2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yavru Kedi ve Köpeklerde Isırma Problemi
MAKALE #22401 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021 | 1,476 Okuyucu
YAVRU KEDİ VE KÖPEKLERDE ISIRMA PROBLEMİ

🔸Merhaba kedi ve köpek dostları, yavru kedinizin yada yavru köpeğinizin ısırma problemi birçok evcil hayvan sahibinin yaşadığı davranış problemlerinin başında gelen bir durumdur. Bu davranışın aslında birçok nedeni vardır.

🔸En büyük nedenlerden biri yavru kedi ve köpeğinizin ağız ayarını öğrenmemiş olmasıdır. Yavru bu alışkanlığını annesi ve kardeşleri ile beraber geçirdiği süreçte tecrübe eder. Isırma problemleri 2 aydan önce sahiplenilmiş yavrularda çok görülen bir durumdur. Yavru annesini emerken ağız ayarını bilemediğinden ısırırsa anne süt vermez. Birdaha ki seferde emerken annesini ısırmaması gerektiğini anlamış olur. Kardeşleriyle oynarken birbirlerini ısırırlar. Bu oyun ısırmalarında yavru ağız ayarını yapamazsa hiçbir kardeş o yavruyla oynamaz. Yavru kardeşlerini fazla ısırdığı için onunla oynamıyacaklarını öğrenir ve ağız ayarını oluşturur. Bu sebeplerden yavru kedi ve köpeği iki aydan önce sahiplenilmemesi gerektiğinin önemini tekrardan hatırlatma isterim .

🔸Yavru kediniz veya köpeğinizin insanlar gibi elleri olmadığından birçok durumda ağızlarını kullanırlar. Sizinle Oyun oynarken ufak tatlı ısırıklar ve çekiştirmeler yapmaları normal karşılanabilir. Ancak bu ısırmaların ayarını yapamazlarsa biraz önce verdiğimiz örnekteki kardeşlerin yaptığı gibi sizinde yavru ile oyun oynamayı kesmelisiniz. Sizinle oyun oynaması için ağız ayarını oluşturması gerektiğini öğrenmesini sağlamalısınız. Ağız ayarını kaçırdığı zamanlarda bu davranışından memnun olmadığımızı pozitif yöntemlerle göstermelisiniz. Neler yapabilirsiniz ,
Böyle bir durumda oyunu yarıda bırakmak, "şşştt" "hayır" gibi komutlar vermek, 20-30 saniye kadar ona sırtımızı dönmek gibi davranışlar örnek olarak yapabilirsiniz.
Yavru Kedinize veya Köpeğinize bağırmak, vurmak gibi asla bir ise yaramayan aksine daha fazla agresif ve saldırgan hale sokan davranışların yapmamanızı çünkü bu davranışların çözüm yerine daha çok problem oluşturacağını önemli belirtmek isterim .

🔸Yavru kedi veya köpeğiniz kendini lider olarak tanımladıysa sizin bazı davranışlarınıza tepki göstermek için ısırma davranışları gösterebilir. Böyle bir durumda bolca ödül mamasıyla ona komutlar öğretmek, eğitim vermek sizin liderliğinizin yanında sahip ilişkinizi ve kedi veya köpeğinizin davranışlarını olumlu yönde etkileyecegini düşünmekteyim.

🔸Bazı durumlarda kediniz veya köpeginiz korumacı tavırlarla ısırma davranışında bulunabilirler. Sevdiği bir oyuncakla oynarken oyuncağı almaya kalktığında veya mamasını yerken ona yaklaştığınızda veya sevmek istediğinizde ısırmaya kalkışabilir. Bu tarz durumlar da liderlik problemlerinden olabilir. Yavrunuzu her istediğinde severseniz, her istediğinde mamasını verirseniz vb. durumlarda bulunursanız evcil hayvanınız kendini lider olarak tanımlamasına sebebiyet verebilirsiniz. Bunun önüne geçmek icin bazı durumlar kedi ve köpeğinize hayır deme bilmelisiniz.

🔸Yavru kedi veya köpeğiniz diş çıkartma süreçleri ergenlik dönemine kadar diş sürer. Bu süreç tamamlanana kadar diş kaşınması yaşayacaklardır. Önce süt dişleri çıktığı için kaşınmaları olurken, sonrasında süt dişlerini dökecekler ve 6 ila 8. aya kadar yetişkin dişlerini çıkaracaklar. Bu süreçte sürekli kemirme ihtiyacı duyacaklar. Buldukları herşeyi kemirmek, ısırmak isteyeceklerdir. Buna ne yazık ki elleriniz de dahil. Bu ısırma durumunda kediniz veya köpeğinizi diş kaşıma aparatlarına yönlendirebilirsiniz.

Ağaç Ol Yöntemi

🔸Kediniz veya köpeğinizin ısırma problemlerinde hareketsiz kalmak çok etkili bir yöntemdir. "Ağaç ol." kavramı birçok kez sonuca ulaşmış bir yöntemdir. Kediler veya Köpekler avcılık ruhuna sahip hayvanlardır. Bu sebeple hareket eden ellere ve ayaklara av olarak bakabilirler. Elinizi ısırdığında elinizi hızlıca çekmeniz kediniz veya köpeğinizde kovalama, yakalama arzusunu tetikler. Elinizi ısırdığında çıkaracağınız ses ezik bir ses olarak algılanır ve kendini lider konumuna sokar. Sizi ısırdığınızda tepki verdiğinizde daha sonra bunu sizinle oyun oynamak için, tepki vermeniz için kullanabilir. Dolayısıyla ağaç olmak birçok sebepte ısırma davranışının önüne geçebilmektedir. Kediniz veya Köpeğiniz elinizi ısırdığında hareketsiz kalıp ses çıkarmadığınızda ısırmayı bırakacaktır. Bu durum hafif ısırmalar için yapılabilir, canınızın çok yandığı ısırmalar da ağaç olmayın onu uyarın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yavru Kedi ve Köpeklerde Isırma Problemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Vet.Hek.Mehmet Erkan AVAN
► Köpeklerde Doğum ve Yavru Köpeklerin Bakımı Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
► Kedi-Köpekte Tüy Dökülmesi Problemi Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN
► Kedi ve Köpeklerde Polisitemi Vet.Hek.Alper BAYRAKAL
► Kedi ve Köpeklerde Zehirlenmeler Vet.Hek.Bora BİLGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yavru Kedi ve Köpeklerde Isırma Problemi' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:45
Top