2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çok mu Hassasım? Kişiliğim mi Böyle?
MAKALE #21996 © Yazan Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL | Yayın Aralık 2020 | 1,951 Okuyucu
Çok mu Hassasım? Kişiliğim mi Böyle?

Kalabalık ve gürültü, yüksek ve ani ses, keskin kokular, kafein bazı insanları çok etkiler. Ayrıca yoğun ve hızlı geçen bir günün ardından sessiz, sakin ve tek kalma isteği, çabuk duygulanma, yoğun empati hissi, çok açken herhangi bir işe odaklanamama gibi durumlar size tanıdık geliyorsa hassas bir kişiliğe sahip olabilirsiniz.

İngilizcesi “highly sensitive person” olarak geçen aşırı hassas kişilik yapısı, doğuştan gelen bir mizaç özelliğidir. Yapılan araştırmalarda toplumun % 20’si bu kişilik yapısına sahiptir. Bu kişiliklerin beyin görüntülemeleri incelendiğinde, algılama alanlarında yoğun aktivasyon gözlenmiştir. Bu sebeple, iyi gözlemcidirler ve sinir sistemleri diğer insanlara göre daha hassastır, çevreden gelen uyaranlara karşı kolaylıkla aşırı uyarılmışlık hisseden, çabucak ağlayabilen yapıdadırlar. Ayrıca, empati yapma yetenekleri çok yüksek olduğu için, başka birinin başına gelen bir olaydan o kadar çok etkilenirler ki kendi başlarına gelmemiş olduğunu ayırt etmekte zorlanırlar.

Hassas kişilikler verdikleri tepkiler ve derin hislerden dolayı toplumumuzda zaman zaman “güçsüz” olarak etiketlenmektedirler. Oysa bu yapı onların mizaç özelliğidir ve doğuştan sahip oldukları bir yapıdır. Öncelikle bu yapıda bir insansanız kusurlu, güçsüz, beceriksiz ya da yetersiz değilsiniz. Aksine, sinir sisteminizin yapısı gereği yaşamla, doğayla ve hayvanlarla derinlemesine bir ilişki içindesiniz. Bu sebeple sinir sisteminizin derin duyumsama özelliğinin bir avantajı olarak müzik ve sanata daha yeteneklisiniz.

Hassas kişilikler, diğer kişilik yapısına sahip insanlardan farklı olarak sinir sistemlerini rahatlatmak adına birtakım aktivitelere ihtiyaç duyabilirler. Örneğin; meditasyon, nefes egzersizi, düzenli yürüyüş ve spor ya da gün içerisinde yalnız ve sessiz vakit geçirmek .. Ayrıca, günde ortalama sekiz saat uyumak da sinir sistemlerinin rahatlamasında faydalı olacaktır. Tükenmişlik sendromuna kolayca girebilme olasılığından dolayı çalışma temposuna kısa aralar vermek, doğa yürüyüşü, kısa tatiller de tazelenmek için iyi gelecektir.

Diğer bir önemli nokta, hassas kişiliklerin depresyon ve anksiyeteye (kaygı) yatkın olmalarıdır. Zor geçirilmiş bir çocukluk öyküleri varsa psikoterapi desteği almaları ikili ilişkilerde yaşadıkları zorlukları çözümleme ve kendilerini tanıma adına çok değerli... Böylelikle psikolojik olarak güçlenecek ve olası psikolojik zorlanmalarla daha rahat baş edebileceklerdir.

Göz ardı edilmemesi gereken bir başka nokta da, kişinin hassas bir yapıda olduğunun farkına vardıktan sonra bu durumdan suçluluk duymaması, yetersizlik ya da zayıflık olarak görmemesi, kendini değiştirmek zorunda hissetmemesidir. Kendi terapistlik deneyimime göre, terapiye başvuran kişilerin çoğunluğunda hassas kişilik yapısı mevcut. Zorlu yaşam olaylarında diğer kişilik yapılarına göre daha yoğun sinirsel uyarım yaşadıkları için, duyumsamaları daha yoğun yaşıyorlar ve sinir sistemleri daha fazla aktive oluyor, buna bağlı olarak da kaygı bozuklukları, depresyon, ilişki problemleri, travma sonrası stres bozukluğu gibi problemleri daha sık yaşayabiliyorlar. Terapistin hassas kişilik yapısı hakkında bilgi sahibi olması ve bunu danışanına aktarabilmesi çok önemli. Danışan bu durumun bir mizaç özelliği olduğunu öğrendiğinde, bakış açısında önemli bir farkındalık gelişiyor ve otomatik bir rahatlama hissedebiliyor. Bu durum da genel iyilik haline katkıda bulunuyor.

Önemli not: Bu yazıda Dr. Elaine Aron’un çalışmalarından yararlanılmıştır.

Daha fazlası için Dr. Elaine Aron’un kitaplarından faydalanabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çok mu Hassasım? Kişiliğim mi Böyle?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra ÜNAL ŞENGÜL Fotoğraf
Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
Psikoterapist - Somatik Deneyimleme 2. Düzey - Emdr Terapisti- Çift Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi179 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL'ün Yazıları
► Böyle Ruhsal Yardıma Böyle Cinnet Psk.İzzet GÜLLÜ
► Beyin Böyle İşliyor- Bilinç Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çok mu Hassasım? Kişiliğim mi Böyle?' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Stresle Başa Çıkma Ağustos 2015
► Motivasyon Üzerine Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:56
Top