2007'den Bugüne 92,756 Tavsiye, 28,304 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İşsizliğin Psikolojik Etkileri
MAKALE #22348 © Yazan Psk.Furkan YAVUZ | Yayın Mayıs 2021 | 1,762 Okuyucu
İşsizliğin Psikolojik Etkileri
Geçinmekte zorlanan kişilerin öz güveni de bu problem nedeniyle etkileniyor. İşsiz kalan bireyler; evine bakım verme gücündeki azalış, evdekilere karşı mahcubiyet ve sorumluluğu yerine getirememenin stresi ile baş etmekte zorlanıyorlar.
Çalışmak ve bir iş sahibi olmak; maddi kazanç ve ihtiyaçlarımızı karşılamamız dışında saygı görme, o toplumda bir yer edinme ve aitlik hissiyatını da sağladığı için sosyal ve psikolojik ihtiyaçları da gideren bir yönü vardır. Bu ortadan kalktığında kişinin öz değerine dair sorgulamaları başlayabilir ve psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
İşsiz kalan bir kişi psikolojik olarak iyilik hali olmadığından, tekrar iş bulmakta da zorlanmaktadır. Bunun yanı sıra maddi olarak da zorluk çektiğinden, psikolojik destek almak adına kendisine yatırım yapmakta zorlanır ve bu durum görüldüğü üzere, bir kısır döngü haline dönüşebilir. İşsizlik*aynı zamanda birçok rahatsızlığı da beraberinde getirmektedir. Uyku problemleri, iştahsızlık, kaygı bozukluğu, depresyon, stres gibi.* Çünkü insanlar potansiyelini ortaya koymak ister. Ancak kendi enerjisini dışarı aktaramadığında bir boşluğa düşerler. Bu boşlukta kişiler kendisini güçsüz ve umutsuz hissedebilir.
İşsizlik, hem işsiz insan hem de ailesi için ciddi bir stres kaynağı. İşi kaybetmek sadece ekonomik gelirden mahrum olmak anlamına gelmiyor. Günlük yaşantımız ve sosyal hayatımız iş ve çalışma düzenine göre kurulduğu için, işten mahrum kalmak aynı zamanda biraz da sosyal hayattan, arkadaşlık ilişkilerinden, düzenli yaşamdan da mahrum kalmak demek.
Yaşamı sürdürebilmek için gerekli fiziksel ihtiyaçların beslenme, barınma gibi karşılanması tehlikeye girdiği gibi özgüven ve yaşama sevinci de kaybediliyor. Gece uykular kaçıyor, gündüz sinirli olunuyor...
En ağırıda bir işte çalışma sayesinde kazanılan değerlilik duygusunun ve geleceği kurma umudunun yitirilmesi. Yani işsizlik insanda gizliden gizliye bir işe yaramazlık, değersizlik duygusu yaratıyor. İşsiz Yaşam kitabının yazarlarından Prof. Dr. Nebi Sümer, bu yüzden işsizlikle alakalı en sık yaşanan duygunun, özsaygı kaybından, değersizlik duygusundan ve belirsizlikten kaynaklanan depresyon ve kaygı sorunları olduğunu söylüyor: “Türkiye’nin farklı illerinden seçilen 679 mavi yakalı çalışan ve 251 işsiz olmak üzere toplam 930 kişi üzerinde işsizliğin ve iş güvencesizliğinin olumsuz etkilerini, standart psikolojik ölçüm araçları kullanarak nesnel şekilde inceledik. Bunu destekler şekilde, araştırmamızda psikolojik çöküntü diyebileceğimiz depresyon düzeyinin işsizler arasında yüzde 24, çalışanlar arasında ise de yüzde 11 düzeyinde olduğunu bulduk. Bu oranlar diğer ülkelerde yapılan araştırmalarda da benzer düzeylerde. Yurtdışında yapılan araştırmalar işsizliğin depresyonla ilişkisi yüzünden, depresyonla yakından ilişkili olan intiharların da görece arttığını göstermiştir.”
Psikolojik yardım aldım
Bir işte çalışmak ve üreterek hayatı kazanmak çağdaş insanın kimliğinin ve değerlilik duygusunun en temel kaynağı. Bu yüzden iş ve çalışmayla ilgili faaliyetler yetişkinlerin günlük yaşamının çok önemli bir bölümünü kapsıyor.
İşin kaybı kişinin yaşamında büyük bir boşluk, belirsizlik, anlamsızlık ve kimlik krizi yaratıyor, işsiz kişinin yaşamdaki amacı sadece iş bulmaya dönüşüyor ve bu yüzden diğer amaçlarını ertelemek zorunda kalıyor.
İşsiz kalmak bir anlamda evlenmekten, birikim yapmaktan, gelecek için umut beslemekten de vazgeçmek anlamına geliyor. İşsizliğin getirdiği stresle birlikte kişide mutluluk düzeyi düşüyor, yaşamdan alınan doyum azalıyor ve özellikle psikolojik rahatsızlığa yatkın olanlarda sorunlar daha belirgin görülüyor.
46 yaşındaki C.Y de buna benzer bir durum yaşamış. Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan C.Y, son 5-6 yıldır ortalama olarak yılın en az altı ayını işsiz geçirmiş. Daha önce çeşitli reklam ajansı ve reklam prodüksiyon şirketleri ile çalışan C.Y, yaklaşık 3 aydır iş arıyor.
İş arama sürecinin berbat bir süreç olduğunu belirten C.Y., “Her zaman yapmak isteyip yapamadığınız bir sürü şeyi yapabileceğinizi düşünüyorsunuz. Uzun yürüyüşlere çıkmak, spor yapmak, düzenleyemediğiniz dolaplarınızı elden geçirmek, kitaplara filmlere gereken zamanı ayırabilmek, dinlenmek gibi. Ama aklınız sürekli iş bulmaya takılı olduğu için hiçbir şeyle ilgilenemiyorsunuz” diyor.
Bir yandan iş olanaklarını tararken bir yandan da kendisine çeşitli meşgaleler bulmaya çalışmış. Moral ve motivasyonu sağlam tutmak için bulduğu çeşitli meşguliyetleri sanki profesyonel olarak çalışıyormuş gibi yapmaya başlamış.
Sabah erken uyanıp kahvaltıdan sonra her ne ile ilgileniyorsa onun başına oturup akşam yemeğine kadar tam konsantre ilgilenmeye devam etmiş. Zaman zaman psikolojik olarak yardıma ihtiyaç duymuş, yardım almış da. İş arayanlara sosyal hayattan kopmamalarını için işsizlik sürecinde kendinizi sürekli evden dışarı atın.
Altıncı aydan sonra artıyor
İşsizlik süresinin uzaması işsizliğin psikolojik sağlık üzerindeki etkisini artırıyor. Psikolojik yakınmaların, özellikle işsizliğin altıncı ayından sonra artmaya başladığı ve dokuzuncu ayda en yüksek düzeyine ulaştığı bulunmuş.
İşsizliğin yol açtığı psikolojik sorunlar işsizin yakın aile çevresini de doğrudan ya da dolaylı olarak etkiliyor. Özellikle evli işsizlerde psikolojik etki daha yüksek ve aileyi de benzer şekilde etkiliyor, aile içi sorunlara yol açıyor.
Evli işsizlerin hem kendilerinin hem de eşlerinin psikolojik ve fiziksel şikayetleri artıyor. Evliliklerinde çatışma, geçimsizlik ve gerginlik daha sıklaşıyor. Ayrıca, işsizler arasında özellikle erkekten kaynaklanan aile içi şiddetin arttığını ifade eden Sümer, bir başka etkinin ise işsizliğin ailede genel olarak bir kaosa ve belirsizliğe yol açtığını, düzensizliğin, bağırmanın, yüksek konuşmanın arttığını söylüyor.
Tabii herkes işsizliğe aynı şekilde tepki vermeyebilir. İşsiz kalınan bu dönemde, umutsuzluğun aksine potansiyellerini ortaya çıkaran ve yeni girişimlerde bulunup başarılı olan birçok kişi de vardır. Bu noktada kişilerin bu zorlu süreçle baş edebilme becerileri ve adaptasyonları önemlidir. Bireylerin işi nasıl tanımladığı da önemli bir etken. İşe para aracı olarak mı yoksa bir statü olarak mı bakılıyor? Bu bağlamda bireylerin öz benlik değerleri de işe yükledikleri anlama göre değişkenlik gösterecektir.
Çeşitli nedenlerle*işsiz kalmak*yaşayabileceğiniz en doğal durumlardan biri. Ancak gerek işsiz olmaya adapte olamamak gerek yeniden kendinize güven duyamamak, gerekse de nereden başlayacağınız ve ne yapacağınızı bilememekten dolayı kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Peki,*işsizlik*psikolojisinden kurtulmak için neler yapabilirsiniz.
Neyin yanlış gittiğini belirleyin ve bunu düzeltmek için aksiyon alın
Neden işsiz kaldığınızı ya da iş bulamadığınızı anlamak bu konuda atmanız gereken ilk adım. Bilinçsiz bir şekilde kendinizi suçlar ve önceki hataları yapmaya devam ederseniz, sürdürülebilir bir iyileşme gerçekleştiremezsiniz. Bu nedenle, çalışmak istediğiniz sektör ve pozisyon, belki de şirket için kendinize katmanız gerekenleri belirleyin. İşsiz kaldığınız bu süreyi, kendinizi bu yönde geliştirmek için kullanın. Mesela, İngilizce bilmenizi gerektiren bir iş düşünüyorsanız, hemen bir kursa yazılabilir ya da evden çalışmaya başlayabilirsiniz.
Kendinizi suçlamayı bırakın
İşsiz olmanız, kendiniz dışında birçok dış faktöre de bağlıdır. Bu nedenle, kendinize yüklenmek ancak güveninizi daha da kaybetmenize yol açar. Mantıklı ve sakin bir şekilde düşünün, elinizden geleni yaptığınızı ve yakın bir zamanda iş bulmamanız için hiçbir sebep olmadığını düşünün.
Zamanınızı boş geçirmemeye özen gösterin
Eğer günün büyük bir kısmında yapacak bir şeyiniz yoksa, işsizliğiniz ve bunun nedenleri üzerinde sürekli olarak düşünür ve moralinizi bozarsınız. Bunun yerine boş zamanlarınızı değerlendirmek için yeni aktiviteler bulmalısınız. Bu süreci arkadaşlarınızla vakit geçirmek, ailenizi ziyaret etmek ve sevdiğiniz hobilerinize zaman ayırmak için kullanabilirsiniz.
Bu konuda deneyimli kişilerle konuşun
Çevrenizde bu durumu yaşamış ve üstesinden gelmiş olanlarla konuşarak, işsizliği daha da normalleştirebilir ve atlatmak için onların deneyimlerinden yararlanabilirsiniz. Onların anlattıkları moralinizi düzeltecek ve bu psikolojiden kurtulmak için daha motive olacaksınız. Onlar atlattıysa, siz neden atlatamayasınız?
Gerekiyorsa yardım alın
Bu konuda profesyonel olarak destek veren uzmanlarla da konuşabilirsiniz. Bu süreçte yapabilecekleriniz konusunda size yeni tavsiyeler verebilir ve bu durumdan daha kısa sürede kurtulmanız için yardımcı olabilirler. Konuşabileceğiniz bir uzman olmasa da ailenizle ve arkadaşlarınızla bu durumu paylaşın.Bu süreci atlatırken size yardım etmek isteyenlerin olduğunu bilmek de iyi hissettirecek.
Psk. Furkan YAVUZ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İşsizliğin Psikolojik Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Furkan YAVUZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Furkan YAVUZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Furkan YAVUZ Fotoğraf
Psk.Furkan YAVUZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Furkan YAVUZ'un Makaleleri
► Deprem ve Psikolojik Etkileri Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK
► Pandeminin Psikolojik Etkileri Psk.Furkan YAVUZ
► Coronavirüsün Psikolojik Etkileri Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Psikolojik Travma ve Etkileri Psk.Burçak ÖZDEMİR
► Vajinismus ve Psikolojik Etkileri Psk.Zehra Ayça AYSEN
► Sünnet ve Psikolojik Etkileri Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'İşsizliğin Psikolojik Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Nedir? Mayıs 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:09
Top