2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gelecek
MAKALE #22241 © Yazan Psk.Beria Bilge ŞENER | Yayın Mart 2021 | 1,434 Okuyucu
Gelecek bir insan için hayatının bir parçasını oluşturmaktadır. Henüz yaşanmamıştır. Yaşanması beklenmektedir. Her insanın zihninde tasarlamış olduğu bir gelecek hayali bulunmaktadır. Bu hayal ürünü gelecek içinde pek çok olasılıklar, istekler, korkular, endişeler, mutluluklar, beklentiler, sevgiler, umutlar barındırmaktadır. Logoterapi içinde geleceğin önemi henüz gerçekleşmemiş olması ve gerçekleşmesi için bir insanın kararlar almasının gerekliliğidir. İnsanın hayalindeki gelecek bu gün yaşadıklarını, bu gün vereceği kararları, hayata karşı tutumunu etkilemektedir.



Geleceğin henüz yaşanmamış olması insana istediği geleceği kurgulama konusunda özgürlük tanımaktadır. İnsan gelecekte nelerin gerçekleşmesini istiyorsa onları sanki gerçekleşiyormuş gibi hayal eder. Bu hayaller ise onu geleceğe ulaşma konusunda güdülendirir. İstediği geleceği oluşturabilecek seçimlerde bulunur, çevresindeki olanakları fark etmeye başlar, hayaline giden yolda çabalar. Bazen insan yaşadığı anda acı çeker ve sahip olamadıklarına gelecekte sahip olmayı hayal eder. Bu hayal onun çektiği acıyı hafifletir. Umutları insana yaşama gücü verir. Hatta ağır hastalık durumlarında gelecekten beklentisi olan hastaların daha uzun yaşadıkları görülmüştür. Yıllar önce artık bir aylık ömrü kaldığı söylenen kanser hastası bir kadınla görüşmüştüm. Kadın durumunun farkındaydı ama kocasına belli etmiyordu. Görüşme sırasında hıçkırıklar içinde sekiz yaşındaki oğlunun sünnetini görmeden ölmek istemediğini ifade etmişti. Mayıs ayındaydık ve okullar tatil olunca sünneti yapabileceklerini biliyordu. Ayrıca sünneti görmekten daha fazlasını istediğini ve oğlunu kendisinin ölümünden sonraya hazırlamak istediğini fark etti. Ona oğluna neleri öğretebileceğini sormuştum. O da yemek yapmak, çamaşırlarını yıkamak gibi bazı işleri öğrenirse rahat edeceğini söylemişti. Bu kadın bu konuşmalardan sonra sağlığı için büyük çaba gösterdi ve oğluyla çok yakın bir ilişki kurdu. Dokuz ay daha yaşadı, görevlerini yerine getirdi ve huzur içinde öldü. Kanser hastası bu kadının oğluyla olan ilişkisi onun için çok anlamlıydı ve onu yaşama bağlamıştı. Bu anlamın verdiği güç ile yaşamını uzatmış ve görevlerini tamamlamıştı. İnsanın gelecekten beklentileri aynı zamanda onun hayatının anlamı ile de ilgilidir.
Logoterapistler olarak her insanın hayatının koşulsuz biçimde anlamlı olduğunu ve yaşadığımız her anın anlamlı olduğunu kabul ederiz. Biz insanlara bir anlam vermiyoruz, ama onların kendi anlamlarını görmelerine ışık tutuyoruz.



Bazen insanlar hayatlarının anlamını göremiyorlar. O zaman gelecekle ilgili bir beklentileri de olmuyor, ya da olumsuz beklentiler içine girebiliyorlar ve korku, kaygı gibi olumsuz duygular yaşayabiliyorlar. Biyolojik kökenli hastalıkların dışında kalan, anlamı görememekten ve olumsuz düşünme alışkanlıkları edinmekten kaynaklanan durumlarda, hayatın anlamının görülmesi bireyin gelecek hakkında olumlu düşünmesine, dolayısıyla yaşadığı günü daha huzurlu geçirmesine yardım etmektedir.


Geleceğin bize bir gün ölüm getireceğini bilsek bile bu bizim bu günümüzü değerli ve anlamlı yaşamamıza engel olamaz. Hatta Logoterapinin kurucusu Viktor E. Frankl ölümün varlığının bu günü daha da değerli hale getirdiğini söylemiştir. Çünkü hayat geçip gitmektedir. Hayatın her anını anlamlı biçimde yaşamak bizim elimizdedir. Hayat acılara ve sıkıntılara rağmen anlamlıdır. Belki gelecekte de pek çok zorluklarla karşılaşacağız, ama bu zorluklara rağmen anlamın her zaman var olacağını bilmek bize o zorluklara katlanma gücünü de verecektir.



Gelecek konusunda umutlu olmak biraz da hayata güven duymakla ilgilidir. Hayata güvenmeyen insanlar her zaman olumsuz beklentiler içinde zamanlarını endişe duyarak geçirirler. Oysa hayata güvenen insanlar hayatın kendilerine iyi şeyler getireceğini, zorluklar getirse bile bunun sonunda yine iyi şeyler olacağını düşünürler. Böylece yaşadıkları anın anlamını görebilirler, hayatı doyum alarak yaşayabilirler.
Gelecekten umudunuzun hiç eksilmemesi dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunarım.


Beria Bilge Şener
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gelecek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Beria Bilge ŞENER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Beria Bilge ŞENER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beria Bilge ŞENER Fotoğraf
Psk.Beria Bilge ŞENER
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Beria Bilge ŞENER'in Makaleleri
► Kariyer ve Gelecek Kaygısı Psk.Burcu BÜGE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Gelecek' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mutluluk Arayışı Mart 2021
► Ölüm ve Yaşam Mart 2021
► Terapötik Sanat Eylül 2019
► Anlama Giden Yol Mart 2019
► Acıdan Mutluluğa Şubat 2019
► Hayatın Anlamı Mayıs 2018
► Sevgi Uzerine Mayıs 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:35
Top