2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaygın Anksiyete Bozukluğu
MAKALE #22028 © Yazan Uzm.Psk.Büşra SEZİKLİ | Yayın Ocak 2021 | 1,941 Okuyucu
Sürekli kötü bir şey olacak duygu ve düşüncesi yaşıyorsanız bu yazıyı okumanız gerekir. Sizlere bu yazımda yaygın anksiyete bozukluğundan bahsedeceğim.



Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir?


Yaygın anksiyete bozukluğunda en az altı aydır süren anksiyete söz konusudur. Bu kişiler sürekli olarak kötü bir şey olacağı hissi taşırlar. Aşırı endişe, kişinin günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyerek, hayatının normal akışını engeller. Düşüncelerinde en kötüsü gerçekleşeceği ihtimali vardır ve kendi denetimlerinin dışındadır. Her 100 kişiden 5-6’sı yaşamlarının herhangi bir döneminde bu rahatsızlığı yaşayabilir. Yaş ile birlikte kaygı duyarlılığı artmaktadır.



Aslında kaygı hepimizde olan, tehlike ya da tehdit sonucunda ortaya çıkan bir duygudur. Sınav öncesinde, bir iş görüşmesinde veya herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında kaygılandığımızı hissedebiliriz. Normalde bu tür kaygılar hafiftir ve baş edilebilir bir düzeydedir. Ancak kaygı şiddetinin artması, günlük hayatımızı etkileyip işlevselliğimizi bozması sonucunda yaygın anksiyete bozukluğu dediğimiz olay gerçekleşir.
Yaygın anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler çoğu zaman endişelerinin yersiz olduğunu bilirler. Fakat kontrol edilemeyen bir şekilde kendisini sürekli yenilemektedir.


Yaygın Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?



Bir neden yokken veya nedeni olsa bile durumla uygunsuz, aşırı ve denetlenemeyen endişe hastalığın en temel belirtilerindendir. Bu endişeler bir fiziksel rahatsızlık varmış gibi kas ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, sersemlik ve sıcak basmaları şeklinde de görülebilir. Aynı zamanda kolay irikilme, sürekli kötü bir şeyler olacağı düşüncesi, yorgunluk, uykuya dalamama, gece sık sık uyanma ve dikkat ve konsantrasyon güçlüğü diğer önemli belirtilerdendir.

Yaygın Anksiyete Bozukluğunun Güncel Tanı Kriterleri Nelerdir?


Dsm-5’e göre yaygın anksiyete bozukluğu tanı kriterleri şunlardır;
• En az altı aylık bir sürenin çoğu gününde bir takım olaylar ya da etkinliklerle (işte ya da okulda başarı gösterebilme gibi) ilgili olarak, aşırı bir kaygı ve kuruntu (kaygılı beklenti) vardır.
• Kişi, kuruntularını denetim altına almakta güçlük çeker.
• Bu kaygı ve kuruntuya aşağıdaki altı belirtiden üçü (ya da daha çoğu) eşlik eder. (en azından kimi belirtiler son altı ayın çoğu gününde bulunmuştur.)
1. Dinginleşememe (huzursuzluk) ya da gergin ya da sürekli diken üzerinde olma.
2. Kolay yorulma
3. Odaklanmada güçlük çekme ya da zihin boşalması.
4. Kolay kızma.
5. Kas gerginliği.
6. Uyku bozukluğu (uykuya dalmakta ya da uykuyu sürdürmekte güçlük çekme ya da dinlendirmeyen, doyurucu olmayan bir uyku uyuma)
• Kaygı, kuruntu ya da bedensek belirtiler, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, işle ilgili alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında işlevsellikte düşmeye neden olur.
• Bu bozukluk, bir maddenin (örn. Kötüye kullanılabilen bir madde bir ilaç) ya da başka bir sağlık durumunun (örn. Hipertiroidi) fizyoloji ile ilgili etkilerine bağlanamaz.
• Bu bozukluk başka bir ruhsal bozuklukla daha iyi açıklanamaz.

Yaygın Anksiyete Bozukluğunun Tedavisi Nedir?


Yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavisinde ilaç tedavisi, davranışçı ve bilişsel psikoterapiler, gevşeme eğitimi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu yöntemlerden birinin ya da birlikte uygulanmasının etkin olduğu gösterilmiştir.
Psikoterapiyle endişeyle başa çıkma becerileri kazandırmak ve olumsuz düşünceleri değiştirmek hedeflenir. İlaç tedavisi ile kaygı düzeyinin azaltılması hedeflemektedir.
Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız ve günlük yaşamınızı olumsuz anlamda etkiliyorsa bir uzmana başvurmaktan çekinmeyin.



Uzman Klinik Psikolog Büşra Sezikli
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaygın Anksiyete Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Büşra SEZİKLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Büşra SEZİKLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra SEZİKLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Büşra SEZİKLİ
Çorum (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büşra SEZİKLİ'nin Yazıları
► Yaygın Anksiyete Bozukluğu Psk.Semiha KARADAĞ
► Yaygın Anksiyete Bozukluğu Psk.Özlem AKKEL
► Yaygın Anksiyete Bozukluğu Psk.Çağlayan TUNA
► Yaygın Anksiyete Bozukluğu Psk.Emir Emre DOĞAN
► Yaygın Anksiyete (Kuruntu) Bozukluğu Psk.Elçin KAYA KARATAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaygın Anksiyete Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çift ve Evlilik Terapisi Haziran 2018
► Wisc-R Zeka Testi Mayıs 2018
► Sınav Kaygısı Mayıs 2018
► Mahremiyet Eğitimi Ekim 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:53
Top