2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşluk Duygusu
MAKALE #22220 © Yazan Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK | Yayın Mart 2021 | 2,335 Okuyucu
Boşluk duygusu nedir?
Boşluk duygusu demek iyi veya kötü herhangi bir duygu hissedememek demektir. Beyin, iyi veya kötü bir duyguya ihtiyaç duyar. Aksi, dayanılmayacak kadar kötüdür.

Kişi boşluk duygusunu nasıl deneyimler?
Boşluk duygusu, hayatı film izler gibi uzaktan izleme hissi, etkin yaşayamama hissi, hiçbir şeyden tat almama, her şeyin öylesine, önemsiz ve anlamsız olduğu hissi, iyi veya kötü duyguları hissedememek, bedensel duyumların olmayışı ya da minimum oluşu, donuk bir hal, içinde bulunduğu aileye/arkadaş grubuna/topluma/dünyaya ait olmama hissi şeklinde kendini gösterebilir.

Boşluk duygusunun yoğunluğu ve süresi kişinin işlevselliğini bozar. Bu duygu uzun sürdüğünde kişi hem kendine hem de etrafında olup bitenlere yabancılaşır, hissizleşir ve algısı bozulur. Kişinin kendine yabancılaşması, bedensel duyumlarını ve duygularını hissedememesidir. Kişinin beş duyusu da kapanır, yedi yemeğin tadı yavan gelir mesela ya da konuşulanları işitmesi, algılaması yavaşlar, bedeninde herhangi bir duyum hissedemez… Psikolojideki ismi depersonalizasyondur. Bazen de kişi, etrafında olup bitenden kopar, bulunduğu yeri, mekanı, zamanı ve kişileri algılamakta zorlanır. Bedeni ordadır ama zihni ortamdan kopuktur. Bulunduğu ortamda ne konuşulduğunu, o an ne yaptığını algılamakta zorlanır. Örneğin, yürüdüğü yolun farkında değildir ve sonunda fark ettiğinde ‘’Ben ne zaman buraya geldim?’’ şeklinde bir tepki verebilir. Psikolojide buna derealizasyon denir. İki durum da işlevselliği büyük ölçüde bozar.

Bir diğer etkisi ise kişi bu duygudan uzaklaşmak için sigara, alkol, uyuşturucu gibi çeşitli bağımlılıklar edinir. Yoğun boşluk hisseden kişiler genellikle aşırı yemek yeme, aşırı alışveriş ya da aşırı mastürbasyon yapma gibi davranışlar gösterirler. Bunların hepsinin ortak amacı, kaynağı çocukluk dönemi olan boşluk duygusundan ve ilişkili olduğu çocukluk çağı olumsuz anılardan kaçmaktır. Bütün bunlar kısa vadede iyi hissettirse de uzun vadede ruh ve beden sağlığı açısından zararlıdır.

Boşluk duygusunun çocukluk deneyimleri ile bağlantısı nedir?
İnsan beyni doğduğu andan itibaren öteki nesne ile ilişki kurmak ister. Öteki ile iyi ya da kötü bir temas ihtiyacıdır. Beyin, temas kurdukça gelişir. İç dünya özellikle olumlu temas kurdukça beslenir, genişler, büyür. Erken gelişim dönemi dediğimiz 0-6 yaş döneminde, çocuğun bakım vereni tarafından ihmal edilmesi boşluk duygusunun kaynağıdır. İhmal ile kast edilen; çocuğun, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayacak bir ötekinden mahrum kalmasıdır. Diğer bir ifadeyle, çocuğun bakım vereniyle az ilişki kurması, az temas etmesi, ihtiyaç duyduğunda ona ulaşamaması yani kendi kendine büyümek zorunda kalması yoğun boşluk duygusuna yol açar.

Bazen de ihmal, kimsesizlik gibi deneyimleri olmamasına rağmen kişide yoğun bir boşluk duygusu olabilir. Bunun sebebi, nesiller arası aktarımdır. Bu şu demektir, çocuğa bakım veren kişinin kendi hikayesinde böyle travmaları vardır ve bunları fark etmeden çocuğa aktarabilir. Açacak olursam, çocuğa anne bakım veriyor olsun. Annenin kendi çocukluğunda ihmale uğradığı, ilgilenilmediği, temas kurulmadığı anılar var. O da bu travmaları bilinçdışı şekilde çocuğa yansıtır. Kendinde olan boşluk duygusunu çocuğun hissetmesi için bilinçdışı uğraşır. Çocukla fiziksel temas ya da göz teması kurmaz; kurduğunda da boşluk duygusuyla bakar ya da dokunur, bazen onu görmezden gelir. Haberlerde kendi kendine büyümüş birini görür, hemen o duyguyla çocuğa bakar. Bazen de şöyle cümleler kurabilir: ‘’Can suyumsun sen benim! Sen olmasan ben ne yapacağım, hayatta senden başka neyim var? Yaşama sebebimsin benim.’’ Bunlar boşluk duygusunu aktarmanın farklı yollarıdır. Belirttiğim gibi bunlar bilinçdışı yapılan davranışlardır. Üst nesillerinden beri süregelen bir zincirdir bu. Kişi bu zinciri kırmazsa, kendinden sonra gelen nesillere de benzer mirası bırakır.

Çözümü nedir?
Kişi böyle bir duygusu olduğunu fark ettiğinde kendi bedeniyle ve iç dünyasıyla temas kuracağı etkinlikler yapabilir. Anda kalma pratikleri, meditasyon, masaj gibi hem bedensel duyumlarını hem de iç dünyasını uyaran etkinlikler yapabilir. Örneğin, masaja gittiğinde kendi kendine ‘’Küçükken benimle temas kurulmadı, bana dokunulmadı, ben de bu ihtiyacımı kendi kendime karşılıyorum.’’ Gibi cümleler söyleyebilir ve bu etkinlikleri yaparken beden taraması yapılabilir, bedenin farklı bölgelerinde olan duyumlara odaklanmak fayda sağlar. Farkında olarak yapmak iyileştirir.

Boşluk duygusu erken gelişim dönemlerinden kaynaklı bir sorun olduğu için benim klinik deneyimim Psikodinamik Psikoterapi, Emdr ya da EFT gibi yöntem ve tekniklerin fayda sağladığı yönündedir. Temel olarak boşluk duygusunun bugün yaşandığı yerler ve çocukluk dönemindeki karşılıkları araştırılır, üzerine çalışılır ve duygunun boşaltılması sağlanır. Terapinin diğer faydası ise kişinin kendi ihtiyacını kendi karşılaması yönünde güçlendirmesidir. Kişiyi özgürleştirir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşluk Duygusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma KOÇAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK'ın Makaleleri
► Boşluk Hissi ve Acı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Anlamsızlık ve Boşluk Hisleri Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boşluk Duygusu' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişkide Yok Olmak: Bağımlı Kişilik ÇOK OKUNUYOR Ekim 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:55
Top