2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kediler Meyve Sever mi , Kediler İçin Zehirli Meyveler Nelerdir
MAKALE #22403 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021 | 2,121 Okuyucu
KEDİLER MEYVE SEVER Mİ

🔸Kediler meyvedeki tatlılığı tadamazlar. Ancak neofili olarak bilinirler, bu da yeni şeyler deneme istekleri olduğu anlamına gelir. Kediler ıslak dokuları sevdiği için, kediniz bir parça meyvenin tadını çıkarabilir. Ama bizim gibi kediler de bireylerdir. Bazıları meyve sevebilir. Diğerleri ilgi göstermezken.

KEDİLER MEYVE YİYEBİLİR Mİ

🔸Zorunlu etoburlar olarak, kediler hayatta kalabilmek için et ve yağa ihtiyaç duyarlar ve karbonhidrat yerine protein kullanarak kan şekeri seviyelerini korurlar. Bu nedenle kedilerin meyve yemesi gereksizdir.

🔸Meyveler ayrıca bir kedinin diyetine aşırı kalori ekleyen yüksek miktarda fruktoz içerir.

🔸Bununla birlikte, kedilere ek sağlık yararları olabilecek alternatif muameleler olarak belirli meyveler beslenebilir. Ancak bu, kabuğu ve tohumları önceden çıkarmanızı sağlar.

KEDİLER HANGi MEYVALARI YİYEBİLİR

🔸Birçok kedinin meyvelere ilgi göstermemesinin bir diğer nedeni de tatlı tatları alma hisselerinin olmadığını biliyormuydunuz.

🔸Kedi nanesini çiğnemenin yanı sıra, sokakta yaşayan kediler, avlarının midesindeki ot veya bitki örtüsü gibi ara sıra bitki maddelerini tüketirler.

MEYVELER KEDiLER İÇİN YARARLI MI

🔸Az miktarda meyve ile beslenen kediler için meyveler zararsızdır. Ama asla kediniz için normal bir yemek olarak görüp sık olarak vermemelisiniz. Doğru beslendiğinde bazı meyveler kediler için iyidir. Ancak günlük diyetin %10'undan fazlasını verdiğinizde yarardan çok zararlı hale gelecektir.

🔸Meyveler, A ve C vitaminleri, folat, lif ve potasyum gibi temel besinlerle doludur.

🔸A vitamini kediler için hayati önem taşır. Gece görüşüne yardımcı olur ve sağlıklı cildi korur.

🔸Potasyum, kasların, enzimlerin ve sinirlerin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Folat ise vücudun sağlıklı yeni kırmızı kan hücreleri yapmasına yardımcı olur.

🔸Sokak kedileri yada sizin kediniz çöp kutusunu karıştırıp, bir parça meyve bulup yiyorsa meyven biraz ekstra liften faydalanabilir.

🔸Meyveler ayrıca sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olan antioksidanlarla doludur.

🔸Ancak kedinizi sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslerseniz, bu besinleri meyvelerden almasına gerek kalmaz.

🔸Ancak meyvelerin şeker oranı yüksek olduğundan, dikkatli bir şekilde beslenmesi gerektiğini unutmayın. Özellikle kedinizin kilo almasını istemiyorsanız (ve şeker hastasıysa hiç).

🔸Ayrıca, bir kediye çok miktarda meyve vermek, yüksek lif içeriği nedeniyle müshil etkisine sahip olabilir.

🔸Kedi arkadaşınıza herhangi bir yeni yiyecek sunarken dikkatli olunması gerekir. Alerjik reaksiyon gösterebileceklerinden, kusma veya ishale neden olabilirler.

🔸Kedinizin sağlığındaki veya davranışındaki değişiklikleri izleyerek ilk başta yalnızca bir tür meyve besleyin ve boğazında kalmaması, boğulmasını önlemek için her zaman küçük ısırık büyüklüğünde parçalar halinde kesin.

MEYVE NE ZAMAN ZARARLI OLABİLİR

🔸Kedinize asla çürük meyve vermeyin. Çünkü büyük olasılıkla onlara ishal yapacaktır.

🔸Pestisit püskürtülen meyveler tüketildiğinde özellikle kediler için zararlıdır. Bu yüzden önce meyveyi yıkamanız çok önemlidir
Siyanür içerebilecekleri için tohumları her zaman meyveden çıkarın. Bu, deri veya kabuk ve çekirdek ile birlikte kedigiller için zehirlidir.

KEDİLER HANGİ MEYVELERİ YİYEBİLİR

🔸Küçük miktarlarda beslendiğinde kedinizin yemesi için güvenli olan meyvelerden bazılarına göz atıyoruz:

🔹Elmalar

▪️Elmalar lif bakımından yüksek ve yağ bakımından düşüktür. Bu yüzden yaşlı veya kilolu kedi yavruları için idealdirler.
Diğer malzemeleri eklemediğiniz sürece kedinize pişmiş elma da verebilirsiniz.

🔹Muz

▪️Muz , kedilerin çiğnemesi için kolaydır ve gerekli besinlerle doludur. Buna protein emilimine yardımcı olan B6 vitamini dahildir.
▪️Bu meyvenin yüksek şeker içeriğine sahip olduğunu unutmayın. O yüzden fazla vermeyin.
▪️Pek çok kedi muz kokusundan hoşlanmaz ve bazılarını mobilyanıza sürtmek kedinizi tırmalamaktan vazgeçirebilir!

🔹Armutlar

▪️Birçok kedi armut için bir tat geliştirir . Bunlar, antikanser özelliklere sahip olmanın yanı sıra harika bir diyet lifi kaynağıdır.
▪️Kedinize asla armut konservesi vermeyin. Bunlar şekerli bir şurup içinde yüzerken.

🔹Kavun

▪️Birçok kediyi bu meyveyi yemeye teşvik eden şey kavun kokusudur. Ette bulunan amino asitlerin çoğunu içermesinin yanı sıra.
▪️Yüksek su içeriği nedeniyle kavun, kedinizi sıcak havalarda nemli tutmanın mükemmel bir yoludur.

🔹Çilek

▪️Kedilerin çilek yemesi güvenli olsa da, çok az besinsel fayda sağlarlar.
Ancak, kediniz için iyi olabilecek antioksidan özelliklere sahiptirler.
▪️Çilek bitkilerinin yapraklarının kedilerde kaşıntıya neden olabileceğini unutmayın.

🔹Mango

▪️Birçok kedi mangoda bulunan düşük kalorili içerikten yararlanabilir.
▪️Mango ayrıca sindirim sorunları olan bir kediyi beslemek için de uygun bir meyvedir.
▪️Yine de kurutulmuş mangoyu asla beslemeyin. Bunun sindirimi zordur ve ilave şekerler ve koruyucular içerir.

🔸Yaban mersini

▪️Yaban mersini, insanlar için olduğu gibi kediler için süper yiyecek olmayabilir. Ancak, kedinize fayda sağlayabilecek önemli minerallerin yanı sıra bol miktarda antioksidan içerirler.
▪️Pek çok eksiksiz ve dengeli kedi maması yaban mersini içerir.


HANGİ MEYVELER KEDİLER İÇİN ZEHİRLİDİR

🔸Evinizde aşağıdaki meyvelerden herhangi biri varsa, bunların kedinizden uzak, güvenli bir yerde saklandığından emin olun.

🔹Üzüm ve Kuru Üzüm

▪️Üzüm ve kuru üzüm kediler için zehirlidir ve ani böbrek yetmezliğine neden olabilir.
▪️Karın ağrısı, ishal ve uyuşukluk gibi diğer belirtiler 24 saat içinde ortaya çıkarken, bazen kusma 12 saat içinde ortaya çıkabilir.

🔹Turunçgiller

▪️Limon ve portakal gibi turunçgiller, kediler için son derece toksik olan psoralen ve uçucu yağlar içerir.
▪️Kediniz herhangi bir şey yerse, muhtemelen ishal olur ve muhtemelen kusmaya başlar.

🔹Kirazlar

▪️Az miktarda çekirdeksiz kiraz kediler için güvenli kabul edilse de, bitkinin geri kalanı aşırı miktarda SİYANÜR içerir. Bu, kedi dostlarımız için zehirlidir.
▪️Kediniz kiraz çekirdekleri, sapları veya yaprakları tüketirse, genişlemiş gözbebekleri ve nefes almada zorluk gibi zehirlenme belirtileri gösterebilir.

🔹Domates

▪️Domates de bir meyvedir ve kediler için domates zehirli bir meyvedir.

DOĞAL KEDİ DİYETİ

🔸Kedilerin zorunlu etobur olduklarını hatırlamak çok önemlidir. Bu, beslenme gereksinimlerini karşılamak için hayvansal proteinlere ve yağa güvendikleri anlamına gelir.

🔸Kedilerin bağırsak yolu çok kısadır ve bitki liflerini sindirmek için tasarlanmamıştır. Bu sebep ile öğün olarak kedilere meyve verilmemesi arada verilmesinde sakıncası olmayacağı ve kediler için zehirli olan meyveleri asla kedi dostlarınıza verilmeyeceğini hatırlatmak isterim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kediler Meyve Sever mi , Kediler İçin Zehirli Meyveler Nelerdir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Kediler İçin Aşı Takvimi Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Köpekler ve Kediler İçin Aşı Takvimi Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kediler Meyve Sever mi , Kediler İçin Zehirli Meyveler Nelerdir' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:35
Top