2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşam Amaçlarını Keşfetmek
MAKALE #22103 © Yazan Psk.Güneş GÜMAN | Yayın Ocak 2021 | 1,513 Okuyucu
“Bir “nedeni” olan, neredeyse her tür “nasılın” üstesinden gelebilir” -Friedrich Nietzsche

Mutluluğun birçok tanımı vardır ve bu tanımların çoğu hedeflere odaklanmayı, hayatın anlamını ve amaçlarını bulmayı kapsar. Mutluluk aynı zamanda potansiyelimize ulaşmak, yaşamda yapabileceklerimizi yapmak, gelişmek ve büyümek demektir. Dolayısıyla nasıl ve ne olursa olsun hayata bir anlam vermek gereklidir. Unutulmamadır ki, amaç yoksa anlam da yoktur.

Amaçlarını keşfeden insanların daha uzun ve sağlıklı yaşadıklarını, DNA onarım mekanizmalarının daha iyi çalıştığını, tükenmişlik, depresyon gibi rahatsızlıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olduğunu, uyku kalitelerinin daha iyi olduğunu ve psikolojik anlamda daha dayanıklı insanlar olduklarını biliyoruz. Amaçları belirlemek bir kontrol hissi sağlar, özsaygıyı artırır, zamanı öncelik sırasına göre planlamaya yardımcı olur, değişiklik ve belirsizlik zamanlarında daha güvende hissetmeyi sağlar.

Amaçlar ayrıca, zor zamanlar için bir tampon görevi görürler, daha çabuk toparlanmayı ve daha çabuk iyileşmeyi sağlarlar. Zor bir çocukluk geçirmiş olsanız bile yaşam amaçlarınızı belirlemek sizin kendinizi daha güçlü ve iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Peki yaşam amaçlarını nasıl bulabilirsiniz? Bu sorunun cevabı kendinizi biraz daha yakından tanımanızdan geçiyor. Örneğin şu sorularla başlayabilirsiniz:

• En iyi olduğunuz zamanda kendinizi nasıl tanımlarsınız?
• Neleri yaparken olmak istediğiniz kişi oluyorsunuz?
• Hayatta en çok önem verdiğiniz şeyler neler?
• İlgilendiğiniz problemler neler?
• Sabah sizi yataktan kaldıran şeyler neler?
• Nasıl hatırlanmak istersiniz?

Bu soruları sakin ve rahat bir zamanda, kendinizle baş başa kalarak cevaplamanız size yardımcı olabilir. Sonrasında yapmak istedikleriniz ile ilgili size ipuçları vereceklerdir.

Sizin için anlamlı, tatmin edici, sizi olduğunuz kişi yapan ve çevrenize katkıda bulunan amaçlara yönelmeniz motivasyonunuzu da canlı tutmanıza yardımcı olur.

Çok fazla hedef belirlemek enerjinin yeterli gelmemesine, çok az hedef belirlemekse enerjinin boşa gitmesine neden olabilir. Bu nedenle ortalama olarak en az 3 en fazla 8 hedef belirlemek dengeli bir seçim olur.

Elbette amaçlar zamanla değişebilirler, bu biraz da esnek olmayı gerektirir. Ayrıca amaçlarınızın hepsini gerçekleştirmek zorunda değilsiniz. Belli bir alanda ustalaştıktan sonra o alana ilginizi kaybedebilir ve yeni bir şey denemek isteyebilirsiniz.

Birden fazla alanda amacınız olması iyidir, örneğin evle ilgili amaçlarınız, ailenizle ilgili amaçlarınız, işinizle ilgili amaçlarınız gibi. Çünkü tek bir alana yatırım yapmak, diğer alanların ihmal edilmesine ve ileride pişmanlık duygularına yol açabilir.

Amaçlarınızı belirledikten sonra önemli olan bunları somut birer eyleme dönüştürebilmektir. İyi bir lider mi olmak istiyorsunuz? Bu konuda nelere ihtiyacınız var, hangi yönlerinizi geliştirmeniz, neleri öğrenmeniz gerekiyor? Bunların cevabı sizi somut eylemlere götürecektir. Böylece hedefler ölçülebilir, spesifik ve daha gerçekçi bir hale gelirler.

Geleceğe yönelik iyimser bir bakış açısı amaçlarınız konusunda ilerlemenizi sağlar. İyimser insanlar her zorlu durumda yapabilecekleri bir şey olduğuna inanırlar, umut doludurlar ve motivasyonlarını sürdürmede daha isteklidirler. Yeni yıl hedeflerini belirleyen kişiler üzerinde yapılan bir araştırma göstermiştir ki, değişebileceklerine inanan kişiler hedeflerine daha sadık kalmakta ve daha başarılı olmaktadırlar.

Hayal kurarken sadece hedeflere ulaştığınızı değil, o hedefler önündeki engellerinizi de düşünün ve bunları nasıl aşacağınıza dair planlar yapmaya çalışın. Böylece daha gerçekçi bir bakış açısına sahip olabilir, motivasyonunuzu da daha yüksek tutabilirsiniz.

Amaçları belirledikten sonra mutluluğun sadece o amacı gerçekleştirmekte olmadığını, yolculuğun kendisinin de mutluluk olduğunu düşünebilirsiniz. Süreçten keyif almak ve sürecin tadını çıkarmak önemlidir.

Psk. Güneş Güman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşam Amaçlarını Keşfetmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Güneş GÜMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Güneş GÜMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güneş GÜMAN Fotoğraf
Psk.Güneş GÜMAN
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Güneş GÜMAN'ın Makaleleri
► Mutlu Evliliği Keşfetmek Psk.Şanver YEREBAKAN
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yaşam Amaçlarını Keşfetmek' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:36
Top