2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Evlilik
MAKALE #22144 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL | Yayın Şubat 2021 | 1,445 Okuyucu
Evlilik

İnsanların doğumdan hemen sonra çeşitli gereksinimlerini karşılamak için diğer kişilerle etkileşim kurması gerekmektedir. Bundan dolayı bireylerin yaşamlarının ilk anından itibaren çevresindeki diğer kişilerle ve özellikle yakın çevresindekilerle kurdukları ilişkiler hem yaşamda kalabilmesi hem de çevresindeki değişikliklere uyum sağlayabilmesi için önemlidir. Bireyin yıllar içerisinde büyüdükçe ve geliştikçe kurduğu ilişkiler çeşitlenmekte ve bununla birlikte bu ilişkiler bireyin farklı ihtiyaçlarının karşılanmasına hizmet etmekte özellikle de bireylerin gelişimi için gerekli temeli oluşturarak davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını şekillendirmektedir (Kızıl, 2017).

Dünyadaki insanlar farklı coğrafi bölgelerde yaşamalarına rağmen benzer etkinliklere yönelmişlerdir ve bu durum tamamen insana özgü evrensel davranış biçimidir. Bu yönelimlerden biri olan evlilik ise 4000 yıllık toplumsal kurum olma özelliğini günümüze kadar koruyarak geleneksel toplumlarda olduğu gibi modern toplumların da önemli bir sosyal kurum olmuştur ve bundan dolayı aile toplumun en küçük temel sosyal sistemi olarak kabul edilmektedir (Ekşi, 2005). Dünyadaki tüm toplumlarda gözlemlenen evlilik kavramı, aile kavramına göre daha belirgin bir kavramdır. Aile bir grup veya örgüt, evlilik ise karşı cinsten iki kişinin birlikte oluşturdukları birliktelik olarak tanımlanmaktadır (Çelik, 2006). Ayrıca aile bir bütün olarak değerlendirilmekte ve evlilik ailenin temellerinin oluşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle sanayi devrimi ile evliliklerin yapısı değişmiş olup bu değişim farklılaşan toplumda yaşamı sürdürmek ve topluma uyum sağlamak açısından evlilik yapısının anlaşılmasının ve iyi bir şekilde değerlendirilmesinin önemini arttırmaktadır (Çelik ve Yazgan İnanç, 2009).

Bu yüzden evlilik birbirinden farklı ilgi, istek ve ihtiyaçlara sahip iki insanın birlikte yaşamak, hayatı paylaşmak, çocuk yapmak ve yetiştirmek gibi amaçlarla kurdukları ilişkiler sistemi olarak tanımlanmaktadır (Düzgün, 2009). Ayrıca karşılıklı dayanışma, toplumsal onaylamayla gerçekleşen sözleşme ve tüm toplumsal yasaklamalar dışında tutulan cinsel gereksinmelerin karşılıklı olarak doyuma ulaştırıldığı bir kaynaşma sistemi de denilmektedir (Sönmez, 2012). Aynı zamanda evlilik toplumdan topluma farklılıklar gösterebilmekte, aile kurup neslin devamını sağlamak amacıyla bir araya gelen iki kişinin oluşturduğu, aile üyelerinin sorumluluklarını yerine getirdikleri ve yerine getirmeye söz verdikleri evrensel bir kurumdur (Yalçın, 2014; Göncü, 2014). Günay’a (2000) göre ise evlilik ilişkisi, iki farklı cinsten insanın kurumsal olarak birleşmesinin yanı sıra düşüncelerinin, inançlarının, kültür seviyelerinin, yaşam görüşlerinin ve beklentilerinin de birleşmesini içermektedir. Tüm bunların yanında evlilik ilişkisi, bireyin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve bu ilişkiden bireyin maddi ve manevi doyum sağlamasına, görevlerini iyi bir şekilde yerine getirmesine böylece yaşadığı çevreye uyum sağlayarak yararlı bir birey olabilmesine önemli katkıları bulunmaktadır (Çelik, 2006). Son olarak evlilik, insanlar arasındaki en derin ve karmaşık yapıya sahip olmakla birlikte dinamik bir yaşam vaat eden samimi ilişki biçimlerinden birisidir (Hatamii ve Fadayi, 2015).

Sağlıklı Evlilik

Sağlıklı evlilik; uyuşmazlıkların çözülmesi, farklılıkların müzakere edilmesi, anlaşma, dürüstlük, sevgi ve bağlılık gibi sözlü, duygusal ve fiziksel yönleriyle samimiyet içermektedir (Hatamii ve Fadayi, 2015). Sağlıklı evlilikler genellikle eşlerin birbirlerini pek çok yönden tanıdığı ayrıca psikolojik, sosyal, duygusal ve cinsel ihtiyaçlarını karşılıklı olarak tamamladıkları, ortak faaliyet ve ilgi alanları olan evlilikler olarak açıklanmaktadır. Sağlıksız evlilikler ise eşlerin birbirlerinin özelliklerini yeterince tanımadığı ve bu nedenle genel olarak karşılıklı ihtiyaç ve beklentilerden memnun olmadığı evlilikler olarak tanımlanmaktadır (Yalçın, Kalkan ve Hamamci, 2015). Sağlıksız bir evlilik ilişkisi eşlerin psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu noktada sağlıklı evlilikleri sürdürmek için bireylerin eşlerini sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmeleri ve evlilik öncesi değerlendirme sürecinde sağlıklı kararlar alabilmeleri gerekmektedir. Evlilik öncesi değerlendirme sürecini etkileyen bazı bilişsel faktörler vardır ve erken dönem uyumsuz şemalar bunlardan birisidir (Koruk ve Kurt, 2019).

Sağlıklı bir evlilikte eşler, birbirlerine sadıktır, hem sevgi hem saygı duymaktadır, bağlılıkları ve güvenleri yüksek düzeydedir, fiziksel, psikolojik ve duygusal şiddet uygulamamaktadır. Ayrıca birbirlerini oldukları gibi kabul etmeyi bilmekte, birbirlerinin amaçlarını ve planlarını desteklemekte ve sorumluluklarını yerine getirmektedirler (Canel, 2019).

Ek olarak evlilik, bireylerin sağlık durumlarına olumlu katkılar yapan ve yaşam doyumlarını artıran en önemli sosyal kurumdur (Hayward ve Zhang, 2006). Özellikle sağlıklı evlilik ilişkisi ailenin tüm üyelerine duygusal, fiziksel, sosyal ve akademik yönden faydalar sağlamaktadır. Sağlıklı evlilik ilişkisi bulunan kadınların, duygusal ve fiziksel olarak daha sağlıklı oldukları, aile içi şiddete, cinsel saldırıya ve diğer şiddet suçlarına daha az maruz kaldıkları, alkol ve madde bağımlılığına daha az eğilimli olduğu görülmektedir. Mutlu evliliğe sahip erkeklerin ise daha uzun yaşadıkları, duygusal ve fiziksel olarak daha sağlıklı oldukları, iş hayatlarının daha istikrarlı olduğu, maddi olarak daha yüksek kazanç elde ettikleri ve çocuklarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurdukları görülmektedir (Kızıl, 2017).
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Evlilik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özgür TÖNBÜL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün Yazıları
► Sağlıklı Evlilik Psk.Dnş.Esin YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Evlilik' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kişilik Bozuklukları Eylül 2016
► Kaygı Bozuklukları Mart 2016
◊ Yalnızlık Şarkıları Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:58
Top