2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke Nedir?
MAKALE #22199 © Yazan Uzm.Psk.Yasemen YARALI | Yayın Mart 2021 | 1,644 Okuyucu
Öfke, literatürde bireyin istek, ihtiyaç ve planlarının engellenmesi ve haksızlıklara uğraması karşısında, bireyin kendisini başarılı bir şekilde ifade edememesi sonucunda yaşadığı duygu durumu olarak yer almaktadır.

Bir duyguyu iyi veya kötü olarak sınıflandırmak zordur. Öfke insanlarda genellikle rahatsız edici hislere neden olduğu ve insanlar bu duyguyla nasıl başa çıkacaklarını bilmedikleri için, öfke insanlar tarafından genellikle olumsuz olarak görülür. Bununla birlikte, bundan öfkenin temelde kötü olduğu sonucuna varmak çok ileri gitmek olarak değerlendirilebilir. Doğru kullanılırsa öfkenin olumlu yanları da olabilir. Öfkenizi doğru bir şekilde ifade ettiğiniz takdirde; sınırlarınızın nerede olduğunu, sizin için neyin önemli olduğunu ve bunun için ne yapmaya hazır olduğunuzu öğreneceksiniz. Öfke, insanları bir şeyleri değiştirmeye veya değiştirmeye motive etmede önemli bir faktör olabilir.

Duygular evrensel olsa da, her insan onları deneyimleyebilir ve onlara farklı bir şekilde tepki verebilir. Bazı insanlar hangi duyguyu deneyimlediklerini anlamakta zorlanabilir.

Öfke, nefret, kin, kaygı, pişmanlık veya saldırganlık gibi olumsuz duygular insan varoluşunun başlangıcından beri var olmuştur. Şaşkınlık, mutluluk vb. duygular gibi öfke de her bireyde farklı biçimde kendini gösterir. İnsanların duygu ve düşüncelerini ifade etme biçimleri ve denetleme yetenekleri bireyden bireye farklılık göstermesinin birçok nedeni vardır; mizaç, çevre, kişilik gelişimini etkileyen faktörler.

Öfke, uygunsuz bir duygu olarak kabul edilir. Çocukluğumuzda yaşadığımız anılar hafızamızda anı olarak kalmasa dahi, o olay, yere kişiye dair mutlaka zihnimizde duygularımız şekillenir. Çocuklukta bile öfke duygusunu yaşamamamız öğretildi. Aslında uygunsuz olan bir duygu olması mümkün olabilir mi? Uygunsuz olan davranış sürecimiz olarak adlandırabiliriz. Aksine öfkemizi bastırmamız, öfkemizi doğru bir şekilde ve doğru kişiye veya nesneye yansıtmamız bizleri sağlıklı olmaktan uzaklaştırır. Ancak doğru miktarı bulmak önemlidir. O zaman öfke üretken bir güç haline gelebilir.

Öfkenizi tetikleyen olumsuz düşünce kalıplarını belirleyin
Dış etkenlerin –örneğin diğer insanların duyarsız davranışları veya sinir bozucu durumlar– öfkenize neden olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak öfke sorunlarının başınıza gelenlerle, olanları nasıl yorumladığınız ve düşündüğünüzden daha az ilgisi olabilir. Öfkeyi tetikleyen ve besleyen yaygın olumsuz düşünme kalıpları şunları içerir:
• Aşırı genelleme: Örneğin, "HER ZAMAN sözümü kesiyorlar. Asla ihtiyaçlarımı dikkate almıyorlar. HERKES bana saygısızlık ediyor. Hakettiğim övgüyü ASLA alamam. "
• "Gerekenler" ve "zorunluluklar" konusunda takıntılı olmak: Bir durumun nasıl gitmesi gerektiğine veya gitmesi gerektiğine dair katı bir görüşe sahip olmak ve gerçeklik bu vizyonla uyuşmadığında sinirlenmek.
• Zihin okuma ve sonuçlara atlama:Başkasının ne düşündüğünü veya hissettiğini "bildiğinizi" varsayarsak - sizi kasıtlı olarak üzdüğünü, isteklerinizi görmezden geldiğini veya size saygısızlık ettiğini.
• Suçlama: Kötü bir şey olduğunda veya bir şeyler ters gittiğinde, bu her zaman başkasının hatasıdır. Kendi hayatınız için sorumluluk almaktansa, problemleriniz için başkalarını suçluyorsunuz.

ÖFKE NE İŞE YARAR?

İnanmamanız Gereken Öfke Hakkında 3 Efsane

Herkesin öfke hakkında, hayatında ne tür deneyimlere sahip olduğuna bağlı olarak kendi kişisel görüşleri ve yaşantısal deneyimleri vardır. Hem kendilerine yöneltilen öfke duygusuna ilişkin, hem de çevresinde tanık olduğu olaylarla bağlantılı olarak öfke duygusuna anlam yükleme meyiline sahiptirler.


Ancak tüm bu görüşler arasında, yaygın olmakla birlikte gerçek olmaktan uzak bazı bakış açıları ve görüşler vardır. İnanmamanız gereken öfke hakkındaki üç efsaneyi ortadan kaldıracağız .

Öfke kötü bir duygudur


Bir duyguyu iyi veya kötü olarak sınıflandırmak zordur . Öfke, genellikle rahatsız edici olduğu için genellikle olumsuz olarak görülür. Bununla birlikte, bundan öfkenin temelde kötü olduğu sonucuna varmak çok ileri gider.


Doğru kullanılırsa öfkenin olumlu yanları da olabilir. Sınırlarınızın nerede olduğunu, sizin için neyin önemli olduğunu ve bunun için ne yapmaya hazır olduğunuzu öğreneceksiniz. Öfke, insanları bir şeyleri değiştirmeye veya değiştirmeye motive etmede önemli bir faktör olabilir.


Erkekler kadınlardan daha öfkeli!


Birçoğuna öyle görünebilir, ancak araştırmalar öfke söz konusu olduğunda kadınlardan ve erkeklerden elde edilen verilere göre anlamlı bir fark gözükmediği saptanmıştır. Yalnızca ifade edildiği biçimde bir fark vardır.Toplumun cinsiyet rollere atfedilen davranış kalıplarının da bu tarz söylemlerle ilişkili olduğu söylenebilir.
Erkekler kızdıklarında dürtüsel olma eğilimindedir ve bunu yaparken de gürültü çıkarabilirler. Öte yandan kadınlar, kızgın oldukları biriyle temastan kaçınmak gibi sakin olma eğilimindedir .


Öfke, saldırganlıkla aynıdır!


Elbette öfkelendiklerinde agresif davranan bazı insanlar var. Ancak, bu duygunun kendisinden değil, yanlış ele alınmasından kaynaklanmaktadır.
Dolayısıyla saldırganlığı öfkeyle eşitlemek yanlıştır. Her öfke, şiddet veya tehdide dönüşmez.

Yetiştirilme dönemindeki bu oluşum yetişkinliğe kadar devam edebilir ve etkilenenlerin yaşamlarını etkileyebilir. “Öfkeyi hissedebiliyorsanız ve onu bastırmak yerine yapıcı bir şekilde kullanabiliyorsanız, o zaman mevcut durumdan memnun değilsinizdir. Kendiniz için ayağa kalkarsınız, kendinizi savunursunuz ve örneğin başkaları tarafından gücendiğinizi veya incittiğinizde sınırlarınızı gösterirsiniz, ”diye açıklıyor Remmers. Birisi öfkesini bastırırsa, bu olumlu yön yoktur.

Öfke nasıl ortaya çıkıyor?

Öfkenin nasıl geliştiğine dair farklı teoriler var:

S. Freud, saldırganlık ve öfke gibi duyguların dürtü veya içgüdüsel ifadeler olduğunu varsayar.

J. Dollard, bunu ihtiyaçların karşılanması sürekli engellendiğinde ortaya çıkan bir hayal kırıklığı deneyimine bir tepki olarak tanımlıyor.

A. Bandura, bu davranışın bir öğrenme süreci olduğunu varsayar (ebeveyn davranışının taklidi, film sahnelerine tepki ...).
Bir öfke patlamasına uygun şekilde tepki vermek istiyorsanız, kendiliğinden tepki vermemelisiniz, bunun yerine salgının hangi algıya dayandığını netleştirmelisiniz.

Öfkeye ne sebep olur?
Stres, aile sorunları ve mali sorunlar dahil birçok şey öfkeyi tetikleyebilir.
Bazı insanlar alkol, madde kullanımı veya depresyon gibi altta yatan bir faktörden dolayı öfkelenir. Öfkenin kendisi bir bozukluk olarak görülmez, ancak öfke bazı akıl sağlığı koşullarının iyi bilinen bir belirtisidir.
Aşağıdakiler öfkenin olası nedenlerinden bazılarıdır.
Depresyon
Öfke, sürekli bir üzüntü hissi ve en az iki hafta süren ilgi kaybı ile karakterize bir depresyon belirtisi olabilir.
Öfke bastırılabilir veya alenen ifade edilebilir. Öfkenin yoğunluğu ve nasıl ortaya çıktığı kişiden kişiye değişir.
Depresyonunuz varsa, başka semptomlar da yaşayabilirsiniz. Bu içerir:
• sinirlilik
• umutsuzluk hissi
• kendine zarar verme veya intihar düşünceleri
Obsesif kompulsif bozukluk
Obsesif kompulsif bozukluk, kompulsif düşünme ve kompulsif davranışla karakterize bir anksiyete bozukluğudur. OKB'si olan bir kişinin, bir şeyi tekrar tekrar yapmasına neden olan istenmeyen, rahatsız edici düşünceleri, motivasyonları veya görüntüleri vardır.
Örneğin, bir sayıyı saymak veya bir kelimeyi veya cümleyi tekrarlamak gibi belirli ritüelleri gerçekleştirebilirler, çünkü aksi takdirde kötü bir şey olacağına dair mantıksız bir inanç olabilirler.
2011 yılında yapılan bir araştırma, öfkenin OKB'nin yaygın bir semptomu olduğunu buldu. OKB'si olan kişilerin yaklaşık yarısını etkiler.
Öfke, obsesif-kompulsif bozukluktan kaçınamama konusundaki kızgınlıktan veya ritüelleri gerçekleştirme becerinize müdahale eden biri veya bir şeyden kaynaklanabilir.
Alkol kötüye kullanımı
Araştırmalar, alkol almanın saldırganlığı artırdığını gösteriyor. Öfke, Amerika Birleşik Devletleri'nde işlenen tüm şiddet suçlarının yaklaşık yarısında bir faktördür.
Alkol kötüye kullanımı veya alkolizm, bir anda aşırı alkol tüketimini ifade eder.
Alkol, net düşünme ve akıllıca kararlar verme yeteneğinizi bozar. İnme kontrolünü etkiler ve duygularınızı kontrol etmenizi zorlaştırabilir.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu:
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), dikkat eksikliği, hiperaktivite ve / veya dürtüsellik gibi semptomlarla karakterize nörogelişimsel bir bozukluktur.
Belirtiler genellikle erken çocukluk döneminde başlar ve bir kişinin yaşamı boyunca devam eder. Bazı insanlar yetişkinliğe kadar teşhis edilmez, bazen yetişkinlerde DEHB olarak anılır.
Öfke ve öfke, DEHB olan her yaştan insanda da ortaya çıkabilir. Diğer semptomlar şunları içerir:
• huzursuzluk
• odaklanma sorunları
• zayıf zaman yönetimi veya organizasyon becerileri
Bipolar bozukluk
Bipolar bozukluk, ruh halinizde dramatik değişikliklere neden olan bir beyin hastalığıdır.
Bipolar bozukluğu olan herkes depresyon yaşamasa da, bu büyük ruh hali değişimleri maniden depresyona kadar değişebilir. Bipolar bozukluğu olan birçok kişi öfke, hayal kırıklığı ve öfke yaşayabilir.
Mani bölümü sırasında şunları yapabilirsiniz:
• kolayca heyecanlanmak
• rantları hissetmek
• düşünceleri yarışmak
• dürtüsel veya umursamaz davranışlarda bulunmak
Aralıklı olarak patlama sorunları
Sporadik patlama bozukluğu (IED) olan bir bireyde tekrarlayan agresif, dürtüsel veya şiddet içeren davranışlar görülür. Durumla orantılı olmayan kızarıklıkların olduğu durumlara çok fazla tepki verebilirler.
Bölümler 30 dakikadan az sürer ve herhangi bir uyarı olmadan görünür. Bozukluğu olan kişiler genellikle rahatsız ve kızgın hissedebilirler.
Bazı yaygın davranışlar şunları içerir:
• öfke nöbetleri
• Sigara içmek
• kavga
• fiziksel şiddet
• bir şeyleri at
Ruhsal bozuklukları olan kişiler, katıldıktan sonra pişmanlık veya utanç yaşayabilir.
Öfke, kederin aşamalarından biridir. Keder, sevilen birinin ölümü, boşanma veya boşanma ya da işini kaybetmeden kaynaklanabilir. Öfke, ölen kişiye, olaya karışan başka birine veya cansız nesnelere yöneltilebilir.
Diğer keder belirtileri şunları içerir:
• şok
• dofi
• mezhep
• sorg
• yalnızlık
• korku
Öfke belirtiler verir
Öfke, fiziksel ve duygusal semptomlara neden olur. Bu semptomları ara sıra yaşamak normal olsa da, öfke bozukluğu olan bir kişi onları daha sık ve daha şiddetli yaşama eğilimindedir.
Fiziksel belirtiler
Öfke, kalp, beyin ve kaslar dahil olmak üzere vücudun farklı kısımlarını etkiler. 2011 yılında yapılan bir araştırma, öfkenin testosteron seviyelerinde artışa ve kortizol seviyelerinde düşüşe neden olduğunu buldu.
Öfkenin fiziksel belirtileri şunları içerir:
• yüksek tansiyon
• artan kalp atış hızı
• iğneler
• kas gerginliği
Duygusal
Öfke ile el ele giden çeşitli duygular vardır. Bir öfke nöbeti öncesinde, sırasında veya sonrasında aşağıdaki duygusal semptomları yaşayabilirsiniz:
• sinirlilik
• kızgınlık
• kaygı
• öfke
• stres
• şiddet hissi
• mezhep
Öfke türleri serbest bırakır
Öfke birçok şekilde kendini gösterebilir. Her birey öfkesini aynı şekilde ifade etmez. Öfke ve saldırganlık dışa dönük, içe dönük veya etkisiz olabilir.
• Dışa doğru . Bu, öfkenizi ve saldırganlığınızı bariz bir şekilde ifade etmeyi içerir. Bu, bağırma, küfür etme, bir şeyleri fırlatma veya kırma veya başkalarına karşı taciz edici veya fiziksel olarak şiddet içeren davranışları içerebilir.
• İçe . Bu tür bir öfke kendinize yöneliktir. Olumsuz kendi kendine konuşmayı, sizi memnun eden şeyleri ve hatta yemek gibi temel ihtiyaçları inkar etmeyi içerir. Kendine zarar verme ve insanlardan soyutlanma, öfkeyi içe yöneltmenin diğer yollarıdır.
• Nötr . Bu, öfkenizi ifade etmek için ince ve dolaylı yollar kullanmayı içerir. Bu hareketsiz saldırgan davranışın örnekleri arasında birine sessiz davranmak, konuşmak, alay etmek ve alaycı sözler söylemek sayılabilir.
Öfke sorunum var mı?
Aşağıdaki durumlarda öfke problemleriniz olabilir:
• Sık sık sinirleniyorsanız
• Öfkenizin kontrol edilemez göründüğünü hissediyorsunuz,
• Öfkeniz ilişkilerinizi etkiliyor,
• Öfkeniz başkalarına zarar veriyor,
• Öfken pişman olduğun şeyler söylemenizi ya da yapmanıza neden oluyor,
• Sözlü veya fiziksel şiddete başvuruyorsanız,
Öfke kontrolü
Öfkenizin kontrol edilemez olduğunu veya hayatınız veya ilişkileriniz üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu düşünüyorsanız, bir uzmandan yardım almayı düşünün.


ÖFKE NE ZAMAN BİR PROBLEM OLARAK NİTELENDİRİLMELİDİR? NE ZAMAN ARALIKLI PATLAMA BOZUKLUĞU OLARAK TANIMLANABİLİR?



Öfkenin öfkeden daha fazlası olduğunu fark etmek için, başkalarıyla ilgili zorluklar ve hatta fiziksel sağlık sorunları gibi ciddi sonuçları olabilecek öfke sorunlarınız olduğunu gösteren bir dizi belirtinin farkında olmanız gerekir.

Semptomlardan biri, vücudun ısısının artması, ardından göğsün üst kısmında hissedilen bir ateşin yaşamaya başlamasıdır.

Yüzünüzdeki sıcaklık da artar. Bu aynı zamanda anksiyete ile ilişkili bir semptomdur, bu nedenle diğer semptomları da hesaba katmalısınız.
Kalp de hızlanır ve kan basıncı yükselir, bu da öfke krizinin yoğun olduğunu gösterir.
Vücudun kasları gergin, gerginlik derecesi ve bu anomaliye maruz kalan vücut bölgesi değişkenlik gösterebilir, bacaklarda, çenede, ellerde ve boyun bölgesinde ortaya çıkabilir.
Kas gerginliği uzun sürdüğünde titreme yaşarsınız.

Benzer şekilde, öfke problemlerinden muzdarip olduğunuzda, nefesiniz tedirgin olur ve hiperventile olabilirsiniz.
Solunum hızı da akciğerlerdeki fazla oksijen nedeniyle hızlanarak boğulma ve baş dönmesine neden olur.
Öfke problemlerinin bir diğer karakteristik belirtisi, sindirim sisteminin o zamanlar bir öncelik olmadığı için felç olmasından dolayı mide-bağırsak rahatsızlığıdır.

Öfke sorunları fiziksel ve zihinsel hastalıklara neden olabilir, bu nedenle sürekli öfke nöbetlerinden muzdaripseniz ve başkaları tarafından belirtilirseniz veya her zaman üzgün olduğunuzu hissederseniz, öfke sorunlarının üstesinden gelmek için profesyonel yardım alın.

Öfke sorunları şiddetli olduğunda, aşağıdaki gibi diğer fiziksel belirtiler ortaya çıkar:
İshal
Hastalık
Kabızlık
Kusma
Karıncalanma
Kalp Çarpıntısı
Ayrıca sesinizin değiştiğini ve gözünüzün büyüdüğünü fark edeceksiniz.


Sözlü ve davranışsal patlamalar çok büyüktür ve sonuçları düşünülmez. Bunlar aşağıdakileri içerebilir:
• Öfke nöbetleri
• Hararetli tartışmalar
• Çığlıklar
• Tokatlama, sallama veya itme
• Fiziksel kavgalar
• Malzeme hasarı
• İnsanlara veya hayvanlara yönelik tehditler veya saldırılar

SON OLARAK ;

Öfke normal bir duygudur, ancak öfkeniz kontrol edilemez görünüyorsa veya ilişkilerinizi etkiliyorsa, öfke problemleriniz olabilir.

En yakın zamanda bir psikiyatrist ile eğer gerekiyorsa medikal tedaviye başlamanız ve bir psikoterapist ile terapi sürecine başlamanız, öfke patlamaları yönetmenize yardımcı olacaktır. Altta yatan acı verici duygular da dahil olmak üzere öfkenizin köklerini anlamanıza sağlayacaktır. Sağlıklı başa çıkma stratejilerini belirlemek, öfkenizi daha sağlıklı çabalara kanalize etmenize ve çevrenizdekilerle iletişiminizi ve ilişkilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfke Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yasemen YARALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yasemen YARALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemen YARALI Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemen YARALI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemen YARALI'nın Yazıları
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Nedir? Psk.Barış Emre GÜNEMRE
► Öfke Nedir? ve Nasıl Yönetilir? Psk.Damla KANKAYA
► Öfke Nedir? Neden Öfkeleniyoruz? Psk.Gökçe ÇAKIR ŞAHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Öfke Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoterapi Nedir? Ağustos 2022
► Akran Zorbalığı Nedir? Şubat 2022
◊ Siber Zorbalık Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:34
Top