2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Spor Psikolojisi ve Kariyer
MAKALE #22051 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Ocak 2021 | 1,536 Okuyucu
Psikolojiye olan ilgiyi spor tutkusuyla birleştiren spor psikologları, amatörlerden profesyonel sporculara kadar herkesin performansını destekler.

SPOR PSİKOLOJİSİ NEDİR?

Açıkçası spor psikolojisi ve egzersiz psikolojisi iki ayrı alandır, ancak genellikle birlikte anılırlar.

Spor psikologları, amatörden elit seviyeye kadar öncelikle sporcular, antrenörler ve hakemlerle çalışır. Çalışmaları, psikolojinin sporu nasıl etkilediği ve performansı nasıl artırabileceği üzerine odaklanır. Amaçları, sporcuları rekabet ve antrenman gibi durumlara hazırlamaktır. Örneğin, bir spor psikoloğu, sporcusu sakatlanmış bir antrenörün stresle başa çıkmasına yardımcı olabilir. Aynı şekilde, sakatlanan sporcuya da destek sağlayabilir.

Öte yandan egzersiz psikologları, motivasyonu ve egzersize katılımı artırmak için tipik olarak halkla birlikte çalışır. İşlerinin arkasındaki itici güç, performans değil sağlık ve refahtır.

Hangisini seçerseniz seçin, hedeflerinize ulaşmak için beslenme uzmanları, pratisyen hekimler, antrenörler ve fizyologlar gibi bir dizi profesyonelle birlikte çalışırsınız.

SPOR PSİKOLOĞU OLMAK İÇİN SPOR GEÇMİŞİMİN VE LİSANSIMIN OLMASINA İHTİYACIM VAR MI?

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre; psikoloji alanında yükseköğrenim görmüş olmak ve spor psikolojisi konusunda yurt içi veya yurt dışında lisansüstü, kurs, araştırma çalışması gibi eğitim gördüğünü belgelemek haricinde spor psikoloğu olmak için spor geçmişinizin olması gerekmemektedir.

Türkiye’de bu alandaki yüksek lisans programlarının olduğu okullar:

- Marmara Üniversitesi

- Kadir Has Üniversitesi

- Hacettepe Üniversitesi

- Trakya Üniversitesi

- Ufuk Üniversitesi

- Gazi Üniversitesi

Türkiye’de bu alandaki kurs programlarının olduğu okullar:

- Bahçeşehir Üniversitesi

- Marmara Akademi

- Nişantaşı Üniversitesi

- Uluslarası Spor Psikologlar Derneği

- İstanbul Kültür Üniversitesi

Ben eğitimimi Bahçeşehir Üniversitesi’nden aldım ancak tam zamanlı bir spor psikoloğu olarak çalışmamaktayım. Aslında bir uzman psikolojik danışmanım. Amatör ve profesyonel sporculara bireysel danışmanlık yapmaktayım.

SPOR PSİKOLOJİSİ ÜZERİNE KARİYER

Bir spor psikoloğu olarak mesleğiniz size her gün farklı bir şey sunacaktır; her düzeyde ve farklı geçmişlere sahip bir dizi insanla çalışacaksınız. Bol bol seyahat etmek bu işin bir özelliğidir. Üniversite kampüslerinden, pratisyen hekim muayenehanelerinden veya hastanelerden, sporcu köylerinden, spor salonlarından ve takım antrenman alanlarından çalışabilirsiniz.

Çoğu spor ve egzersiz psikoloğu için - sağlık veya öğretmen eğitimi ve öğretimi alanında çalışanlar dışında - uluslararası seyahat de bir seçenektir. İş zor ve yorucu olsa da, aynı zamanda heyecan verici ve inanılmaz derecede ödüllendiricidir. Birlikte çalıştığınız bir kişiyi veya ekibi yüksek düzeyde başarılı bir şekilde izlemek size büyük bir başarı hissi verebilir.

Ancak Türkiye’de spor psikolojisinin popülaritesinin artmış olmasına rağmen iş imkanının kısıtlı olması ciddi anlamda sorun yaratmaktadır. Bunu şu şekilde açıklamak isterim, ben İzmir’de yaşayan bir psikoloğum ve İzmir’de spor psikoloğu bulundurabilecek sadece bir nebze büyük üç tane spor kulübü var ama İzmir’de spor psikolojisi üzerine eğitim alan 50’den fazla öğrenci vardır. Oran orantı yapınca herkese düşen iş imkanı ciddi anlamda az. Bu durum sadece Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’de bu şekildeyken İstanbul haricinde başka bir şehirde yaşıyorsanız iş bulmak ciddi anlamda sorun yaratacaktır. İlerleyen yıllarda küçük spor kulüpleri de spor psikoloğu bulundurmanın önemini kavradıkça bir nebze iş imkanı artacaktır ama ben yine de bunun küçük şehirlerde kısıtlı olacağı görüşündeyim.

Tabii ki de herkes kendi iş imkanını kendisi yaratır. Ancak, bir meslek seçerken birçok farklı durum değerlendirilir. O yüzden, ben sadece genelde bahsedilmeyen bir konuda kendi bakış açımdan durum değerlendirmesi yaparak sizlerle paylaşmak istedim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Spor Psikolojisi ve Kariyer" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
► Kariyer Psikolojisi Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
► Spor Psikolojisi Psk.Barış Kemal KİRİK
► Spor Psikolojisi Nedir? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Egzersiz ve Spor Psikolojisi Psk.E.Cem ENGİN
► Kariyer Psk.Mutlu İNCESOY
► Kariyer ve Güven İlişkisi Psk.Dnş.Erkan ÖZ
► Kariyer Yolculuğunda Özgürlük Psk.Dnş.Erkan ÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Spor Psikolojisi ve Kariyer' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okuduğumu Anlayamıyorum Aralık 2021
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:24
Top