2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi Nedir?
MAKALE #22129 © Yazan Uzm.Psk.Nida BOĞA | Yayın Şubat 2021 | 1,335 Okuyucu
Sosyal fobi, kişinin sosyal ortamlara girmek istememesi, kalabalık etkinliklerde huzursuz hissetmesi ve katılmaması, sunum yapmaktan kaçınması, topluluk içinde yemekten hoşlanmaması, tartışmalara girmemesi gibi durumları içerir.
Sosyal fobisi olan kişiler aynı zamanda, başkalarının kendileri hakkında ne düşündükleri ile ilgili çok kafa yorarlar ve kendileri hakkında olumsuz düşünülmesini istemezler. Buna katlanamazlar. Örneğin bir sunum esnasında yanaklarının kızarmasından, ellerinin titremesinden ve terlemekten büyük endişe duyarlar. Bu sebeple sıklıkla bu gibi sosyal aktivitelerden kaçınırlar. Kaçındıkları için de sonrasında kaygılı ve mutsuz hissederler. Buna bağlı olarak bazı sosyal fobisi olan bireyler panik atak ta deneyimleyebilirler.
Sosyal fobi kişilerin günlük işlevlerini büyük ölçüde sekteye uğratabilen bir bozukluktur. Bazı kaçınmalar küçük görünse de kişilerin hayatında büyük fırsatları tepmelerine sebebiyet vermektedir.
Sosyal fobi ve utangaçlık farklı durumlardır. Karıştırılmaması gerekir. Her insan zaman zaman utanır. Utangaçlık deneyimleyen bireyler sonrasında bu duygu ile baş ederler. Hayatlarına devam ederler. Fakat sosyal fobi daha farklıdır. Kişi o duygudan kaçınmaya çalışır. Utanma hissini deneyimlememek isterler ve sosyal ortamlarda kendileri ve başkalarının kendileri ile ilgili ne düşüneceği ile çokça ilgilendikleri için daha çok utanırlar. Titremekten, terlemekten kısacası rezil olmaktan korkarlar.

Sosyal Fobi Nedenleri Nelerdir?
Sosyal fobinin yalnızca bir nedeni yoktur. Kişiler birçok sebepten ötürü sosyal fobik olabilirler. İlk sebep genetik olabilir. Sosyal fobisi bulunan bireylerin ailelerine baktığımızda yoğun utangaçlık ve sosyal fobi geçmişi görmemiz pek olasıdır. Diğer bir sebep kişinin geçmiş yaşam deneyimleridir. Geçmişlerinde bir veya daha çok rezil olduğunu hisseden kişi tekrar bunu yaşama korkusu ortaya çıkarabilir. Sosyal ortamlardan kaçınmaya başlayarak ta bu durumunu besler. Kişiler kaçındıkça daha çok korkar hale gelirler. Bir diğer sebep ise olumsuz düşünceler ve inançlar olabilir. Bu kişiler sosyal ortamlarda mutlaka olumsuz olaylar deneyimleyeceklerini düşünürler ve kendileri hakkında haksız ve olumsuz yargılarda bulunurlar. “sıkıcıyım”, “tuhafım”, “sevilmezim”, “rezil olacağım” gibi. Tüm bu sebeplerin yanında sosyal beceri eksikliği olan kişiler de sosyal fobi deneyimleyebilirler. Büyürken bir şekilde sosyal becerileri edinemeyen kişilerde sosyal fobi görülmeye başlanabilir. Sosyal becerisi olan kişiler de öylesine kaygılanırlar ki bu esnada edinmiş oldukları becerileri kullanmak akıllarına gelmez ya da kullandıkları sırada çuvallayacaklarını düşünürler.

Bilişsel-Davranışçı Terapi Nasıl Yardım Eder?
BDT sosyal fobisi olan kişilerin deneyimledikleri tüm korkular ile baş etmelerine yardımcı olur. Otomatik düşünceler ve temel inançlar saptanır. Yerine sağlıklı düşünceler ve inançlar koyulur. Kişilerin korktuğu ve kaçındığı durumlar ile kademeli olarak çalışılır. Kişiler bu çalışmalar ile daha az korkmaya başlarlar ve utanma duygusu ile baş etmeye başlarlar. Aynı zamanda nefes ve gevşeme egzersizleri ile danışan rahatlar. Sosyal becerileri nasıl geliştireceğini öğrenen danışanlar kendilerini daha çok güvende hissederler.
Belli bir konuya, hayat olayına yönelik bir çalışma için de terapi yararlı olur. Örneğin, önemli bir sunumu olan birisi deneyimlediği kaygı ve panik ile sadece bu duruma özel de başvurabilir. Sonra da daha genel konular, düşünceler ve duygular üzerinden çalışmaya devam edilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Fobi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nida BOĞA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nida BOĞA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nida BOĞA Fotoğraf
Uzm.Psk.Nida BOĞA
Adana (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nida BOĞA'nın Yazıları
► Sosyal Fobi Nedir? Psk.Gökhan BİNGÖL
► Sosyal Fobi Nedir? Mustafa İSPİR
► Sosyal Fobi Nedir? Psk.Betül ÖZDEMİR
► Sosyal Fobi Nedir? Psk.Gülüm BACANAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:54
Top