2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağı Travmaları ve Emdr
MAKALE #22046 © Yazan Doç.Dr.Alişan Burak YAŞAR | Yayın Ocak 2021 | 1,100 Okuyucu
Dün Jama Network'te karşılaştığım, ardından birkaç ay önce alandaki önemli dergilerden The British Journal of Psychiatry'de yayınlanan bir makale ve savunduğu hipotez nedeni ile heyecanlanıp ilgi duyanlar için paylaşmak istedim bir araştırmadan söz edeceğim. Çocukluk çağı travmaları olan hastalara yaklaşım için önemli bir araştırma...

"TSSB tedavisi için Çocukluk Çağı Travmalarının ayrıntıları ile detaylı bir şekilde temas etmek şart değildir" başlığını taşıyan JAMA'daki bilgilendirme "Çocukluk travması sonrası travma sonrası stres bozukluğu olan yetişkinler için tedavi olarak Imagery rescripting ve EMDR: randomize klinik çalışma" makalesi hakkında.

EMDR terapisi sekiz aşamalı bir protokolle, adaptif bilgi işlemleme teorisi üzerine kurulmuş ve bilateral uyarımı kullanan bir psikoterapi. İmajinasyonda yeniden yazma tekniğinde ise tanımlı bir protokol halinde hayali olarak olayın süreci ve sonucu ile ilgili hastanın temel ihtiyaçlarına yönelik alternatif olumlu bir sonlanımla çalışılır.

Bu randomize kontrollü araştırmada iki yöntem benzer derecede etkili çıkmış. Bu çalışma da daha önceki çalışmalara benzer şekilde, TSSB(travma sonrası stres bozukluğu sendromu) olgularında travma odaklı yaklaşımların önemini vurguluyor diye düşünüyorum. Hem metadoloji, hem araştırma ekibi hem de yayınlandığı dergi açısından araştırma sonuçları dikkate değer diyebiliriz. İmajinasyonda Yeniden Yazma Tekniği, Şema Terapide özellikle tanımlanmış bir teknik olmakla birlikte, Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR terapisi gibi pek çok yaklaşımda aktif olarak kullanılan protokollerle çok benzerlik gösteriyor. Hastalarla haftada 2, en çok 8 hafta çalışılmış ve hastalar 1 yıl takip edilmiş. İyileşmenin, tedavi bittikten sonra sürmesi de çok önemli diye düşünüyorum. Halen psikoterapi araştırmalarında uygulama ile ilgili karıştırıcı pek çok faktörün dışlanabileceği daha berrak pek çok araştırmaya ihtiyaç var elbette... Fakat EMDR ile ilgili bilateral uyarım ve tetikleyici birlikteliğinin travmatik stres belirtilerindeki azalmasını gösteren fare araştırmasının ardından bu çalışma da travmaya daha az maruz kalarak uygulanan tedavilerin hem kısa hem uzun vadeli etkilerle ilgili önemli bir bilgi veriyor diye düşünüyorum. Tabi çalışmanın önemli, farklı bir özelliği de aslında Şema Terapi yaklaşımına ait bir tekniğin de EMDR gibi çocukluk çağı travmalarında benzer şekilde güçlü etki göstermiş olması diye düşünüyorum.

Bu çalışmanın detaylı ve uzun hali bir derleme yazısı ile birlikte çok yakında EMDR Derneği Bülten'inde de yayınlanacak. Bu yayındaki bölümde özellikle 2020 yılında yayınlanmış olan TSSB(travma sonrası stres bozukluğu sendromu) tedavisi için Çocukluk Çağı Travmalarının ayrıntıları ile detaylı bir şekilde temas etmek şart değildir" makalesinin de tam metninin çevirisini okuma imkanı bulacaksınız...

Dr. Öğr. Üyesi Alişan Burak Yaşar

Makaleler

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2774404?guestAccessKey=c8896aad-434d-43d7-8027-191799687a7f&utm_source=fbpage&utm_medium=social_jama&utm_term=4346118 653&utm_campaign=article_alert&linkId=107711746&fbclid=IwAR2LD8l0I2fFK _2jNc0RutE-UoiewkOkG9jJ9u5Hx_euin4B_dq2i_osmoo

https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/abs/imagery-rescripting-and-eye-movement-desensitisation-and-reprocessing-as-treatment-for-adults-with-posttraumatic-stress-disorder-from-childhood-trauma-randomised-clinical-trial/A97132EE142BA88DA207E8CCB0044475

https://www.nature.com/articles/d41586-019-00294-8
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Çağı Travmaları ve Emdr" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Alişan Burak YAŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Alişan Burak YAŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alişan Burak YAŞAR Fotoğraf
Doç.Dr.Alişan Burak YAŞAR
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Alişan Burak YAŞAR'ın Makaleleri
► Çocukluk Çağı Kanserleri Prof.Dr.Bilgehan YALÇIN
► Çocukluk Çağı Beyin Tümörleri Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Çocukluk ve Ergenlik Çağı Kanserleri Prof.Dr.Rejin KEBUDİ
► Ayak ve Ayak Bileği Travmaları (Ayakta Kırık ve Burkulmaları) ÇOK OKUNUYOR Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağı Travmaları ve Emdr' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:27
Top