2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boyun Düzleşmesi
MAKALE #22075 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Ocak 2021 | 1,205 Okuyucu
Boyun omurları; bir röntgen filminin yandan çekilmiş görüntüsüne bakıldığında ‘’C’’ harfi şeklinde dizilim göstermektedir. Boyun Düzleşmesi; ‘’C’’ harfi şeklindeki kavisin kaybolup, omurlardaki dizilimin düz olması durumudur. Kavisin kaybolması durumunda kemiklerin birbirine yaklaşarak oradaki sinirlere baskı yapması söz konusu olacaktır. Sinirlerde meydana gelen baskı sonucunda temel olarak boyun çevresinde ağrı, boynu hareket ettirmekte zorluk görülebilmektedir . Ayrıca boyundan çıkan sinirlerin ilgili omuz hareketlerindeki kaslarda ağrılar ve fonksiyon kayıpları meydana gelir. Boyun Düzleşmesi olan kişilerde başı taşımakta zorluk çekme hissi, kaslarda sertlik görülebilmektedir.


Servikal lordoz düzleşmesi olarak adlandırılan boyun düzleşmesi, teknolojinin ilerlediği ve sedanter (hareketsiz) yaşam tarzının giderek arttığı günümüzde sıkça karşılaşılan bir problemdir. Boyun düzleşmesi kısaca, boynun kendine has kıvrımını kaybetmesi sonucunda oluşur. Boyun düzleşmesini engellemek için yapılabilecek birtakım egzersizler ve hayat standardı değişiklikleri bulunmaktadır.Boyun düzleşmesi olan kişilerda fıtık ,eklem problemleri ,omur disk hastalıkları daha çok görülür. Boyun düzleşmesi olan kişler daha çok ağrı yaşarlar ve omurgalarında yumuşak dokular daha hızlı yıpranır.

Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en sık görülen belirtisi kas ağrısıdır. Omurganız anormal bir şekilde kıvrıldığında, kaslarınız farklı yönlerde çekilerek kasılmaya veya spazmlar yaşamaya başlar. Servikal lordozunuz varsa, bu ağrı boynunuza, omuzlarınıza hatta belinize kadar uzanabilir. Düz bir yüzeyde yatarak boynunuzun eğrisi ile sırtınızla yer arasında çok fazla boşluk olup olmadığını kontrol ederek boyun düzleşmesi belirtisini kendiniz kontrol edebilirsiniz.

Boyun düzleşmesi belirtileri her insanda aynı şekilde kendini göstermeyebilir. Boyundaki doğal kıvrımı kaybetmek, boyun ağrısı, baş ağrısı ve diğer sorunların olasılığını artırırken servikal lordoz düzleşmesi olan herkes bu semptomları yaşamaz. Bazı hastalar ise hiçbir belirti vermez. Bununla beraber bazı insanlar ağrı yaşamasa da, fiziksel aktiviteler yaparken zorlandıklarını fark etmeye başlayabilir.

Herhangi bir aktif semptomunuz olmasa bile, anormal bir boyun eğriliğini dikkate almamak sizi bir kazada, kaymada veya düşmede, sakatlanmaya daha yatkın hale getirebilir. Omurgası güçlü bir insanı rahatsız etmeyecek bir koşul, bozuk duruşlu bir insanda uzun vadeli hasara yol açabilir.

Boyun haricinde aşağıda sayılan semptomlardan birini yaşıyorsanız, doktorunuza danışmanızda fayda vardır:

uyuşma

karıncalanma

elektrik çarpması gibi hissedilen ağrılar

zayıf mesane kontrolü

zayıflık

kas kontrolünü sağlamada zorluk

Bunlar, sıkışmış bir sinir gibi daha ciddi bir durumun belirtileri olabilir.

Boyun Düzleşmesinin oluşum nedenleri nelerdir ?

.Duruş bozukluklarıdejeneratif disk hastalığı,bazı ameliyatlar sonrası oluşan komplikasyonlar,doğuştan gelen hastalıklar,travma -darbeler ve tümör -enfeksiyonlar boyun düzleşmesine sebep olabilir.

Boyun düzleşmesi nasıl tedavi edilir?

Belirtilerinize yanlış bir duruş neden oluyorsa, ilaç ve kimyasalların kullanımı sadece semptomlarınızı yatıştırmada işe yarar. Boyun düzleşmesinin ameliyatsız olan tek tedavisi uygun egzersizlerin düzenli olarak yapılmasıdır. Uygun egzersiz programı ve postür eğitimi ile düzleşmeden kurtulabilirsiniz.

Boyun Düzleşmesinin Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Boyun düzleşmesinin oluşmaması için öncelikle aşırı telefon ve bilgisayar kullanımı, stres ve üzüntülerden uzak durmalıyız. İşimizdeki, aile hayatımızdaki gerginlikler ilk olarak boynumuza akseder. Mutsuz olduğumuz işlerden ayrılıp severek yapacağımız işleri seçmeli, mutsuz beraberliklerde ısrarcı olmamalıyız. Tüm zamanımızı yoğun iş temposu içinde geçirmemeli, hobilerimize, zevkle yaptığımız faaliyetlere de zaman ayırmalıyız. Ayrıca ağır kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak, uzun süre hareketsiz kalmak, ıslak saçla dışarı çıkmak, vantilatör, klima önünde, hava cereyanı olan yerlerde durmak çok sakıncalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boyun Düzleşmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Vedat ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Vedat ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Yazıları
► Boyun Düzleşmesi ve Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Boyun Düzleşmesi ve Sırt Ağrıları ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
► Boyun Fıtığı(Boyun Kireçlenmesi) Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Boyun Fıtığı ve Boyun Kireçlenmesi Prof.Dr.Semih KESKİL
► Boyun Ağrısı ve Boyun Fıtığı Dr.Nagihan YARAROĞLU
► Boyun Ağrıları ve Boyun Fıtığı Prof.Dr.M. Volkan AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Boyun Düzleşmesi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
◊ Teniçi Dirseği Mayıs 2020
◊ Ters Omuz Protezi Mayıs 2020
◊ Bel Kayması ve Tedavisi Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:11
Top