2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sabah Erken Uyanmanın Faydaları
MAKALE #22386 © Yazan Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK | Yayın Haziran 2021 | 2,475 Okuyucu
SABAH ERKEN UYANMANIN FAYDALARI

Birçok insan için sabah erken saatlerde uyanmak oldukça güçtür. Özellikle kış aylarında uyku ihtiyacında artış görülmesi sebebiyle erken kalkmak daha da zorlaşmaktadır. Bu yazıda sabah erken saatlerde uyanmanın kişinin bedenine, ruhuna ve hayatına olan faydalarından bahsedilecektir.

Kişinin Kendisiyle Bağ Kurması

Güne erken başlamanın önemli noktalarından biri kişinin kendisiyle bağ kurabilmesidir. Kendisiyle bağ kurabilen kişiler daha sağlıklı düşünebilen ve davranabilen kişilerdir. Her insanın hayatta küçük ya da büyük hedefleri ve amaçları vardır. Kendisiyle bağ kurabilmiş kişilerin hayatta hedeflerine ve amaçlarına daha hızlı ulaştığı görülmektedir. Kişi güne erkenden başladığında hissetmiş olduğu ilham ve enerjiyle beraber hem hayatla ve hem de kendisiyle güçlü bir şekilde bağ kurabilmektedir. Bu durum kişiyi ihtiraslı bir şekilde hedeflediği noktaya ulaştırmada en önemli faktörler arasında sayılmaktadır.

Kişisel Gelişim

Günümüzde kişisel gelişime yönelik pek çok çalışmalar yapılmaktadır. Kişisel gelişim, kişinin bilinçli olarak gerçekleştirdiği kendisini daha iyiye taşımak amaçlı yaptığı çalışmalar bütünüdür. Sürekli ve hızla değişen dünyamızda kendimizi geliştirmek ve dünyaya adapte olabilmek adına kişisel gelişime sürekli yatırım yapmak gerekmektedir. Özellikle kişisel gelişim çalışmaları yapan insanlar için güne erken başlamak kaçırılmaz bir fırsattır. Sabah erken saatlerde uyanan kişiler aslında kendilerine istedikleri alanda zaman ayırmaya kıymet vermiş kişilerdir. Kişinin kendisine zaman ayırması aynı zamanda kendisine değer verdiğini gösteren durumlardan biridir. Bu kişiler kendilerini bir ya da birkaç alanda geliştirmek için daha fazla motive olurlar. Gelişmek aynı zamanda kişiyi olgunlaştıran önemli bir süreçtir. Kişisel gelişim hayatın her alanında pozitif etkiye sahiptir. Bunlar arasında, kişisel gelişimle beraber kişi sürekli öğrenmektedir ve bu öğrenme kişinin çevreye, olaylara, durumlara karşı daha olgun düşünceler ve davranışlar geliştirmesini sağlamaktadır. Kişiye kriz yönetimi, stresle ve öfkeyle başa çıkabilme, olumsuz durum ya da olaylarla mücadele etme gibi pek çok alanda beceri geliştirmesine yardımcı olmaktadır.

Zaman Kaybına Telafi

Günümüzde yaşanan önemli problemlerden biri, zamanın kısıtlı olması ve genellikle zamanla yarışmak zorunda kalıyor olmaktır. Herhangi bir yerde sıra beklerken zaman kaybederiz, trafikte zaman kaybederiz, sosyal medyada gezinirken zaman kaybederiz. Kısacası, günlük yaşamda zaman kaybı yaşadığımız pek çok durumla karşı karşıya kalırız. Böyle bir durumda gün içinde sadece kendimize ayırabildiğimiz zaman dilimi oldukça kısıtlıdır, dolayısıyla yapabileceklerimiz de kısıtlı hale gelebilmektedir. Güne erken başlamak kişinin kendisine önemli bir alan yaratmasına ve yapılması gereken işlerin daha geniş bir zaman diliminde yapılabilmesine fırsat vermektedir. Bu durum aynı zamanda kişinin güne daha fazla tutkuyla başlamasını sağlamaktadır.

Özgüvenin Artması

Güne erken başlamak, bireylere daha tutkulu bir hayat yaşamasını sağlaması gibi aynı zamanda kişinin kendisine olan güvenini arttırdığı ve kendisini bir bütün hissetmesini sağlamaktadır. Kimi kişilerde duygu değişimi gün için de hızla değişkenlik göstermektedir. Örneğin, kişi öğlen vakti daha sakinken akşam vakti daha agresif olabilir. Duygu durumunun gün içinde değişkenlik göstermesinin yanında davranışlarda da birtakım değişkenlikler meydana gelmektedir. Örneğin, akşam vakti bir olaya verilen tepki ile aynı olaya gündüz verilen tepkinin farklılaşması. Burada bütünlük yoktur fakat güne erken başlayan kişilerin bütün hissetme durumu güne erken başlayamayan kişilere oranla daha fazladır. Kişinin hayatını kolaylaştıran en önemli durumlardan biri kişinin kendisine duyduğu güven ve kendisini bir bütün olarak hissetmesidir.

Beden Sağlığı

Sağlıklı bir yaşam için, ruhen ve bedenen iyi hissetmek gerekmektedir. Güne erken başlayan kişilerin ruhen ve bedenen de daha sağlıklı olduğu görülmektedir. Bu durumu sağlayan etmenler arasında beslenme ve kaliteli uyku sayılabilir. Erken uyanmak kişinin bilincini daha açık ve daha aktif olmasını sağlamaktadır. Gün içinde bilinci açık ve aktif olan kişilerin gece uykuları da daha kaliteli olmaktadır. Uyku kalitesi beden sağlığı için oldukça önemli bir yere sahiptir. Kaliteli bir uykunun, kalbi daha sağlıklı tuttuğu, stresi azalttığı, hafızayı güçlendirdiği, vücudun kendisini onarmasına yardımcı olduğu, kilo kontrolüne yardımcı olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.

‘’Eyvah’’ Kelimesini Hayatınızdan Çıkarır

Pek çok insan hayatında acil yapılması gereken bir yığın işlerle uğraşabilmektedir. Bazen plansız olmaktan dolayı yapılması gereken işler bazen de acil durumlar kişilerin sıklıkla ‘’eyvah’’ kelimesini kullanmasına sebep olmaktadır. Güne erken başlayan kişiler hayatında öncelikle önemli durumlara odaklanmaktadır. Daha planlı, daha programlı olma durumundan dolayı ‘’acil, eyvah’’ kelimeleri önemini yitirmektedir. Bu durum kişilere özgürlüğü de vermektedir. Acil yapılması gereken işlerle boğuşmak zorunda kalan kişilerin ya da ‘’eyvah’’ kelimesini sıklıkla kullanan kişilerin kendilerini özgür hissetmeleri güç olabilmektedir. Kendisini özgür hissedemeyen kişilerin, özgür hisseden kişilere oranla daha fazla stres yaşadığı söylenebilir.

Depresyondan Kurtarır, Mutlu Hissettirir

Yapılan pek çok araştırmaların sonucuna göre fazla uyumak, geç saatte uyanmak depresyonun önemli bir tetikleyicisiyken güne erken başlamak bu durumun panzehridir. Araştırmalarda, güne erken saate başlayan bireylerin kendilerini daha enerjik dolayısıyla daha mutlu hissettikleri görülmüştür. Bilhassa kişinin gün içinde yapılması gereken işleri planlaması ve bu işleri daha geniş bir zamanda gerçekleştirebilecek olması kişinin daha az stres hissetmesini sağlamaktadır. Bireylerin aynı zamanda stresli hissettiği durumları sabahın erken saatlerinde çözmesi, günün daha verimli ve düşük kaygı seviyesi ile geçmesini sağlamaktadır.

Akıl Sağlığını Korur

Gece geç saatte uyuyan ve güne geç başlayan kişilerin akıl sağlığı sorunu yaşama ihtimali, gece erken uyuyan ve güne erken başlayan kişilere oranla daha yüksektir. Özellikle geniş çaplı yapılan, genetik çalışmaları da içinde barındıran araştırmalara göre erken kalkmak adına programlanmış olmak daha düşük şizofreni ve depresyonu göstermektedir. Aynı zaman da konuyla ilgili araştırma yapan diğer uzmanlar insan beyninin günün ilk yarısında çok daha etkili çalıştığını belirtmektedir. Erken saatlerde güne başlayan bireylerde gün içinde daha az odaklanma problemi yaşanıyor ve bu bireyler çok daha rasyonel düşünebiliyorlar.

Özetle, güne erken başlamanın kişiye sayısız faydası vardır. Erken uyanmanın kişinin başarısını ve verimliliğini arttırması, stresini azaltması, güne daha motive olmuş bir şekilde başlamasını, gününü özgürce planlamasını, kişisel gelişimine katkı sağlaması, daha fazla yaratıcı olma becerisini sağlaması gibi pek çok yönden fayda sağlamaktadır.

UZM.PSK.BERİVAN ŞENTÜRK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sabah Erken Uyanmanın Faydaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berivan ŞENTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'ün Makaleleri
► Sabah Karmaşası Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Can Sıkıntısının Faydaları Psk.Nihan DİKME
► Panik Atakın Faydaları Psk.Asım EREN
► Psikolojinin Önemi ve Terapinin Faydaları ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Büşra UYSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sabah Erken Uyanmanın Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 10 Adımda Stresten Kurtul Aralık 2022
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Hata Yapmaktan Korkmak Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:28
Top