2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online (Videolu) Psikolojik Danışmanlık
MAKALE #22054 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ | Yayın Ocak 2021 | 1,275 Okuyucu
Online psikolojik danışmanlık nedir?

Online (çevrimiçi) psikolojik danışmanlık, danışman ve danışan ayrı ve uzak yerlerde olduğunda internet ve dijital araçlar yoluyla, video ve ses sağlanarak psikolojik danışmanlık hizmeti sağlanmasıdır.

Online psikolojik danışmanlık almanın avantajları neler?

Online danışma sürecinde bilgisayar, tablet, telefon gibi dijital araçların ve internetin kullanılmasıyla danışmanlık almak isteyenlerin seyahat engelini aradan kaldırıyoruz. Online danışmanlık, farklı şehirde, kırsalda yaşayan veya hastalık, pandemi gibi farklı nedenlerle psikolojik destek almak isteyip de alamayan danışanlar için hizmete erişim olanağını oldukça yükselten bir seçenek. Bazı araştırmalar online danışmanlık hizmeti almanın danışanların sürece bireysel katılımını arttırdığını gösteriyor (Day & Schneider, 2002; Shepell, 2013). Bu araştırma sonuçları ve kişisel deneyimlerimden yola çıktığımda online danışmanlığın görüşme zamanını planlamada esneklik ve randevuya git-gel zamanından tasarruf sağlaması, danışanların ulaşım zahmetine katlanmadan tanıdık ortamlarında destek alabilmesi gibi yönlerden sürece önemli katkı sağladığını görüyorum.



Online psikolojik danışmanlık yüz yüze kadar etkili midir?

Bazı kişiler online danışmanlık sürecinin geleneksek yüz yüze danışmanlık sürecinin yerini tutamayacağını düşünerek ihtiyaç duyduğu psikolojik desteği almayı erteliyor. Halbuki videolu görüşme ve yüz yüze görüşme yapmayı etkililik ve danışanların memnuniyeti açısından karşılaştıran bilimsel araştırma sonuçlarına göre ikisi arasında anlamlı fark bulunmuyor. Online danışmanlık yüz yüze kadar danışanlarda etkili sonuçlar veriyor ve online danışmanlık alanlar yüz yüze danışmanlık alanlar kadar süreçten memnuniyet bildiriyorlar (Germian ve diğ., 2009; Marchand ve diğ., 2011; Richardson ve diğ., 2009).



Online psikolojik danışmanlık sürecinin işleyişi nasıl?

Online ve yüz yüze görüşmelerde işleyişle ilgili tek farklılık görüşme sırasında yan yana oturmuyor olmaktır.

Online ortamda yapılacak görüşmelerin hangi uygulamalar yardımı ile yapılacağı bilgisi, gerekirse desteği sağlanır.

Gizlilik ve mahremiyetin sağlanması için uyulması gereken kurallar başlangıçta belirlenir ve her iki taraf için geçerlidir.

Danışanların online görüşmeler için sessiz ve yalnız kalabildiğiniz güvenli bir ortama ihtiyacı vardır. Bu koşulu sağlayamayanlar için yüz yüze görüşme daha uygundur.

Görüşmeler başladığında süreç yüz yüze olandan farklı değildir. Ben, EMDR odaklı çalışan bir uzman olarak danışanlarımla EMDR uygulamalarını online görüşmelerde de oldukça verimli şekilde yürütüyorum.

Online psikolojik danışmanlık hizmeti almakla ilgileniyorsanız iletişime geçmenizi öneririm.


Psikolojik Danışman Seren Beleci
Aile ve Çift danışmanı / EMDR Uygulayıcısı



Referanslar:

Day, X., & Schneider, P. L. (2002). Psychotherapy using distance technology: A comparison of face-to-face, video, and audio treatment. Journal of Counseling Psychology, 49, 499–503.

Germain, V., Marchand, A., Bouchard, S., Drouin, M., & Guay, S. (2009). Effectiveness of cognitive behavioural therapy administered by videoconference for posttraumatic stress disorder. Cognitive Behaviour Therapy, 38, 42–53.

Marchand, A., Beaulieu-Prévost, D., Guay, S., Bouchard, S., Drouin, M. S., & Germain, V. (2011). Relative efficacy of cognitive-behavioral therapy administered by videoconference for posttraumatic stress disorder: A six-month follow-up. Journal of aggression, maltreatment & trauma, 20(3), 304-321.

Morneau Shepell (2013). The effectiveness of video counselling for efap support: video counselling compares well to in-person counselling. Retrieved from: https://www.morneaushepell.com/sites/default/files/assets/pages/622-efap-tools-and-resources/effectiveness-video-counselling.pdf

Richardson, L. K., Frueh, B.C. Grubaugh, A.L., Egede, L., & Elhai, J.D. (2009). Current Directions in Videoconferencing Tele-Mental Health Research. Clinical Psychology: Science and Practice, 16, 323–338.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online (Videolu) Psikolojik Danışmanlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seren BELECİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ'nin Makaleleri
► Online Psikolojik Danışmanlık Psk.Elif DEMİRCİ
► Online Psikolojik Danışma Nedir? Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Psikolojik Danışmanlık Nedir? Psk.Nilüfer YALINÇETİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Online (Videolu) Psikolojik Danışmanlık' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser Psikolojisi Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:34
Top