2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kabullenmek İyileştirir
MAKALE #22366 © Yazan Psk.Dilara ZEYBEK | Yayın Haziran 2021 | 3,106 Okuyucu
Geçmişi unutamayan insanlar, zihinlerinde sürekli tekrar tekrar geçmişi yaşatırlar. Kendi zihinlerinde geçmişte yaşadığı olaylara ilişkin devamlı bir mücadele vardır. Bu olayları sürekli olarak kendilerine hatırlatarak geçmişte saplanıp kalırlar. Geçmişimizle hesaplaşmaya çalışmak işlevsizdir. Anda kalmayıp, anın getirdiklerini fark edemiyor olmak ve sonuçta anı kaçırdığı için insanın kendisini mutsuzluk döngüsünün içinde bulmasına neden olur. Geçmişteki hatalardan, yaşanmışlıklardan çekilen acılardan, kavgalardan kurtulmanın tek yolu, geçmişin geçmişte kaldığını kendimize hatırlatarak bu konuyu değiştiremeyeceğimizi farkında olmak ve iyisiyle kötüsüyle geçmişi kabul edebilmektir. Her ne kadar kolay olmasada insanın dünyada kendisine yapabileceği en büyük iyiliklerden biridir; kabullenebilmek. Zorlukları, mutsuzlukları, başımıza gelen olumsuzlukları kabul etmek, insanın ruhsal dayanıklılığını arttırır. İnsan, dünyadaki acıları ve karanlığı kabul ettiği ölçüde güçlenir, olgunlaşır ve büyür.

Kabullenmek yenilgi değildir. Kabullenmek geçmişin yüklerinden kurtulabilmemize yardım eder. İnsan olduğumuzu, hata yapabileceğimizi, zaman zaman çaresiz kalabileceğimizi ve her problemi çözemeyeceğimizi fark edersek ve kendimizi, geçmişimizi, olduğumuz gibi kabul edersek ancak o zaman içimizde tarifsiz bir güç hissedebiliriz. Kabul etmediğimiz, zihnimizde sürekli savaş verdiğimiz bir konuyu nasıl atlatabiliriz ki? Kabullenirsek zihnimizde geçmişte verdiğimiz mücadele biter ve yolumuza devam edebiliriz. Birçok insan geçmişte başına gelenlerle ilgili sürekli kendine; Neden bunları yaşadım? Sorusunu sorar. Bazen öyle olması gerekir ve olur. Yaşamış olduğumuz olumsuzluklar bizim suçumuz ya da yaptığımız şeylerin sonucu olmayabilir. Olumsuzluklar sadece bizim başımıza gelmez. Aslında birçok sorun birçok insan tarafından ortak yaşanır ama biz sadece bizim başımıza geldiğini sanırız. Keşke yapmasaydım. Keşke gitmeseydim. Ah keşke tanışmamış olsaydım, deriz. Keşkeler sadece bugünkü vaktimizden çalar. Geçmişte yaşanan olumsuzluklar, çoğu zaman yaşayanın içinde o kişinin hayatını etkilemeye ve geçmişin hatıralarıyla bugününü mahvetmeye devam eder. İnsan geçmişte elinde olmayan sebeplerle olumsuzluklar yaşamış olabilir hayattaki her şeyi kontrol edemeyiz, bizim gücümüzün, tahammülümüzün ve sorumluluklarımızın da bir sınırı vardır. Geçmişte yaşadığımız olumsuzlukların etkisini devam ettirip şu anımızı zehir etmesine izin vermemeliyiz. Geçmişte olması gereken bazı şeyler oldu artık yapacak bir şey yok. Geçmişte yaşadıklarım yüzünden bu anımı mahvedemem diyerek insan olduğumuzu, hatalar yapabileceğimizi farkında olabilmek gerekiyor. Önemli olan, başımıza gelenleri kabullenebilmek. Kendimize ben bunu yaşadım, şimdi ne yapacağım sorusunu sorabilmek.

Başımıza gelen olumsuzlukları kabullendiğimiz gibi gelmeyenleri de kabullenmeliyiz. Geçmişle ilgili bir problemimiz yoktur. Bir amaç için uğraşırız. Olmayabilir, her şeyi yapabilmemiz mümkün değil. Kapasitemiz her iş için uygun değil, belki de hazır değilizdir. Ne yaparsak yapalım olmuyorsa hala zamanı gelmemiştir. Bazen biz ne yaparsak yapalım olmaz. Biz çok çaba göstersek bile elimizde olmayan sebeplerden dolayı bazı şeyler olmayabilir. Hayatı bütünüyle kontrol edemeyiz. Elimizde olmayan sebeplerden dolayı yapamadıklarımız için kendimizi suçlamak kendimize yaptığımız en büyük haksızlıklardan biridir. Elimizden gelen gayreti gösterdiğimiz halde bazı şeyler olmuyorsa zamanı değil diyerek kabullenebilmek çok önemli. Bir noktada değiştiremediğimiz şeyleri kabullenebilmek bizi iyileştiriyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kabullenmek İyileştirir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dilara ZEYBEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dilara ZEYBEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dilara ZEYBEK Fotoğraf
Psk.Dilara ZEYBEK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dilara ZEYBEK'in Makaleleri
► Kabullenmek Psk.İlknur PEDER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kabullenmek İyileştirir' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yalnızlık Hissi Mayıs 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:37
Top