2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hedef Mutluluk Safsatası
MAKALE #22400 © Yazan Psk.Sümeyra DEMİR | Yayın Haziran 2021 | 1,923 Okuyucu
Mutlu hissediyor musun? “ Mutluluğu kim kaybetmiş ki ben bulayım" dediğini duyar gibiyim. “Şu hedefimi bir gerçekleştirsem, şu sınavı bir kazansam, bir evlensem, bir zengin olsam, bir atansam mutlu olacağım.” gibi beklentilerin var mı? Elbette vardır ve bu beklentilerinin olması ve senin bunlar için çabalıyor oluşun çok doğal bir durum. Burada hatalı olan düşünce sonsuz mutluluğun , bu beklentiler gerçekleştiğinde geleceğine inanmak.
Beklentilerimiz, isteklerimiz temel yaşamsal ihtiyaçlar değilse ve olmadığında hayatımıza bir şekilde devam edebileceğimiz şeylerse; bu beklentiler, istekler gerçekleştiği zaman mutluluk hedefimize ulaştığımızı sanırız ama bu çok uzun sürmez maalesef ve belli bir zamandan sonra yine eski halimize döneriz. Böyle durumlarda bizi mutsuz eden şey, temel yaşamsal ihtiyaç olmayan isteklerimizin eksikliği değil içsel bir eksikliğimiz oluyor.( Budak,2019).
Bizi mutsuz kılan mutluluğa yüklediğimiz anlam ve mutluluktan beklentilerimizdir. Çünkü oluşturmuş olduğun mutluluk tanımına ulaşamadığımız zaman kendimizi tükenmiş, değersiz, yetersiz hissederiz.
Öyleyse mutluluk nedir? Mutluluk kavramı şimdiye kadar tarifi tam olarak yapılamamış bir kavramdır. Bundan dolayı sana mutluluğun tam olarak ne olduğunu söyleyemem ama ne olmadığını söyleyebilirim. Bazı şeylerin ne olmadığını bilmek ne olduğunu bilmek kadar önemlidir. Mutluluğun ne olmadığını anlamaya başladığımızda ne olduğuna dair mantıklı tanımlara böylece ulaşabiliriz. Genelde mutluluğun tanımını yaparken işe olumsuz duyguları yok sayarak başlıyoruz. Mutlu insan üzülmemeli, öfkelenmemeli, kırılmamalı, kaygılanmamalı vs. sanıyoruz. Kafamızda belirlediğimiz olumsuz duygulardan arınmış bu ideal mutluluk tanımına ulaşamadığımızda kendimizi daha kötü hissediyoruz ve bir kısır döngü içerisine giriyoruz.
İster olumlu ister olumsuz olsun tüm duygular benliğimizin, doğamızın ayrılmaz parçalarıdır. Onları yok saymak bize ruhsal gerginlik, bedensel sıkıntılar vb. olarak geri döner. Sigmund Freud ifade edilmemiş duyguların aslında yok olmadığını, bu duyguların sonradan daha kötü şekillerde ortaya çıktığını söyler. Yani biz onları yok etmeye çalıştığımızda onlar da bizi yok etmeye çalışır. Ve yenilen biz oluruz. Bunların sonucunda mutluluğun bir tanımını yapacak olursak mutluluk; olumsuz duyguları, acıyı kabullenmektir diyebiliriz. Budak (2020), hayatın acılardan arınmış olması gibi beklentilerimiz olduğunda karşımıza çıkan ufak problemleri dahi büyütebileceğimizi ama acıyı kabullendiğimizde acılarla baş etmede daha güçlü olacağımızı söylüyor.
Olumlu ve olumsuz duyguları kabullendiğimizde burada önemli olanın bu duyguları doğru ve ölçülü bir biçimde yaşamamız gerektiğini bilmektir. Tüm duygular doğru ve ölçülü kullanıldığında bu duyguların bir çok işlevinin olduğunu görürüz. Bir kaç temel duygunun işlevine bakacak olursak:
Üzüntü duygusunun; kişinin motivasyonunu artırdığını, çaba gerektiren bazı işlerde üzgün ruh halinin kişide durumu değiştirmek için o işle uğraşma azmini artırdığını, kişinin muhakeme gücünü artırdığını söyleyebiliriz.
Kızgınlık duygusu; sınırlarımızı çizmemize, benliğimiz üzerindeki kontrolü elimizde tutmamıza yardımcı olur. Kızgınlıklarımızı; ilişkilerimize zarar gelmesin, ağzımızın tadı bozulmasın diye bastırıp halının altına süpürdüğümüzde gün gelir kokmaya başlar. Zarar gelmesin dediğimiz ilişkilerimiz bitme noktasına gelir.
Mutluluğa dair beklentilerimizi; olumsuz duyguları reddetmeden, acıyı kabullenerek, daha doğru açılardan bakarak oluşturduğumuz zaman daha mutlu ve verimli hissedebiliriz. Beklentilerimizi azalttığımız ve düzelttiğimiz sürece mutluluğa olan bakışımız da değişecektir.


KAYNAKÇA
Budak, B. (2019). Kendine İyi Davran Güzel İnsan. Destek yayınları.
Budak, B. (2020). Senin Suçun Değil. İnkılap.
Başkak, M. Üzüntünün de faydaları var. https://www.mehmetbaskak.com/blog/uzuntunun-de-faydalari-var adresinden 10 Haziran 2021 tarihinde alınmıştır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hedef Mutluluk Safsatası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sümeyra DEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sümeyra DEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     23 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyra DEMİR Fotoğraf
Psk.Sümeyra DEMİR
Van (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sümeyra DEMİR'in Makaleleri
► Kilo Vermede Doğru Hedef Belirlemenin Önemi Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Mutluluk Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
► Mutluluk Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
► Mutluluk Arayışı Psk.Beria Bilge ŞENER
► Mutluluk Kuramları Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
► Evlilikte Mutluluk Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hedef Mutluluk Safsatası' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:03
Top