2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Destek
MAKALE #2237 © Yazan Psk.Eda GÖKDUMAN | Yayın Ocak 2009 | 6,684 Okuyucu
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE PSİKOLOJİK DESTEK


Eşlerin birlikte yola çıktıkları bu süreç evlilikleri için önemli bir sınavdır. Tüp bebek tedavisinde eşlerin birbirine yaklaşım biçimi, tedavi sürecine bakış açısı ve evliliklerinde yükledikleri anlam oldukça önemlidir. Tedavi sürecindeki ilk başarısızlıklar sonucunda yaşanan hayal kırıklıkları, suçluluk duyguları problemi ortadan kaldırmadığı gibi evlilik için de oldukça zorlu bir süreç yaratmaktadır.

Bu tedavi sürecinde eşler birbirine destek olmalıdır. Kadın da erkek de duygularını açıkça ifade edebilmelidir. Var olan durum ile ilgili bir çözüm planı oluşturmalı ve evliliklerini - ilişkilerini koruma altına almaları gerektiğinin farkına varmalıdır. Eşler ; hastaneye ilk adım attıkları andan tedavi odasına gidene kadar bu olumlu düşünce süreci içinde olmalı ve ortak oluşturulan bu plana uyum sağlamalıdır. Yapılan doktor kontrollerinde eşlerin birbirlerine sağlamış olduğu duygusal destek evlilik süreci ve tedavi açısından da oldukça önemlidir.

Tüp bebek yöntemi birden fazla denenebilir. İlk tedavi süreci başarısız olan çift umutsuzluk duygusuna kapılmamalıdır. Bilinmeli ki diğer denemelerde bebek sahibi olan çiftlerin sayısı da az değildir. Tüp bebek tedavisinde sosyal çevrenin beklentileri kişide kaygı yaratabilir. Tedaviden her döndüğünüzde kayınvalidenizin ya da karşı komşunuzun gözlerindeki meraklı bakış ve “ Ne oldu? Nasıl geçti? İyi misin ? Doktor ne dedi?” gibi soruları sizi çileden çıkarabilir. Buna önlem almak için ; eşinizle birlikte tedaviye başlamadan önce bilgilendirilecek kişilerle ( güvenebileceğiniz ve psikolojik açıdan size destek olabilecek kişiler) ilgili olarak bir liste yapmalı ve buna listeye birlikte uymalısınız. Yolda yürürken, televizyon izlerken, hastaneye her gittiğinize bir anne / ya da bebek sahnesi ile karşılaşabilirsiniz , bu duyguya siz de sahip olmak isterken karşınızdaki kişinin bu duyguları yaşamasından hoşlanmayabilirsiniz, fakat bu durumu kabullenmiş ve duygusal açıdan güçlü bir şekilde tedaviye devam etmelisiniz.

Tüp bebek tedavisinde psikolojik destek oldukça önemlidir. Bir çok tüp bebek merkezi artık bünyesinde bir psikolog bulundurmaktadır. Doktorunuzun önerileri dahilinde size sunulan bu psikolojik tedaviyi kabul etmelisiniz, çevrenizdeki kişilerle bu durumu konuşmak, paylaşmak , ben halledebiliyorum ya da üstesinden gelebiliyorum demek , yaşadığınız bir takım duyguları yok saymak ruh sağlığınız ve evliliğiniz için tehlikeli olabilir. Özellikle de tedavi sonucunda gebelik gerçekleşmiyorsa bir psikolog desteği alınması çiftler açısından sağlıklı olacaktır. Tedavi sonrasında eşlerde bir takım psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir, bir bebeğe sahip olamadığını öğrendiği anda kişinin yaşamı anlamsızlaşmakta, başarısızlık , çaresizlik , suçluluk ve yalnızlık duyguları ortaya çıkabilmektedir. Dışarı çıkma, kimseyle görüşme ve konuşma istememe, eşle şiddetli çatışmalara girme, cinsel yaşamda problemler, içe kapanma belirtileri gibi depresyon ve bir takım kaygı bozuklukları görülebilir. Tedavi sürecinde eşlerin birbirine sağlamış oldukları duygusal destek eğer çok güçlü olursa başarısız sonuçlanan tedavi sonrasında psikolojik bir rahatsızlıkla karşılaşma olasılığı oldukça azdır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Destek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eda GÖKDUMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eda GÖKDUMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eda GÖKDUMAN'ın Yazıları
► Covid-19 ve Psikolojik Destek Psk.Dila HOTLAR
► Hamilelik ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► İnfertilite ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► Psikolojik Destek Nedir ? Psk.Bahattin GÖKTAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Destek' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mutlu Bir Hamilelik Süreci Aralık 2009
► Sonbahar Depresyonu Eylül 2009
► Evlilikte Doyum Ağustos 2009
◊ Teşekkürler Anne Mayıs 2009
◊ Depresyonda mıyım? Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:55
Top