2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çabuk Sinirleme Sorunu
MAKALE #2239 © Yazan Psk.Eda GÖKDUMAN | Yayın Ocak 2009 | 9,849 Okuyucu
YETER! ARTIK SİNİRLENİYORUM


İş yerinizde ya da evde artık kontrolünüzü kaybettiniz , artık hiçbir şeye ve hiçbir kimseye dayanamıyorsunuz, ya ilk karşınıza çıkan canlı-cansız bir şeye ya da kendinize zarar verecek bir boyuttasınız, kendinizi bir türlü tutamıyorsunuz ve..


Organizma kendisi için en iyi , en uygun bir denge içinde kalma eğilimi gösterir. Bu dengeyi sağlamak ve sürdürebilmek için organizmanın içinde doğuştan var olan ya da sonradan kazanılan gereksinimler, dürtüler, güdüler ve uyum düzenekleri vardır. Karşınızdaki kişinin beklediğiniz tepkiyi vermemesi, o anki gereksinimlerinizi karşılamaması dürtülerinizi harekete geçirebilir ve dürtülerinizi kontrol etmekte güçlük çekebilirsiniz.


Yaşanılan olumsuz bir olaya (ya da bir kişiye) verilen tepki öfke ,sinirlenme tepkisidir.(duygusal boyut) Saldırganlık; başkalarına fiziksel ve psikolojik zarar verme niyeti taşıyan tüm davranışları içinde barındırmaktadır.(davranışsal boyut) Saldırganlık engellenme ile çok yakından ilişkilidir.Ancak; engellenme duygusu her zaman saldırganlığa neden olmayabilir. Sizi engelleyen bir olay ( ya da durum) sizi öfkelendirirken bazen hiç öfkelendirmeyebilir. Engellenmeye karşı farklı tepkiler ortaya çıkabilir.Bazı insanlar engellendiklerinde geri çekilir ve yardım beklerken bazıları engellendikleri olaylardan(ya da kişi) uzak kalmayı başarabilirler. Saldırgan davranışı gösteren kişiler; engellenmeleri karşısında ya da sinirlendiklerinde bu durumla baş etme yolu olarak saldırgan davranışı daha önceden öğrenmiş kişilerdir. Saldırganlık çok farklı uyarıcılara gösterilmiş olan öğrenilmiş bir davranıştır.Örneğin; aile içi şiddete tanık olmuş olan çocuklar saldırgan davranışları öğrenmişlerdir öfkelerini ortaya çıkaran bir uyarıcıyla karşılaştıkları zaman da bu eylemlerini saldırgan davranışlara dönüştürebilirler.


İş yerinizde huzurlu bir şekilde çalışıyorken yapmış olduğu bir davranış ya da söylemiş olduğu kışkırtıcı bir sözle sizi çileden çıkaran bir kişiye iç sesiniz :

“Haydi! Kalk sandalyeden , git ve şu adama artık haddini bildir.”

Diyor olsa da : ( unutmayın bu ay ödemeleriniz var, kredi kartı borcunuz ayın altısında ve aslında bu işinizi çok seviyorsunuz , bu kişi için tüm bunları riske atmanın bir anlamı yok) öfkenizi kontrol altına almalısınız.

Peki bunu nasıl başaracaksınız? Sizi sinirlendiren bir insansa öfkelendiğiniz durumda neler hissettiğinizi ifade edin ve olay(ya da durum) ile ilgili açıklamalar yapın. Sizi öfkelendiren davranışı tekrar tanımlamak hem sizi rahatlatacak hem de karşınızdaki kişinin olayı tekrar değerlendirmesini sağlayacaktır. Eğer çok gerginseniz konuşmayı erteleyebilirsiniz. Doğru iletişim yöntemleri kullanmalısınız. Empatik bir iletişim kurmalısınız. Eğer çok sinirliyseniz nefes egzersizleri yapabilirsiniz. “Şu anki huzurumu kaçırmasına ve beni bugün mutsuz etmesine izin vermicem.” Gibi olumlu düşünce sürecine girin. Olumsuzluklara odaklanmanız öfkenizi daha da arttırarak saldırgan davranış göstermenize ya da tamamen içe çekilerek sessiz kalmanıza neden olacaktır. İçe çekilme davranışı öfkeyi bastırmak, hiç öfkelenmemiş gibi gözükmektir ki bu size zamanla çok zarar verici bir boyuta gelecektir.


Stres etkenleri, kişinin dayanıklılığı üzerinde baskı yaparak bu dayanıklılığı zamanla düşürdüğünde kişi bunlara karşı savunma ve baş etme yeteneklerini göstermekte yetersiz kalabilir. Kişinin bütünlüğünün sarsıldığı , savunmalarının yetersiz , yersiz , aşırı ve uygunsuz olduğu durumlara; yani kişinin uyum dengesini yitirdiği ya da denge sağlamak için patolojik savunmalara başvurduğu durumlar “bozukluk ya da hastalık” olarak yorumlanmaya başlar ve bir uzman desteği almak gerekmektedir.


Tedavi: Bilişsel, davranışçı yaklaşımlar , kişilerarası terapi, destekleyici terapi, aile terapisi, farmakoterapi uygulanmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çabuk Sinirleme Sorunu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eda GÖKDUMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eda GÖKDUMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eda GÖKDUMAN'ın Yazıları
► Şüphecilik Sorunu Psk.Namık ACAR
► Güven Sorunu Psk.Namık ACAR
► Çocuklarda Alt Islatma Sorunu Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK
► Erkeklerde Sertleşme Sorunu Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ
► İlişkilerde ‘güven’ Sorunu Psk.Burçin KOYUNCU
► Çocukta Öfke Sorunu Psk.Deniz AKINCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çabuk Sinirleme Sorunu' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mutlu Bir Hamilelik Süreci Aralık 2009
► Sonbahar Depresyonu Eylül 2009
► Evlilikte Doyum Ağustos 2009
◊ Teşekkürler Anne Mayıs 2009
◊ Depresyonda mıyım? Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:00
Top