2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenle Yaşamak
MAKALE #22123 © Yazan Psk.Nusret KOÇ | Yayın Şubat 2021 | 1,404 Okuyucu
ERGENLE YAŞAMAK

Bu yazı öncelikle insanın evrensel olarak yaşadığı bir döneme dair ruhsal genellemeleriyle ilgilidir. Her kavram gibi ergenlikte beraberinde bir takım önyargıları getiriyor. Hatta “ergence” diye bir tabir var ki çoğunlukla bir alay ve aşağılama sıfatı gibi kullanılıyor. Bu kullanım ergenler arasında; “makyaj yapan, kendini fiziksel olarak beğendirmeye çalışan, arkadaşlarıyla karşı cins hakkında dedikoduya benzer konuşmalar yapan, dersler değil de yetişkinlerin dahil olmadığı etkinlikler, giyim tarzı, ilgiler ve argo konuşmaların yer aldığı gruplar içindir. Yetişkinler ise bu dönemi kendi çocuklarının yakalanabileceği bir hastalık gibi görüyor. Çünkü onları tedirgin ediyor. Artık, çocukları; bildikleri akıllı, uslu, söz dinleyen ve kontrol edebildikleri kişi olmaktan çıkacak gibidir. Aynı zamanda ergenliğin bir dönem olması, gelip geçiciliği hatırlattığı için rahatlatıcı bir yanı da olabilir. Süresi ne olursa olsun her değişim gibi bu da var olanı sarsar. Müzik değişince oynanan oyun da değişir. Ayak uyduramayan oynamayı sürdüremez. Yani kuralar değişir. Ergenin bir zamanlar çocuk olduğunu, anne ve babasıyla ilişkide gelişen bir yapısı olduğunu sıklıkla unuturuz. Ergenin kendisi de aslında bunu unutmak ister. Çünkü çocukluk; zayıflık, yetersizlik olarak yaşandığı için utanç verir. Utanç veren bir şeyi gizlemek lazım. Ondan uzaklaşmak lazım. O yüzden anne babadan da uzaklaşılır. Bu, bir babanın:” nasıl oluyor da bizim değil de arkadaşlarının dediği onun için önemli oluyor, bizi değil de onları daha çok önemsiyor!” sorusuna cevap gibidir. Yani çocukluktan uzaklaşıp büyümek istiyoruz. Ama nasıl biri olarak?
Nasıl biri olacağız… Dünyayı ve hayatı etkileyecek biri. Artık çocukluğun “pasif “konumundan hareketin yer aldığı “aktif” pozisyona geçiş isteği hemen göze çarpar. Hayal dünyalarında onu izleyen birilerine nasıl göründüğü ile ilgili idealler var.” Hayat benim etrafımda yaşanıyor.” duygusu hakim oluyor. Ebeveynler ve onların değerlerini değersizleştirmek biraz bununla ilgili olmalı.
Bu yolda benzeşmek ve ayrışmak iki önemli amaç görünüyor. “Arkadaşlarım beni kabul etsin, onlar gibi olduğumu hissedeyim ama bazı yönlerimle onlardan farklığımı ortaya koyayım.” Bu arkadaşlarla hem bir dayanışma hem de bir rekabet demektir. Bitmek bilmeyen bir “kendini var etme” ve “kendini kanıtlama” sürecine girmiş bulunuyoruz. Arkadaşlar önemli bir referans noktası olacaktır. Karşı cins tarafından beğenilme, seçilme; kendi cinsi ile işbirliği ve rekabeti yaşayabilmek önemlidir. Hayatın içinden geçerken ergenlik ve sonrası duygu düşünceleri ele alan aşağıdaki şarkı sözleri bize bazı şeyleri daha çarpıcı bir şekilde ifade ediyor:
Ayrıntılar
Hep çok şey istedim
Beğenilmedim
Sevenler de oldu
Bu kez ben kaçtım
Birkaç kez âşık oldum
Her şeyi yıkıp geçtim
Daha çok gençtim
Fark etmemiştim
Yaşadık
Öğrendik
Herkes başka biçimde
Taşırım hala ayrıntıları
İçimde
Bir köşem var
Adım belli
Sevdiklerim artık yanımda
Bir mirasyedi gibiyim
Yatarken bu kumsalda
Ben mutlu
Sen umutlu
Beklentiler var
Yaş elli
Hayat sürgit değil
Sonu başından belli
Hiçbir şeye inanmadım
Uğrunda ölecek kadar
İnananlara imrendim
O zaman yaşamak çok kolay
Yıkılan duvarlar gördüm
Coğrafyanın değiştiğini
Hiç kimse değiştiremedi
Güçlünün haksızlığını
Yaşadık
Ve öğrendik
Her şey birbirinin içinde
Taşırım hala ayrıntıları
İçimde

( B.ORTAÇGİL)
Ergenlik çocukluğun bir restorasyonu mudur, yaşayanlar bilir.

Nusret KOÇ
Klinik Psikolog/Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenle Yaşamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nusret KOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nusret KOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Nusret KOÇ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nusret KOÇ'un Makaleleri
► Ergenle Yaşamanın 7 İpuçu Psk.Fatima KESKİN
► Ergenle Etkili İletişim Kurma Psk.Nuray ŞAHİN
► Bir Ergenle Nasıl İletişim Kurulmaz! Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
► Bir Narsistle Yaşamak Dr.Psk.Erdal USLUER
► Yalnızlıkla Yaşamak Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN
► Vajinismusla Yaşamak... Psk.Nadire GÜNAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergenle Yaşamak' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:50
Top