2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Uyum
MAKALE #22330 © Yazan Uzm.Psk.Fatih AKALIN | Yayın Mayıs 2021 | 1,082 Okuyucu
İnsan çeşitli nedenlerle aile kuruyor. Hangi nedenle kuruyor olursa olsun aile bireyin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için var. Bunlar temel gereksinimler, güvenlik, sevgi ve ait olma, ekonomik, cinsellik, üreme…. Ben neden eşimle beraberim? Bu beraberlik hangi ihtiyaçlarımı karşılamamı sağlıyor? Sorularına verdiğimiz yanıt bunu anlamanızı sağlayabilir.
Nasıl yemek malzemelerine sahip olmamız lezzetli bir yemek yememizi sağlamıyorsa aile kurmak için tarafların bir araya gelmesi, aynı evde yaşamaları, düğün yapılması, mobilya ve beyaz eşya ya sahip olunması anlamlı bir evlilik ihtiyacımızı karşılamaya yetmiyor. Bir yemeği ilk yapmayı denediğimizdeki zorluğu, o yemeğin nasıl yapılacağına ilişkin edineceğimiz bilgi ve tarifle kolaylaşır. Evlenmeden insanlar sıklıkla bu evliliği ihtiyaçlarımızı karşılamak için nasıl sürdürürüz tarifini kendileri için keşfetmemiş oluyor. Evliliği ahenkle yürütme tarifi de evlilik ilişkisi içerisinde keşfedilmeye ve yazılmaya çalışıldığında tarafları zor bir uyum süreci bekliyor. Evliliğe uyum 1 yılda sürebilir, yıllarda sürebilir. Yani kolaylaştıran ve zorlaştıran faktörler var.
Hadi evlilikte uyumu kolaylaştıran ve zorlaştıran faktörlerin bir kısmına birlikte bakalım.
Eğer değişimi hep karşı tarafta bekliyorsak bu zorlaştırır. “Aslında işten döndüğünde günün nasıl geçti hayatım diye sorsa”, “eve döndüğümde telefonu elinden bıraksa”, “işten dönüğünde eşimi annesi karşılamasa”… cümleleri tanıdık geliyor mu?
Kendimizi birey hissetmeye ihtiyaç duyduğumuz gibi eşimizin de birey olduğunu kabul etmek, onunda hem evimize hem de yetiştiği aile ile bağını sürdürmeye ihtiyacı var düşüncesini kabul etmek uyumu kolaylaştırır. “ben arkadaşlarla halı saha maçına gidiyorum” bireyselliğimizin ihtiyacı ise, “ben dans kursuna gidiyorum” da bireysel ihtiyaç. “Anne babamlar ile pikniğe gidelim” bir ait olma ihtiyacını karşılamaksa, işten dönüşte annemlerin evinin ihtiyaçlarını karşılamakta ait olma ihtiyacı olabilir.
Anlaşmazlıkların hemen çözülmesini beklemekte evlilik uyumunu zorlaştırabilir. Çünkü bazı sorunlar çözümsüzdür. Horlamak gibi😊 Çözümü istenen durumu bir güç savaşı hale getirmekte uyumu zorlaştırabilir. Yani benim dediğim olacak savaşı (genelde 2 tarafta kaybediyor.).
Yeni evli çiftin ev içi sorumlulukların paylaşılmaması da uyumu zorlaştırmaktadır. Örneğin bulaşıkların makinadan kimin çıkaracağı. Çünkü tabaklar ve bardaklar kirlenmeye devam ediyor. Lavaboda kirli bulaşıklar birikiyor. Kim katlayacak bu çamaşırları? Hep ben mi? Ah anamın evinde ben…
Evde yaşanan sorunların aile üyelerinin dertleşmek için kök ailelerine anlatmasını uyumu zorlaştırıyor. Yaşadığımız soru anlattığımızda ailemizin tepkileri bizden yana olacaktır. Onlar kendi çocuklarına yardım etme isteği içerisinde olacaklardır. Buda ne olursa olsun bir şekilde iğneleyerek, sessiz kalarak, bazen eleştiri göstererek anne babanın damadına ya da gelinine söylemleri olacaktır. Eş arasındaki sorunlar çözülse de anne ve babamıza anlattığımız olaylarda onların yaşadıkları duygu hemen geçmeyecektir. Hatta yıllar geçse bile.
Bir danışanım şöyle demişti “ eşyalarımı toplayıp annemin evine gidesim var”. Bu istek yaşanan kaygıyı gösteriyor. Kaygıya karşı ortaya çıkan bir savunma: kaçma! Ancak kaçma, problemi uzun vadede çözmeyeceği gibi sorunu daha da karmaşıklaştıracak bir stratejidir.
Sorunlardan kaçma. Sorunları büyütür.
Sizce evlilikte uyumu kolaylaştıran ya da zorlaştıran faktörler neler? Siz bu uyumu sağlamak için neler yapıyorsunuz?


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Uyum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Fatih AKALIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Fatih AKALIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih AKALIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Fatih AKALIN
Manisa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Fatih AKALIN'ın Makaleleri
► Evlilikte Cinsel Uyum Firdevs KARACA EREN
► Evlilikte Cinsel Uyum Psk.Namık ACAR
► Evlilikte ve İlişkilerde Uyum Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Evlilikte İletişim ve Uyum Psk.Saadet ELEVLİ
► Evlilikte Eşler Arası Uyum Psk.Namık ACAR
► Evlilikte Uyum ve Çift Terapileri PDF Psk.Esra AYDINLI
► Evlilik Tipleri ve Evlilikte Uyum Psk.Aylin GÜNDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Uyum' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:57
Top