2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



0-2 Yaş Oyuncak Seçimi
MAKALE #22037 © Yazan Uzm.Psk.Selen Türkiş ELÇİ | Yayın Ocak 2021 | 1,180 Okuyucu
0-2 Yaş Oyuncak Seçimi

Oyuncak, çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişiminin sağlıklı olmasında büyük rol oynamaktadır. Daha da önemlisi kendini ve çevresini tanımasında da oldukça etkilidir.

0-3 ay Oyuncak Seçimi;
• Oyun Halısı: Dokunma deneyimi kazandırır, etki-tepki algısını oluşturur ve görsel uyarılar sağlar. Ayrıca tekmeleme ya da vurma ile ses çıkaran oyuncaklı olanların tercih edilmesi bebeğin kas gelişimini de destekleyecektir.

• Sesli Çekilen Oyuncaklar: Bu tip oyuncaklar el denetimini sağlamakla birlikte el-göz uyumunu da gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda ince motor gelişimini de desteklemektedir.

• Dönence: Bebeğinizin odaklanarak dikkatini toplamasını sağlar. Uzanmaya teşvik eder ve şekil algısını oluşturur.


3-6 Ay Oyuncak Seçimi;
• Yumuşak Oyuncaklar: Düşsel oyuna teşvik eden oyuncaklardır. El denetimini sağladığı için el-göz uyumunu da desteklemektedir. Sallandığında ses çıkaranlar tercih edildiğinde, bebek bunu keşfederek kas gelişimini de geliştirecektir.

• Diş Çıkarma Halkaları: Bu dönemlerde bebekler her nesneyi ağzına sokma eğilimindedirler. Hem rahatsız olan diş etleri için, hem de keşif amacıyla gerçekleştirdiği bir eylemdir. Bu halkalar, kaşınan diş etlerini yatıştıracaktır.

• Ayna: Ayna bebeklerin gelişimini oldukça etkileyici bir objedir. Bebeğin benlik algısının gelişimini destekler. Birçok oyun halısında bu sebeple ayna bulunmaktadır. Bu dönemde hala oyun halısı kullanılabileceği için, bu özelliğe sahip halı seçerseniz durumu desteklemiş olursunuz.
6-9 Ay oyuncak seçimi;
• Bloklar: Boyut algısı için çok yararlı oyuncaklardır. Aynı zamanda şekil ve renkleri tanımasını sağlayacaktır.

• Yaylı Kukla: Bir nevi ce-e oyunu gibidir. Bebeklerde ilk güvenli bağlanma bu oyunla gerçekleşmektedir. Bu sebeple nesne kalıcılığını sağlamak için yaylı kukla oyuncaklar önemli yer tutmaktadır.

• Telefon: Bu tarz oyuncaklar bebeğin iletişim becerilerini arttırmaktadır. Aynı zamanda yaratıcı oyun seçeneği sunarak farklı algılar yaratmaktadır.
• Top: El-göz koordinasyonu ve dengeyi sağlamaktadır.

9-12 Ay Oyuncak Seçimi;
• Üst Üste Yığılan Kaplar: Boyut algısını genişletmekte ve nesne kalıcılığını desteklemektedir. Aynı zamanda ince motor gelişimini de arttırmaktadır.

• Birbirine Geçen Bloklar: Boyut algısını güçlendirmekte ve yapılandırma becerisi kazandırmaktadır. Tabi bu oyuncakları anlayıp yapabilmeleri zamanla oturacak bir şeydir. İlk aldığınızda yapamıyor olabilir, amacımız zamana yayıp deneyerek ince motoru güçlendirmektir.

• Banyo Oyuncakları: Bebekler denge sağlamalarına bağlı olarak bebek küvetinden, normal banyoya geçmektedir. Bu geçişle beraber, banyo yapmayı eğlenceli hale getirmekte gerekecektir. Bu noktada banyo oyuncakları imdada yetişmekte, tanımadıkları bu ortama daha kolay ayak uydurmalarına yardımcı olacaktır.

12-18 Ay Oyuncak Seçimi;

• Üst Üste Yığılan Halkalar: Boyut algısıyla birlikte sıralama becerisi de kazandırmaktadır. İnce motor gelişimini de büyük oranda desteklemektedir.

• Basit Yapbozlar: Kas gelişimini desteklemekte, okul öncesi beceri kazandırmaktadır. Yapbozun büyük ve az parçalardan oluşması önemli bir ayrıntıdır. Hem ağızlarına götürdüklerinde zarar vermeyecek olmalı, hem de zihnini karıştırmamalıdır.

• Eşleme Oyuncakları: İlk matematik becerisini kazandırarak sayısal zekayı geliştirmektedir. Bu oyuncaklarda yine kolay anlaşılabilir ve az parçalı olması önemlidir. Tabi bir de ilgisini çeken figürlerin bulunması gerekmektedir.

• Şekil Yerleştirici: Sıralama becerilerini desteklemekte ve boyut algısını güçlendirmektedir. Tabi en önemlisi ince motor gelişimini büyük ölçüde destekliyor olmasıdır. Bu oyuncakta birçok ince motor becerisini destekleyen oyuncak gibi baştan bebeklerinize zor gelecektir. Bir zaman sonra siz sadece rengi şekli söyleyip nereye atması gerektiği konusunda yönlendirdiğinizde kendisi atabiliyor olacaktır.

• Peluş Oyuncaklar: Bu dönemdeki bebeklerin duygusal gelişimi için çok uygun olduğunu bilinmektedir. Bebekler bu dönemde öğrenmeye çok açık oldukları için, birçok şeyi bu oyuncaklar sayesinde öğrenmeleri kolaylaşmaktadır. Somut bir varlık olduğu için, oyuncağın üzerinden vücut organlarının öğretilmesi, sarılma, öpme gibi duygusal yaklaşımların oluşturulması daha kolay olacaktır.

• Oyuncak At: Bebeklerin ilgisini çeken oyuncaklardır. Aynı zamanda kaba motoru desteklediği için fiziksel becerileri de geliştirmektedir.

• Baloncuk Yapan Oyuncak: Bilişsel kavramları öğretmekte, maddelerin biçim değiştirebildiği algısını oluşturmaktadır.

• Kalın Pastel Boyalar ve Parmak Boyası: Çocukların kendini daha özgür ifade etmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda çizim ve el becerilerinin gelişmesini desteklemektedir.

18-24 Ay Oyuncak Seçimi;
• Parmak Kukla: Bu ay dönemdeki bebekler için en önemli oyuncaklardandır. Hayal gücünü, yeteneklerini ve yaratıcılığını geliştirmektedir. Aynı zamanda dil gelişimini de büyük ölçüde desteklemektedir.
• Dokun-Hisset Kartları: Bu kartları daha önceki dönemlerde de tercih edebilir fakat en etkin dönemin 1-2 yaş arasındaki dönem olduğu gözlenmektedir. Dokun hisset kartları, çocukların dokunma duyusunu geliştirmek için dokuları deneyimlemesini sağlamakta, duyusal algılarını geliştirerek dil ve zihinsel gelişimine arttırmaktadır.
• Lego: Yaş grubuna göre boyutu değişmektedir. Bu dönemlerde daha büyük parçalar tercih edilebilir. Legolar, çocukların yaratıcılıklarını geliştirmekte, kas gelişimini desteklemekte, el-göz koordinasyonu sağlamakta, yönerge takibini öğretip, renkleri öğrenmeyi desteklemektedir.

• Müzik: Bu dönemdeki bebeklere oyun sırasında veya ayrı bir zaman diliminde sık sık müzik dinletmek oldukça faydalıdır. Müzik çocukların matematik, hafıza, sosyal, dil becerilerini desteklediği gibi fiziksel koordinasyon yetilerini de güçlendirmektedir.

En önemlisini olan Kitap Okumayı en sonda ifade etmek isterim. Bebeğinizin hangi ayda olduğunun bir önemi yoktur. Başlarda sizin okuyacağınız, daha sonra büyüdükçe kendisinin de bakabileceği resimli hikaye kitapları edinilebilir. Kitap, bebeğe iletişimi öğretecek en güçlü araçtır. Dinleme yeteneği, hafıza ve kelime haznesinin güçlenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda sosyal ve duygusal gelişimine de büyük destek sağlayacaktır. Yapılan araştırmalar, ebeveynlerinin sık kitap okuduğu bebeklerin 2 yaşına geldiklerinde, kitap okunmayan bebeklere göre daha fazla kelime biliyor olduğunu bizlere göstermiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"0-2 Yaş Oyuncak Seçimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Selen Türkiş ELÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Selen Türkiş ELÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selen Türkiş ELÇİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Selen Türkiş ELÇİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Selen Türkiş ELÇİ'nin Makaleleri
► Oyuncak Seçimi Psk.Mutlu İNCESOY
► Çocuğunuz İçin Oyuncak Seçimi Psk.Aylin AYDEMİR
► Çocuk ve Oyuncak Psk.Dnş.Oya ŞENGEZENER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında '0-2 Yaş Oyuncak Seçimi' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklar Susmasın Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:37
Top