensel ve psikolojik sağlıkları için çok sakıncalıdır.

Küçük yaştan itibaren ekrana maruz kalan çocuklar internet ile çok daha erken yaşlarda tanışmaktadırlar. Bu durumun da pek çok olumsuz etkisi vardır. Çocuk doğal olarak oyun sever. İnternet üzerinden oynanan oyunlar zamanla çocuk için çok daha cazip hale gelmektedir. Görüntünün hızlı akması, bu oyunların yapılandırılmış olması onların dış dünyaya yabancılaşmasına sebep olmaktadır. Bir süre sonra çocuk dışarıda arkadaşlarıyla vakit geçirmek yerine bilgisayar başında oynamayı tercih eder hale gelebilmektedir. Yapılan araştırmalarda fazla ekrana maruz kalan çocukların dil ve sosyalleşme becerilerinin yaşıtlarına oranla geride kaldığını gösteriyor.

Ebeveyn çocuğunun bu duruma gelmemesi için ne yapmalıdır?
1. Çocuğun yaşına uygun ekran süresi belirlenmelidir. Amerikan Pediatri Derneği; 18 aydan küçük çocukların ekranla hiç tanışmamasını, 18-24 aylık çocukların, ebeveyn tanışsın istiyorsa, nitekilli programlar seçilmesi ve ebeveynin çocukla birlikte izlemesini öneriyor. 2-5 yaş arası çocuk günde 1 saat yine ebeveyniyle birlikte izlemesi, 6 yaş üstü çocukların ise uyku ve fiziksel aktivitesine engel olmayacak sürelerde kontrollü ve tutarlı sürede izlemelerini öneriyor.
2. Çocuk model alarak öğrenir. Ebeveyn ekran kullanımı ile çocuğuna doğru model olmalıdır.
3. Çalışma programımız ne kadar yoğun olursa olsun ebeveyn olarak mutlaka gün içinde çocuğumuzla birebir vakit geçirmeliyiz. Mümkünse akşam yemeğine bir sofrada herhangi bir teknolojik alet olmadan sohbet ederek yemeliyiz.
4. Yapma etme gibi ifadeler çocuğun olumsuz davranışı yapmamasına sebep olmaz. Onun yerine dikkatini başka bir şeye yönlendirmek daha etkilidir.
5. Bir çocuğu en iyi ebeveyni tanır. Ekran kullanımı son zamanlarda neden arttı? gibi soruların yanıtını dikkatli düşünmeli.
6. Yatmadan bir saat once ekran izletilmemeli.
7. O spor veya sanat aktiviteleri çocuğun hem bedensel hem de psikolojik gelişimi için çok önemlidir. Aile yapınıza ve çocuğunuza uygun aktiviteler bulup zamanını iyi değerlendirmesini sağlayabilirsiniz.

Son olarak çocuklarla veya ergenlerle herhangi bir problemin çözümü ilişki içindedir diyebiliriz. Ebeveyn-çocuk ilişkisi ne kadar açık ve samimi olursa, ebeveyn ne kadar kapsayıcı ve alan açıcı olursa çocukla çatıştığı noktalarda çözüme o kadar kolay ulaşabilir. Özellikle çocuğun uzun süre maruz kaldığı ve hayatının önemli bir bölümünü kapsayan bu bağımlılık gibi konularda, çocuğun uzaklaşmasını veya azaltmasını istediğimiz her neyse bununla ilgili çocuğa karşı otoriter bir tutum izlemek çok yanlış olur. Her zaman şefkatli ve anlayan bir yerden iletişim kurmalı ve çocuğumuzla ilişkimize ne olursa olsun zarar vermemeliyiz.

Klin. Psk. Pınar Turanlı Durmuş
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Ekran-İnternet Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ'un Makaleleri
► İnternet Bağımlılığı Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nuray ŞAHİN
► İnternet Bağımlılığı Psk.Rabia BİNALİ
► İnternet Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nazan PARLAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Ekran-İnternet Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocukluk Çağı Yası Temmuz 2021
► Kardeş Kıskançlığı Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:14
Top