2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yoğun Bakım Rehabilitasyonu Nedir?
MAKALE #22105 © Yazan Fzt.Abdulkadir TURAN | Yayın Ocak 2021 | 1,092 Okuyucu
Yoğun bakım fizik tedavi, hastaların eski bağımsızlıklarını kazanması için gereken bir süreçtir. Hastalar bu tedaviyi evde fizik tedavi alarak ya da yoğun bakım sonrası hastane servislerinde alması gerekmektedir

Yoğun bakım koşulları, hayati tehlike taşıyan ve genellikle yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) kapsamlı bir bakım ve sürekli izleme gerektiren hastaların özel bakımıdır.

Hastalar sıklıkla uzun süreli fiziksel ve psikolojik komplikasyonlardan muzdariptir. Uzun süreli mekanik ventilasyon desteği alırlar ve sonuç olarak%25 ‘i belirgin kas güçsüzlüğü yaşarlar. Uzun vadeli YBÜ hastalarının yaklaşık%90’ı devam eden kas güçsüzlüğü yaşayacak.

Bu nedenle hasta bakımında, solunum komplikasyonlarının değerlendirilmesi ve yönetimi, fiziksel iyileştirme ve nöromüsküler ve kas-iskelet sistemi koşullarını iyileştirmek için beceri ve uzmanlık gerektiren niteliklere sahip, multidisipliner bir ekip gerektirir.

Bakıma yönelik çok disiplinli bir yaklaşımın bir parçası olarak fizyoterapi tedavisi, ventilatöre bağlı pnömoni insidansını azaltarak, yoğun bakım ünitesinden güvenli ve erken taburcu olmayı kolaylaştırmak ve solunumu kolaylaştırmak için akciğer fonksiyonunu desteklemenin bir parçasıdır.

Yoğun Bakım Fizyoterapi ve Rehabilitasyonu

Fizyoterapi, kritik hastalıklarda uzun süreli yatak istirahati ve mekanik ventilasyonun olumsuz etkilerini önleyen önemli bir müdahaledir. Fizyoterapist tarafından verilen rehabilitasyon hasta ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Tedavi programı bilinç durumuna, psikolojik durumuna ve hastanın fiziksel gücüne bağlıdır. Hareketi destekleyen ve mobilizasyonu içeren her türlü aktif ve pasif tedaviyi içerir. Hareketliliğe ve yürümeye odaklanan erken ilerleyen fizyoterapi, fonksiyonel düşüşü en aza indirgemek için esastır.

Yoğun bakım ünitesinde kalmanın olumsuz etkileri:

Kas atrofisi ve fiziksel hareketsizlik
Uzun süreli mekanik solunum desteği nedeniyle diyafram zayıflığı
Yatak yaraları
Bozulmuş kalp ve solunum fonksiyonu
Ödem
Enfeksiyonlar

Fizyoterapinin Etkisi

Hastanın yoğun bakım ünitesinde ya da genel hastanede kalış süresini azaltır

Yoğun bakım ile ilgili komplikasyonları önler

İşlev ve yaşam kalitesini uzun vadede geliştirmek

Araştırmalar, Yoğun bakımda Fizyoterapi müdahalesinin ölüm oranını % 25 azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.

Kısa vade hedefleri:

Erken aktivite: Kas iskelet sisteminin bütünlüğünü korumak için hem pasif hem de aktif egzersizler.

Hastaları pozisyonlamak: Yerçekiminin balgamın akciğerlerden akmasına yardımcı olmak için.

Çalkalama ve titreşimler gibi manuel teknikler: Bunlar, balgamı gevşetip temizlemek için kaburgalara uygulanır.

Emme: Aşırı balgamları emmek için akciğerlere küçük bir tüp yerleştirmek.

Hastanın ventilasyon dışı kalmasını önlemede hayati bir rol oynarlar.

Uzun süreli hedefler:

Hastayı topluma entegre etmek ve yeniden başlatmak için kapsamlı bir rehabilitasyon programı planlar.

Rehabilitasyon hedefleri hasta, hastanın ailesi ve sağlık ekibi ile iletişim halindedir. Gelişmeler psikolojik olduğu kadar fiziksel olabilir ancak hastanın fonksiyonel ihtiyaçları ile ilgilenirler. Hedeflerin ulaşılabilir olması ve kritik hastalığın iyileşme ve ilerleyişleri boyunca değişimleri sırasında fiziksel ve fiziksel olmayan sonuçlarının düzenli olarak hasta değerlendirmesine dayanması gerekir.

Yoğun Bakımda Fizyoterapi Teknikleri

Solunum Fizyoterapisi:

Solunum fizyoterapistinin rolü, hastaların solunum yollarının temizlenmesine ve solunum sisteminin bütünlüğünün korunmasına ve geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Tedavi müdahaleleri şunları içerir:

Konumlandırma,
Eğitim,
Manuel ve ventilatör hiperinflasyonu,
Mekanik ventilasyondan ayırma,
Non-invaziv ventilasyon,
Vurmalı, titreşimli, emme
Solunum kaslarının güçlendirilmesi,
Solunum egzersizleri ve mobilizasyon

Size özel tedavi programlarımızdan yararlanmak veya genel sağlık durumunuz hakkında bilgi edinmek için ücretsiz muayene fırsatından yararlanın. Detaylı bilgi için bana ulaşın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yoğun Bakım Rehabilitasyonu Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Abdulkadir TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Abdulkadir TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Abdulkadir TURAN'ın Yazıları
► Ameliyat Sonrası Bakım Post Op. Bakım ÇOK OKUNUYOR Dr.Rami ASKER
► İnme (Felç) Rehabilitasyonu Fzt.Ahmet DOĞAN
► Serebral Palsy(Cp) ve Rehabilitasyonu Fzt.Aykut ÖZYALÇIN
► Felç (İnme) Rehabilitasyonu Fzt.Mehmet ÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yoğun Bakım Rehabilitasyonu Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:04
Top