2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Balık Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
MAKALE #22042 © Yazan Dyt.Merve Güner ÖKSÜZ | Yayın Ocak 2021 | 1,728 Okuyucu
Son yıllarda balık yağının faydaları ile ilgili gerek sosyal medyada; gerekse televizyonda çok fazla bilgilendirme ile karşı karşıyayız. Balık yağı kullanımı elzem mi, her marka balık yağı yararlı mı, balık yağı kullandığımda vücudumda ne gibi değişimler olur, kimler omega-3 takviyesi almalıdır gibi soruların cevaplarını yazımın devamında bulabilirsiniz.


Balık Yağı Nedir?Kimler Balık Yağı Kullanmalıdır?


Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanlar sağlığın korunabilmesi için sağlıklı besine ulaşmanın artık daha da bilincine varıyorlar. Amerikan tarzı düzensiz beslenmenin sağlığa geri dönüşü olmayan zararlar verilebileceği tüm dünya da bilinmektedir. Sağlıklı besine ulaşmak ve beslenmede çeşitliliğin sağlanması bütüncül vücut sağlığı açısından elzemdir. Sağlıklı besine ulaşmanın zorluğu bireyleri preperat kullanımına yöneltmektedir. Tüm dünyada en çok tercih edilen beslenme desteklerinin başında balık yağı omega-3 takviyesi gelmektedir. Peki balık yağı herkes tarafından kullanılmalı mı, ya da balık yağı desteği seçiminde nelere dikkat etmeliyiz? Her balık yağı asidi faydalı mı? Satın aldığınız omega-3 ağır metal içeriyor mu?
Yağlar vücudumuz için çok önemlidir. Öncelikli enerji kaynağımız yağlardır. Yağlar bazı vitaminlerin (A,D,E,K) emilmesinde, kullanılmasında önemli bir rol oynar. Yağlar doymuş ve doymamış yağlar olmak üzere ikiye ayrılır. Doymamış yağ asitleri de kendi arasında guruplara ayrılır. Omega-3 yağ asidi doymamış yağ gurubu altında çoklu doymamış yağ asitlerindendir. .Omega 3 yağ asidi en çok balık yağında bulunmaktadır. Balık yağı dışında; keten tohumu ve cevizde de omega 3 yağ asidi bulunmaktadır. Keten tohumu ve cevizde bulunan omega 3 yağ asidi türü alfa-linolenik asittir.


Balık yağında ise Eikosapentaenoik asit (EPA) ve Dekosahegzaenoik asit (DHA) yağ asitleri bulunmaktadır. EPA ve DHA; Omega yağ asitleri hakkında kısa bir araştırma yapan çoğu bireyin karşılaştığı kavramdır. Peki EPA ve DHA nedir? İnsan sağlığı açısından önemleri nelerdir? EPA ve DHA insan vücudu tarafından sentezlenmez. Dışarıdan alınması elzemdir. Mutlaka alınmalıdır.



Biyoyararlılığı en yüksek omega-3 yağ asidi; ton balığı, uskumru, hamsi, somon gibi yağlı balıklarda bol miktarda bulunmaktadır. Deniz ürünleri omega-3 içermektedir. Haftada 2-3 günü balık tüketme alışkanlığı olan bireylerde preperat kullanma zorunluluğu yoktur. Ancak balık tüketme alışkanlığı olmayan, yaşadığı yerde balığa ulaşamayan veya balık tüketmek istemeyen bireyler balık yağı desteği kullanmalıdır. Her yaştan birey balık yağı desteği kullanabilir. Balık yağı kullanımına başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışınız.


Balık Yağının Faydaları Nelerdir?


Yapılan çalışmalar tatlı ve tuzlu su da yaşayan algler ve balıklardan alınan omega-3 yağ asidinin biyoyararlılığının yani vücuda faydasının daha fazla olduğu ortaya koymuştur. Keten tohumunda, cevizde bulunan omega 3 yağ asidi türünün sağlığa balık kaynaklı omega 3 kadar faydası yoktur. Alglerden elde edilen balık yağının ise faydaları hala araştırılmaktadır. Balık yağı içeriğindeki omega 3 yağ asitlerinden dolayı çok faydalıdır.
*Kardiovasküler hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanılmaktadır. Kolesterol dengelemeye yardımcı, kötü kolesterolün düşürülmesinde etkin rol oynamaktadır. Yüksek tansiyon hastalarında damar tıkanıklıklarını gidermeye yardımcı olarak önerilmektedir.
* Balık yağı tüketimi bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar, böylelikle hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Covid 19 salgından korunmada bağışıklık sisteminin güçlü olması önemlidir. Bağışıklık sistemi güçlü olan bireyler COVİD-19’u daha hafif semptomlarla atlatmaktadır. Aids gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarda balık yağı kullanımının pozitif etkileri vardır.
*Balık yağında bulunan yararlı yağ asitleri ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesi için önemlidir. Yapılan çalışmalar depresyon tedavisinde balık yağı kullanımının tedaviyi pozitif etkilediğini göstermektedir. Çocuklarda dikkat bozukluğu durumlarında da balık yağı kullanımı önerilmektedir. Anksiyete tedavisinde balık yağı takviyesine başvurulmaktadır. Alzheimer tedavisinde balık yağı kullanımının pozitif etkisi olduğu bildirilmiştir.
*İltihaplanmaların giderilmesinde balık yağı kullanımı etkin rol oynamaktadır.
*Yaşa bağlı veya lens kullanımına bağlı oluşan göz kuruluğunun giderilmesine yardımcıdır.


Balık Yağı Kilo Aldırır mı?


Çoğu birey yeterli miktarda balık tüketmese dahi kilo aldıracağı gerekçesi ile balık yağı kullanmak istemez. Ancak bu çok yanlıştır. Balık yağı kullanımı kilo aldırmaz, aksine balıkta bulunan elzem yağ asitleri metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye çalışan bireylerde kilo verme hızını artırmaktadır.


En İyi Balık Yağı Hapı


Balık yağı desteği seçerken iyi bir araştırma yapılmalıdır. Bazı balık yağı destekleri yeterli miktarda EPA, DHA içermez. Bazıları ise balığın avlandığı suyun kirliliğinden ötürü istenmeyen ağır metaller (cıva) içermektedir. Güvenilirliğinden emin olmadığınız markaların ürünlerini tercih etmeyiniz. Kullandığınız balık yağının orijinal ürün olmasına dikkat ediniz. EPA, DHA içerikleri hakkında bilgi alınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Balık Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Merve Güner ÖKSÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Merve Güner ÖKSÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve Güner ÖKSÜZ Fotoğraf
Dyt.Merve Güner ÖKSÜZ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Merve Güner ÖKSÜZ'ün Yazıları
► Balık ve Sağlık Dyt.Diğdem AKÇA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Balık Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:19
Top