2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Veteriner Hekim Kimdir, Nedir ve Neler Yapar
MAKALE #22359 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Mayıs 2021 | 1,653 Okuyucu
⛑️ VETERİNER HEKİM ⛑️

Tıp Doktorları İnsanı, Veteriner Hekimler İnsanlığı Tedavi Eder.
Latincesi “Medicina Hominem Curat, Veterinaria Humanitatem“ olan bu söz milattan önce söylenmiştir. ...

Bir evcil hayvan aşığıysanız, sevgili hayvanınızı veteriner hekime götürmeyi biliyor olabilirsiniz ama veteriner hekimler hakkında ne biliyorsun?
Bazılarının doğrudan hayvanlarla bile çalışmadığını öğrenmek sizi şaşırtabilir.
Veteriner hekimler sektör olarak farklı farklı alanlarda çalışabilirler.Bu geniş, çeşitli çalışma alanları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.🧐

⛑️Veteriner Hekim Kimdir ⛑️

🔵Veteriner Hekim , birincil sorumluluğu hayvanların ve insanların sağlığını ve refahını korumaya Ant içmiş bir sağlık çalışanıdır.
🔵Veteriner Hekim, hayvan hastalıklarının teşhis ve kontrolünü yapan, hasta ve yaralı hayvanları tedavi eden, hayvan hastalıklarının ("zoonozlar") insanlara bulaşmasını önleyen ve sahiplerine evcil hayvanların ve çiftlik hayvanlarının uygun bakımı konusunda tavsiyelerde bulunan bilim insanıdır.
🔵Ayrıca veteriner hekim Gıda amaçlı üretilen hayvanlarının sağlığını koruyarak güvenli bir gıda tedariki de sağlamakta görevlidir.
🔵Son olarak Bir veteriner hekim, yaban hayatının korunması ve muhafazasına, halk sağlığında da görevli hekimdir.

Türkiye'de yaklaşık 50 bin den fazla Veteriner Hekim profesyonel olarak faaliyet göstermektedir.
🔵Özel klinik uygulama, öğretim, araştırma, devlet hizmeti, halk sağlığı, askerlik hizmeti, özel sektör ve diğer alanlarda çok çeşitli hizmetlerde çalışmaktadırlar.
Veteriner hekimlerin yaklaşık% 60'ı özel klinik muayenehanelerde çalışmaktadır. Bunların yaklaşık% 60'ü, yalnızca evcil hayvanları tedavi ettikleri özel olarak küçük hayvan uygulamaları ile uğraşmaktadır. veteriner hekimler hayvanlarla çalışıyorlar, ancak veteriner hekimlerin yaptıkları mesleki uygulamaların yaninda evcil hayvan sahipleriyle çalışmak, birçok hekim için işin en önemli kısımlarından birini kapsamaktadır.

⛑️ Klinik Dışında Bir Veteriner Hekim Başka Nerde Çalışabilir ⛑️

Yüzeysel olarak sıralarsak;

📌Farmasötik ve özel araştırma laboratuvarlarında.
📌Üniversitelerde (okutman, araştırmacı, öğretim görevlisi )
📌Çeşitli devlet kurumlarında ( Tarım Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Belediyeler, Askeriye, Barınaklar, Hayvanat bahçeleri, Laboratuvar merkezleri ...)
📌Özel sektörde ( çiftlikler , mezbahaneler ,üretim yerleri , fabrikalar ....)
gibi yerlerde Veteriner Hekimlere çok miktarda ihtiyaç vardır.

Veteriner hekimler şunları yapabilir:

🐾Araştırmada kullanılan hayvanların barınması, beslenmesi, yetiştirilmesi ve genel sağlığını denetlemek,
🐾Hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalıkları tedavi etmek ve kontrol altına almak için yeni ve iyileştirilmiş yöntemler aramak için aşılar ve diğer biyolojik ajanlar geliştirmek ve test etmek,
🐾Hastalığın, bağışıklığın ve sağlığın doğasını daha iyi anlamak için temel ve uygulamalı araştırmalar yaparlar.

⛑️Halk Sağlığında veteriner hekimlerin görevi ⛑️

🔵Türkiye'nin her bölgesinde , hayvan hastalıklarını kontrol etmeye yardımcı olan ve tavsiyelerde bulunan veteriner hekimleri vardır. Halk sağlığı görevlileri olarak, veterinerler hekimler süt, kümes hayvanları ve et ürünlerini inceleyebilir, çiftlik hayvanlarını hastalık açısından test edebilir ve hayvanların taşınmasını denetleyebilir. Halk sağlığı veteriner hekimleri genellikle gıda kaynaklı hastalıkları araştırır, su güvenliğini değerlendirir ve biyolojik ve çevresel kontaminasyonun etkilerini inceler.

⛑️Sanayi sektöründe Veteriner Hekimler Ne Yaparlar⛑️


🔵Veteriner hekimler, birçok fabrikada sorumlu yönetici olarak istihdam edilebilirler ; çiftlik, mandıra, kümes hayvanı çiftlikleri ve et işleme tesislerinde çalışabilirler. Ayrıca yem üretim, kedi-köpek mama üretim yerleri, kedi-köpek çiğneme ürünleri yapan fabrikalar, alabalık çiftlikleri ve ilaç üretimi yapan fabrikalarda çalışabilmektedir.

⛑️Veteriner Hekim Olmak İçin Gerekli Eğitimler ⛑️

🔵Veteriner hekim olmak için, öncelikle hayvanlara karşı doğuştan gelen bir sevgi yardım etme gibi duygunuzun olması ve hayvanlardan korkmamaniz gerekmektedir.
🔵Veteriner fakültesi için lisede sayısal ve fen derslerinden başarılı olmaniz gerekmektedir. Üniversitede veterinerlik ( veteriner hekimi ) bölümünun eğitim süresi beş (5) yıl sürer. Son dönem intörnlük eğitimi alan öğrenciler, yüksek lisans derecesiyle mezun olur.
🔵Türkiye'de 28 Üniversitede Veteriner Hekimliği bölümü bulunmaktadır.
Veterinerlik bölümünü kazandıktan sonra, ilk birkaç yılınızı kampüste sağlık dersleri ( Fizyoloji, Patoloji, Cerrahi, Doğum , Dahiliye Mikrobiyoloji, Anatomi, Radyoloji, Parazitoloji, Hayvan Sağlığı ve Farmakoloji) alarak geçireceksiniz.
Son yılınızda, çeşitli ortamlarda uygulamalı deneyim kazanmak için zamanınızı klinik rotasyonlarda geçireceksiniz. Öğrenciler, küçük ve büyük hayvan tıbbı ve cerrahisi, radyoloji ve görüntüleme, anesteziyoloji, dermatoloji, acil bakım, vahşi yaşam tıbbı ve kardiyolojiyi içerebilecek bir dizi gerekli rotasyonu tamamlamalıdır. Öğrencilerden ayrıca seçmeli rotasyonları tamamlamaları beklenmektedir.

⛑️Veteriner Hekimlerde Olması Gereken Özellikler⛑️


🔵Bir mesleği yapmak için belirli bilgi, beceri ve yeteneklerinin olması gerekmektedir.
🩺Bir veteriner hekim öncelikle hayvanlardan korkmayan onlar ile zaman geçirmesini çok seven onlara herzaman yardım eden, bu mesleği 8 saatlik bir iş olarak değil de hayatının her anına sığdıran biri olması lazim.
🔵Veteriner Hekim , şefkatli, karar verme becerileri hızlı, el becerisi ve sağlam iletişim becerilerine sahip biri olmalı.



🔵Hayvanlara karşı tutku duyması ve merhamet beslemesi beklenen Veteriner Hekiminin diğer özellikleri şunlardır;

🐾Cerrahi manevralar yapabilecek el kabiliyetine sahip olmak,
🐾Hayvan sahiplerin endişelerini dinleyip, empati kurabilmek,
🐾Hayvan sahipleriyle görüşerek, hayvanın gereksinim duyduğu yardımı belirleyebilmenin yanı sıra, tanının ne olduğunu ve tedavinin nasıl uygulanacağını net bir şekilde açıklayabilecek sözlü iletişim kabiliyetine sahip olmak,

⛑️ Üniversiteden mezun olduktan sorna ne yapabilirim ⛑️

🩺Veteriner fakültesinde beş (5) yıl okuduktan sonra Yüksek Lisans derecesiyle mezun olup pratisyen hekim olarak göreve başlar.

🔵Çalışma yerleri olarak ;

1-)Kendinize bir klinik açıp hangi alanda ( büyükbaş ,küçükbaş , kanatlı , at ) kendinizi gelistirmek ve çalışmak isterseniz o yolda ilerleyebilirsiniz.

2-)KPSS sinavina girerek Tarım ve Orman Bakanlığında Veteriner hekim olarak çalışabilirsiniz.

3-)Hayvanat bahçelerinde veteriner hekim olarak çalışabilirsiniz.

4-)Belediyelerin Veteriner işleri ve fen müdürlüklerinde veteriner hekim olarak çalışabilirsiniz.

6-)Büyük çiftliklerde çiftlik hekimi olarak çalışabilirsiniz

7-)Özel sirketlerde danışmanlık yapabilirsiniz.

8-)Belediyelerin barinaklarinda veteriner hekim olarak çalışabilirsiniz.


⛑️ Veteriner hekimliği, tarihi insanlık tarihi kadar eski bu mesleğin mensubu ve yaratılanı yaratandan dolayı sevmeyi öğütleyen bir inancın fertleri olarak özünde insanlara hizmet gerçeğini barındıran bu nezih mesleği yapmak isteyebileceğiniz bir alan gibi geliyorsa, mesleğin beşeri hekimligi kadar stresli, zamansız, ağır bir meslek oldugunu bildiğinizden emin olun ve aramızda sizi görmekten mutluluk duyarız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Veteriner Hekim Kimdir, Nedir ve Neler Yapar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Veteriner Hekim Anlamaz Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Veteriner Hekim Olmak Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Kamuda Veteriner Hekim İstihdamı PDF Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
► Avrupada Veteriner Hekimlik PDF Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kurban,hayvancılık ve Veteriner Hizmetleri Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Veteriner Hekim Kimdir, Nedir ve Neler Yapar' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:55
Top