2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Klinik Sosyal Hizmet Nedir?
MAKALE #22009 © Yazan Abdullah ÖZER | Yayın Aralık 2020 | 4,890 Okuyucu
Klinik Sosyal Hizmet nedir?

Klinik sosyal hizmet, diğer sosyal hizmet alanları gibi sosyal hizmet mesleğinin bir parçasıdır. Örneğin, "bireysel sosyal hizmet çalışması", "yetişkin eğitimi" ve "psikiyatrik sosyal hizmet" gibi sosyal hizmet çalışmalarının bir uzmanlık alanı olarak kabul edilmektedir.

Başlıca Sosyal Hizmet alanları:

* Sağlık alanı (Health social work)
* Eğitim alanı (School social work)
* Adalet alanı (Forensic social work)
* Çalışma ve sosyal güvenlik alanı (Work and social security)
* Sosyal hizmet, sosyal yardım alanı (Social services and social aid)

Klinik sosyal hizmet, değerlendirme, psikoterapi ve danışmanlığı içeren teşhis ve tedavi, danışan odaklı savunuculuk, konsültasyon ve değerlendirmeden oluşur.

Klinik Sosyal Hizmet Çalışmalarının Tanımlanması

Klinik sosyal hizmet çalışmaları özellikle aşağıda belirtilen konuları kapsamaktadır:

* Zorlu sosyal, biyo-sosyal ve psiko-sosyal bozuklukların ve sorunların üzerinde çalışılması,
* Psişik, somatik, akut ve kronik hastalıklar durumunda, sosyal hizmet tedavilerinin gerçekleştirilmesi
* Sosyal çevrenin de dâhil edildiği sağlık çalışmaları (Gesundheitsarbeit)
* Sosyoterapi (Soziotherapie) gibi sosyal hizmet mesleğine özgü terapilerin uygulanması.
* Klinik Sosyal Hizmet Uzmanı’nın eğitimini almış olduğu psikoterapi ekolünü uygulaması.

Avrupa Klinik Sosyal Hizmet Merkezi (European Centre for Clinical Social Work - ECCSW) tarafından, klinik sosyal hizmet çalışmaları "çeşitli sağlık alanlarında danışmanlık, psikoterapi ve sağlığın desteklenmesine (präventiv – koruyucu, önleyici) yönelik olarak sağlanan uzman çalışmaları" olarak tanımlanmaktadır.

Klinik Sosyal Hizmet’in Ana Temelleri

Sosyal hizmet çalışmalarının temel amaçları, sosyal sistemlerdeki bireylerin sosyal sorunlarının önlenmesi, hafifletilmesi veya çözülmesidir. Ayrıca biyo-psişik ve biyo-psikosomatik bozukluklara sosyopatolojik uzmanlık, danışmanlık, terapi, tedavi, önleyici tedbirler kapsamında ve sosyal hizmetler bilimi temelinde müdahale edilmesi işlemlerini kapsamaktadır.

Bu tip uzman çalışmaları söz konusu "klinik sosyal hizmet" çalışmaları olarak tanımlanır.

Klinik sosyal hizmet çalışmaları danışmanlık merkezlerinde, muayenehanelerde, ayakta tedavi merkezlerinde, gündüz bakım tesislerinde, sosyal-psikiyatride, kliniklerde veya uzun süreli yatan hasta kabul eden tesislerde gerçekleştirilmektedir.

Klinik Sosyal Hizmet, Hastanelerde Sağlanan Sosyal Hizmetlerden Farklıdır

Klinik sosyal hizmet çalışmaları, hastanelerde sağlanan sosyal hizmetlerden (Kliniksozialdienst) ayırt edilmelidir. Bu kapsamda hastanelerde sunulan "klasik" sosyal hizmet çalışması ile klinik sosyal hizmet’in çalışma alanları ve çalışma boyutları çok farklıdır. Hastane kelimesi kullanılması, klinik sosyal hizmet çalışması yapıldığı anlamına gelmemektedir.

Klinik Sosyal Hizmet Müdahale Bilgileri

Klinik sosyal hizmet müdahale bilgilerinin temeli, biyo-psişik ve biyo-psikosomatik bozuklukların gelişmesine ilişkin sosyal hizmet çalışmalarının bilimsel olarak açıklanmasını sağlayan bilgilerdir. Bu durum, bireylerin kalıcı olarak giderilmemiş biyo-psikososyal ihtiyaçlar (Grawe'ye (2004) göre tutarsızlık gerilimleri) gibi sosyal problemleri ile insanlar üzerindeki biyo-psikopatolojik etkileri arasındaki bağlantıyla ilişkilidir. Bu kapsamda atılacak ilk adım, hasta bireyin ihtiyaç memnuniyetinin kalıcı olarak önlenmesi ile ilgili bozukluğu etkileyen sosyal etkileşim (değişim ve güç ilişkileri olarak) ilişkilerin tespit edilmesidir. Tedavide, danışanın ihtiyaçlarının tatminini olabildiğince deneyimleyebileceği yeni sosyal ağların kurabilmesi önemli rol oynamaktadır.

Klinik sosyal hizmet çalışmalarının uygulama yöntemleri, kişiye onun sosyal kapsamdaki yerine denk gelen müdahaleler şeklinde tanımlanır. Bu kapsamda kullanılan yöntemler arasında sosyal danışmanlık, psiko-sosyal danışmanlık, sosyal terapi (veya sosyoterapi), sosyal ağ çerçevesinde sosyal destek sağlama ve olay yönetimi gibi yöntemler yer alır. Çalışmalar, kişi ve çevresi arasındaki ilişkiye odaklanır. Önemli konular şunlardır: Bozuklukların sosyal nedenleri, bozuklukların sosyogenezi; psiko-sosyal teşhis, sosyal teşhisler, sosyal hizmet danışmanlığı ve terapisi, bozukluklarla sosyal olarak baş etme stratejileri, sosyal ağın önemi, sosyal ve psiko-sosyal müdahale.

Nasıl Klinik Sosyal Hizmet Uzmanı olurum?

1.) Üniversite ya da yüksekokulların dört yıllık Sosyal Hizmet lisans programlarından mezun olmak.

2.) Sosyal Hizmet lisans eğitimin ardından en az 1,5 yıllık klinik odaklı yüksek lisans eğitimi.

3.) Psikoterapi eğitimi ve Süpervizyon.

Abdullah ÖZER

(Sosyal Hizmet Uzmanı, Klinik Psikoloji Uzmanı, Aile Danışmanı)

Yayınlanan yazılar kaynak göstermeden, izinsiz kullanılması, kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Yayınlanan yazılar, makaleler, haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla yayınlanmasına izin verilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Klinik Sosyal Hizmet Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Abdullah ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Abdullah ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ÖZER Fotoğraf
Abdullah ÖZER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Abdullah ÖZER'in Yazıları
► Ceza İnfaz Kurumunda Sosyal Hizmet Uzmanı Nazik GÜNDOĞDU ÜNLÜ
► Klinik Felsefe Nedir? Psk.Ebru ÖZER
► Klinik Görüşme Nedir? Psk.Şeyda UNCU
► Klinik Depresyon Nedir? Psk.Selen MORAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Klinik Sosyal Hizmet Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ego Durumları Terapi Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:34
Top