2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öz Şevkat Nedir Ne Değildir?
MAKALE #22329 © Yazan Psk.Tolga Nasuh ARAN | Yayın Mayıs 2021 | 1,417 Okuyucu
Görevin sevgiyi aramak değil, yalnızca sevgiye karşı kendi içinde inşa ettiğin engelleri aramak ve bulmaktır.
Mevlana Celalettin Rumi


Herkes sevgiye karşı kendinde birtakım bariyerler oluşturur. İnsanlık tarihi boyunca yaşamın acı gerçeklerinden kendini korumak adına bunu yapmak zorunda kalmıştır. Fakat kendini güvende hissetmenin başka bir yolu daha vardır. Verilen mücadelelerin bilinçli bir şekilde farkına varıldığında ve zor zamanlarda kendisine şefkat, saygı ve destekle yaklaşıldığında işler değişmeye başlayacaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda kendisine daha şefkatli olan bireylerin daha mutlu olduğu, yaşam doyumlarının ve motivasyon düzeylerinin daha yüksek olduğu, daha iyi ilişkiler kurdukları ve bedensel sağlıklarının daha iyi durumda olduğu, daha az kaygı ve depresyon yaşadıkları görülmüştür. Bu kişilerin aynı zamanda boşanma, sağlık sorunları, akademik başarısızlık ve ciddi travmalarla başa çıkmak için gerekli olan psikolojik sağlamlığa sahip oldukları da belirtilmiştir.


Acı çektiğimizde, başarısız olduğumuzda ya da kendimizi yetersiz hissettiğimizde bilinçli bir farkındalık göstermemiz kolay değildir. Bunun yerine bağırmayı, masaya yumruklarımızı vurmayı tercih ederiz. Bu duyguları sevmiyorum düşüncesinden bu duyguları istemiyorum, bu duyguyu hissetmemeliyim, ben kötüyüm gibi düşüncelere geçeriz. Öz şevkat burada devreye girer. Yaşamımızda olan bitene daha dikkatli bir şekilde yaklaşmadan önce, bazen insan olmanın zorlukları karşısında kendimizi rahatlatmamız ve yatıştırmamız gerekir.



Öz şevkat, hayatımızda olumsuz bir deneyim ile karşılaştığımızda farkındalığın özünden gelir. Bu durum bizi acıya karşı sevgi dolu ve sınırsız bir bilinçlilik ile açmaya davet eder. Farkındalık ve öz şevkat bir araya geldiğinde, yaşamımızdaki zor anlar sırasında bize sevgi dolu ve ilgili bir oluş hali sunar. Dr Germer’e göre öz şevkat ile birlikte iç düşmanımız değil, iç müttefikimiz oluruz.



Kendinizi oldukça iyi hissettiğiniz sıralarda yakın bir arkadaşınızın bir zorluk yaşadığını, bir aksilikle karşılaştığını, başarısız olduğunu ya da kendini yetersiz hissettiğini düşünün. Bu gibi durumlarda karşılaşan arkadaşınıza nasıl yaklaşırsınız? Onlara neler söylersiniz? Nasıl bir ses tonu kullanırsınız? Yargılayıcı olur musunuz? Etiketler misiniz? Duruşunuz nasıl olur? Sözsüz hareketleriniz nasıl olur?


Peki sizin herhangi bir zorluk yaşadığınızı, bir aksilikle karşılaştığınızı, başarısız olduğunuzu ya da kendinizi yetersiz hissettiğinizi düşünün. Bu gibi durumlarda kendinize nasıl yaklaşırsınız? Kendinize neler söylersiniz? Nasıl bir ses tonu kullanırsınız? Yargılayıcı olur musunuz? Etiketler misiniz? Duruşunuz nasıl olur? Sözsüz hareketleriniz nasıl olur?


Genellikle insanlar değer verdikleri insanlara karşı empatik ve şevkatli davranırken kendisine bir o kadar acımasız davranmaktadır. Genellikle insanlar kendine karşı şevkatli olmanın bir fikir olup olmadığı ya da kendimize karşı çok fazla şevkat duyup duyamayacağımız konusunda şüphe duyarlar. Bu şüpheler kendimize karşı şevkat gösterme becerimizi engeller, bu sebeple bu şüpheleri yakından değerlendirmemiz gerekebilir. Öz şevkate ilişkin duyulan şüpheler genellikle yanlış kanılardır. Bir çok insan öz şevkati kendine acıma sanır. Aslına bakılırsa öz şevkat, kendine acımanın panzehridir. Kendine acıma “zavallı ben” derken, öz şevkat hayatın herkes için zor olduğunun bilincindedir. Araştırmalar kendine şevkat gösteren bireylerin kendi sıkıntılarına odaklanmak yerine, başkalarının bakış açısını daha fazla alma eğiliminde olduklarını göstermektedir. Öz şevkat “vah başımıza geleneler” tutumu hiç değildir.
Bir diğer büyük korku, öz şevkatin bizi zayıf ve korunmasız bırakacağıdır. Aslında öz şevkat, zorluklarla karşılaştığımızda bize cesaret veren ve dayanıklılığımızı arttıran, güvenilir bir kaynaktır. Kimileri, diğerlerine şefkatli olmak yerine kendine şevkat göstermenin, kişiyi bencil yapmasından endişe duymaktadır. Ancak aslında kendimize şevkat gösterdiğimizde ilişkilerimiz sırasında diğer insanlara daha fazla şey verebilmemize olanak tanır. Araştırmalara göre kendine şevkat gösteren insanların romantik ilişkilerinde daha ilgili ve destekleyici olma eğiliminde olduklarını ve diğerlerine daha fazla şevkat gösterip onlara karşı daha çok bağışlayıcı bir tutumda olduklarını göstermektedir.


Birçok kişi kendine şevkat göstermenin kendini şımartmak anlamına gelmesinden korkmasına rağmen, aslında durum tam tersidir. Şevkat bizi kısa vadeli hazlara değil, uzun vadeli sağlık ve iyi oluşa yönlendirir. Araştırmalar kendine şevkat gösteren bireylerin spor yapma, sağlıklı beslenme ve doktora daha düzenli gitme gibi daha sağlıklı davranışlar sergilediklerini göstermektedir. Bir diğer korku, öz şevkatin kötü davranışlar için bir tür bahane oluşturma işlevi gördüğüdür. Aslında öz şevkat, hatalarımız için başkalarını suçlamaktansa, hatalarımızı kabul etmemiz için ihtiyç duyduğumuz güvenliği sağlar. Araştırmalara göre kendine şevkat gösteren inşaların hata yaptıklarında, birini kırdıklarında özür dileme olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
En sık rastlanılan yanlış kanı, öz şevkatin başarma motivasyonunu zedeleyebileceğidir. Birçok insan özeleştirinin etkin bir motivasyon aracı olduğuna inanır, ancak bu doğru değildir. Özeleştiri özgüvene zarar verir ve başarısız olma korkusuna yol açar. Kendimize karşı şevkat duyduğumuzda, hedeflerimize ulaşmak için yine motive oluruz; bu motivasyon, yetersizliğimizden değil, kendimize değer vermemizden ve tam potansiyelimize ulaşma isteğimizden kaynaklanır. Araştırmalara göre kendine şevkat gösteren bireylerin kendileri için yüksek standartları olduğunu, ancak başarısız olduklarında kendilerini cezalandırmadıklarını göstermektedir. Başarıdan başarıya koşan atletizm branşındaki kızlarımızla çalışırken bu hassas dengeye Milli Takım antrenörümüz Aytunç Göz ile çok dikkat ederiz. Yüksek standartlara ulaşma isteği arzusunu başarısız olduğunda hissetmemesini sağlıyoruz. Bugün o gün değil diyoruz. Çalışmaya devam ediyoruz.


Kendini sevmenin kendine saygının narsizm olmadığı, kendini düşünmenin bencillik olmadığını anlamamız gerekir. Emek harcayıp güzel bir eser meydana çıkardığımızda kendimizle gurur duymamız demek böbürlenmemiz demek değildir. Kendine güveni olan, kendine saygısı olan, kendine şevkati olan bireyler bireyselliklerini koruyarak topluma daha iyi hizmet verirler. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk Öğün Çalış Güven” sözü şu ana kadar anlatmaya çalıştığım öz şevkat kavramının özünü ulus yaratırken anlatmaktadır. Daha fazla çalışacağız, üreteceğiz, kendimize daha fazla güveneceğiz ve tabii ki kendimizle de övüneceğiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öz Şevkat Nedir Ne Değildir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Tolga Nasuh ARAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Tolga Nasuh ARAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolga Nasuh ARAN Fotoğraf
Psk.Tolga Nasuh ARAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tolga Nasuh ARAN'ın Makaleleri
► Hipnoz Nedir ve Ne Değildir? Psk.Zümrüt ÇETİN
► Psikoterapi Nedir? Ne Değildir? Psk.İlke TARHAN
► Otizm Nedir, Ne Değildir? Psk.Esra ERDOĞAN
► Depresyon Nedir, Ne Değildir? Psk.Rumeysa GÜNAY
► Psikoterapi Nedir? Ne Değildir? Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Öz Şevkat Nedir Ne Değildir?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:52
Top