2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi Kumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
MAKALE #22380 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021 | 1,729 Okuyucu
KEDİ KUMU SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

🔸Hiç tüm kedi kumu seçeneklerine bakıp "Neden bu kadar fazla çeşit var " diye merak ettiniz mi? Eğer sonuçta onu sadece çöpe atacaksak, kedimiz için hangi kedi kumunu seçtiğimiz neden bu kadar önemli olabilir?

🔸Öncelikle, bir çok kedinin kum tercihi farklıdır. Kumları için belirli bir doku veya koku tercihleri olabilir ve sizin seçtiğiniz kumu onaylamazlarsa, kum kabında kendilerini rahatlatamayacaklarını fark edebilirsiniz. Ayrıca, belirli sağlık koşullarına sahip bazı kedi ırkları için özel kedi kumu türleri gerekir. Ek olarak, kum seçiminin yanında kum kabına da dikkat etmeniz gerekmektedir.

1. KUMUN TÜRÜNÜ SEÇMEK

🔸Doğru kum türünü seçmeniz halinde kum kabını sık sık boşaltmanız ve temizlemeniz gerekmeyecek, ev halkı kokudan rahatsız olmayacak ve toz sorunu ortadan kalkacaktır.

1.2. Kedi Kumu Seçerken Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler Nelerdir?


🔸 Birçok markanın kedi sahiplerine sunduğu ve çok çekici gelebilecek şekilde müthiş ferahlatıcı kokularla hazırlanmış kedi kumu çeşitlerinden sunduğu ve kedi sahiplerinin hangisini seçeceğini bazen karar vermekte zorlandığı seçenekler var.
Doğru kedi kumunu seçerken kokusu, içeriği ve çevresel etkileri gibi özelliklerini gözden geçirmelisiniz. Ayrıca kedinizin ihtiyaçlarını, bütçenizi ve onu korumanın sizin için ne kadar uygun olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız.

🔸Mevcut birçok kedi kumu türü vardır. Her malzemenin bazı avantajları ve dezavantajları vardır:

1.2.1. Yaygın Kedi Kumu Türleri

1.2.1.1. KİL

🔸 Hem topaklanan hem de topaklanmayan olarak mevcuttur. Kil bazlı altlık en hızlı nemi emer. Ağırdır ve çok fazla toz oluşturur. Ne yazık ki, biyolojik olarak parçalanamaz, bu yüzden doğrudan çöp kutusuna gider. Bir hekim olarak tavsiye etmiyorum çünkü oluşturduğu toz biyolojik olarak yavru kediler, yaşlı kediler ve hayvan sahipleri için uzun süreli kullanımlarda tehlikelidir.

1.2.1.2. KRİSTALLER

🔸Yüzde 100 silika jel boncuklarından yapılmıştır. Tozsuzdurlar, bu nedenle çöp kutusunun etrafındaki alanı düzenli tutar. Yine de pahalı tarafta ve yutulduğunda tehlikeli olabilir.

1.2.1.3. DOĞAL KEDİ KUMU

🔸Bazı doğal kedi kumu örnekleri mısır, buğday, çam, ahşap, ceviz, bitki veya geri dönüştürülmüş kağıttır. Genellikle biyolojik olarak parçalanabilir, çevre dostu, yıkanabilir ve kompostlanabilirdirler. Mükemmel koku kontrolü ile emicidirler.

2. KUMUN PARTİKÜL/ PARÇACIK BÜYÜKLÜĞÜ

🔸Kedi kumlarında partikül boyutu konusunda önemlidir. Çoğu, daha büyük kümeler veya kristaller yerine küçük parçacıkları tercih eder. Kediniz kayalıklar üzerinde yürüdüğü hissi yaratan bir yüzeyde olmak zorunda kalırsa, kum kabının dışını kullanmayı tercih etmesi kaçınılmazdır. Yavru ve yaşlı kedileriniz için küçük parçacıklar şeklinde olan kedi kumu kullanmanızı tavsiye ediyorum.

🔸Kediler, pelet ve kristal tipi olanların aksine, ince parçacıklı yavruları tercih etme eğilimindedir. Kedilerin başlangıçta çölde yaşayan ve atıklarını kuma gömen hayvanlar olduğu düşünülürse, bu elbette mantıklıdır. Daha ince bir parçacığın patilerin de daha iyi hissettirdiğinden bahsetmiyorum bile. Yani, kayalık bir kumsalda çıplak ayakla yürümeyi mi yoksa yumuşak, beyaz kumlu bir kumsalda mı yürümeyi tercih edersin? Benzer şekilde, kediniz muhtemelen ince parçacıklı, topaklanmış kil kumları tercih edecektir.


⛑️ Kedinizin hayatının farklı dönemlerinde belirli türde kuma ihtiyacı olabilir. Örneğin, çoğu veteriner hekim, kedinin genital bölgesine kolayca yapışabildiği için kısırlaştırmanın hemen ardından kil bazlı kumlardan alınmamasını tavsiye eder.

3. KUMUN KOKUSU

🔸Kedinizin burnu ve koku alma duyusu sizinkinden biraz daha hassastır. Bu nedenle, kedi kumu alırken çok abartoli kokulu kumlar almaktan kaçının. Bunun yerine kokusuz kedi kumları almayı tercih edin. Kokusuz kedi kumu kedinin atık kokusunu bastıramaz diye endişeleniyorsanız, endişelenmeyin.

🔸Aslında Kedi idrarının amonyak içermediği, kedi idrarının oksijenle temas ettikten sonra bakteri geliştirdiğinde kum kabında amonyak oluşur. Bu nedenle, seçtiğiniz kedi kumunun idrarı hızlı ve tam olarak emebilen böylece hoş olmayan bir kokuları yok eden kum olmasına dikkat edin.

4. KEDİ KUMU ALERJİSİ

🔸İnsanlara benzer şekilde, kediler de alerji geliştirebilir; yavru kediler ve yaşlılar en hassas olanlardır. Kedi kumunuzda bulunan silika, toz ve koku gibi olası alerjenlere dikkat edin. Lütfen kedi kumu kullanacaksanız eğer kedi kumunu kullandıktan sonra nasıl davrandıklarına çok dikkat edin. Alerji belirtileri gösterirlerse, hemen veterinerinize danışın.

5. TEMİZLİK

🔸Doğru kedi kumunu seçmek, kum kutusunun bakımını yapmak kadar önemlidir. Kutuya günlük olarak gerektiği kadar koyun. Çöp kutusunu sabun ve suyla yıkayarak ve tüm altlığı düzenli olarak değiştirerek kapsamlı bir temizlik yaptığınızdan emin olun.

Doğru kedi kumunu seçerken her türün artılarını ve eksilerini dengelemeye çalışıp, önceliklerinizi karşılaştırıp kumu seçerek başlamanızı tavsiye ederiz. Kedinizin seçiminizden memnun olmayabileceğini ve evinizde ki diğer aile bireylerinin bu seçimden mutlu olup olmayacağını anlamak için biraz çaba ve deneme yanılma gerektirebileceğini unutmayın. Sadece çabanın değerli olduğunu bilin, çünkü gerçekten bir fark yaratır!

5.1. KEDİ KUMU TEMİZLİĞİNİ KOLAYLAŞTIRAN YARDİMCİ MALZEMELER

5.1.1. KEDİ TUVALETİ KABI

🔸Piyasada bulunan kedi tuvaletleri arasında pek çok seçenek bulunmaktadır. Kimileri için sıradan bir kap olan bu ürünler geliştirilerek kullanım kolaylığı sunmaya başladı. Bunlar arasında yer alan en büyük özelliklerden bir tanesi de elekli kedi tuvaletleridir. Bu ürünlerde kum kabının tabanında bir süzgeç yer alır ve tabandan ayrılabilir. Bu sayede süzgeç üzerinde kalan topaklaşmış kedi kumları ve dışkılar kolaylıkla temizlenebilmektedir. Aynı zamanda bazı kedi tuvaletlerinde karbon filtreler yer almaktadır. Bu sayede oluşan kötü koku miktarı en aza inmektedir.

5.1.2. KEDi KUMU KÜREĞİ

🔸Olmazsa olmazlar arasında yer alan ürünlerden bir tanesi de kedi kumu temizlemek için kullanılan küreklerdir. Günlük temizleme sırasında tercih edilen bu ürünler elekli yapıya sahip oldukları için kumun üzerinde yer alan dışkıyı ve topaklaşan kumu kolaylıkla almanıza yardımcı olur. Bu ürünlerin plastik ve çelik olanları bulunmaktadır. Bütçeniz dahilinde uygun bir kedi kumu küreği satın alabilirsiniz.

5.1.3. KEDİ KUM TORBASI

🔸Yine işinizi kolaylaştıracak ürünlerden bir tanesi de kedi kumu torbalarıdır. Bu ürünler kedi kum kabının tabanına serilerek üzerine kedi kumu doldurulmaktadır. Bu sayede kedi kumunu tamamen atmak için ve kedi tuvaletinin temiz kalması için oldukça pratik bir üründür. Bu torbaların kullanımı kedi kumunu fazlasıyla eşeleyen kediler için uygun değildir. Eğer kediniz tırnaklarıyla bu poşete ulaşırsa kum torbası delinebilir. Bu durumda işlevini kaybedecektir.

5.1.4. KEDİ PASPASI

🔸Kediler için özel üretilmiş olan bu ürünün kullanılması hem sizin sağlığınız için hem de kedinizin sağlığı için önemlidir. Kediler kumun içerisine girdiklerinde patilerinde bir miktar kum taşırlar. Bu kum evin içerisinde farklı bölümlere taşınmaktadır. Ayrıca kediniz kendini temizlemek için yalarken bir miktar da kum yutmaktadır. Bu yüzden patilerinde yer alan kumun temizlenmesi için kedi tuvaletinin önüne kedi paspası konulması en iyi çözümlerden bir tanesidir. Bu ürünler genellikle mikrofiber özellikli oldukları için sıvı emme ve patilerindeki kumu temizleme konusunda oldukça etkilidir.

5.1.5. KOKU ENGELLEYİCİ

🔸Kedi sahipleri tarafından en büyük sorunlardan bir tanesi de kedi kumundan kaynaklı olarak odanın içerisinde kötü koku oluşumudur. Bunun için kedi kumu parfümü kullanılabilir. Ancak bu ürünler kimyasal içerikli olduğundan dolayı kedilerin sağlığını etkileyebilir. Bu yüzden kokusuz ve sadece kötü kokuyu nötrlemek için üretilmiş olan ürünleri kullanmak daha doğru olacaktır. Yine de kedi kumunun güzel kokması için parfüm içerikli ürünler de kullanılabilir. Her iki ürün de geçerli bir çözüm olacaktır ama bir hekim olarak tavsiye etmiyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi Kumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Hamster Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kedi Kumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:50
Top