2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Koyunlarda Düşük Yapma (Abort) Nedenleri
MAKALE #22410 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021 | 2,109 Okuyucu
KOYUNLARDA DÜŞÜK YAPMA (ABORT) NEDENLERİ

🔸Abort, bir koyunun hamileliğinin sona ermesi ve kuzularını kaybetmesi veya doğumdan kısa bir süre sonra ölen zayıf veya deforme kuzular doğurmasıdır. Koyunlarda abortus hem bulaşıcı hem de bulaşıcı olmayan birçok nedeni vardır.

1. BRUSELLOZ

🔸Brucella cinsi bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır . Çeşitli Brucella türleri koyun, keçi, sığır, domuz, köpek ve diğer hayvanları etkiler. Enfekte ruminantlarda bruselloz genellikle gebeliğin ikinci yarısında abortusa neden olur. Koyunlar sığırlardan daha az hassastır ve bruselloz koyunlarda yaygın bir abortus nedeni olarak kabul edilmez. Koyun brusellozu esas olarak koçları etkiler ve üreme organlarında lezyonlara neden olur .

1.1 CACHE VALLEY VİRÜSÜ (ÖNBELLEK VADİSİ VİRÜSÜ )

🔸Cache Valley Virus, koyunlarda zaman zaman abortusa neden olan bir virüstür. Virüs sivrisinekler tarafından hamile koyunlara bulaşır. Bir koyun 28 günden daha az bir sürede enfekte olursa, embriyolar genellikle ölür. 45 günlük hamilelikten sonra bir koyun enfekte olursa, genellikle herhangi bir olumsuz etki olmaz.

🔸Enfeksiyon gebeliğin 28 ila 45. günleri arasında meydana gelirse, fetüsler genellikle "AH sendromu" geliştirir ve bu da merkezi sinir sistemini etkileyen çeşitli konjenital anormalliklere (doğum kusurları) neden olur.

🔸 Enfekte olan koyunlar genellikle hiçbir hastalık belirtisi göstermezler ve birkaç yıl süren iyi bir bağışıklık geliştirirler. Cache Valley virüsü, yalnızca koyunları etkilemesi dışında Akabane Hastalığına benzer.

1.2. CAMPYLOBWCTERİOSİS (VİBRİO VİBRİOSİS )

🔸Campylobacteriosis koyunlarda düşüklerin yaygın bir nedenidir. Hamileliğin son ayında düşük, ölü doğan kuzular ve zayıf kuzuların doğumu vibrio abortusun yaygın belirtileridir. Abortusa neden olan organizmalar Campylobacter jejuni veya Campylobacter fetüsüdür . Koyunlar ağız yoluyla alındığında enfekte olurlar. Enfeksiyon ve abortus zamanından itibaren kuluçka süresi sadece iki haftadır.

🔸Aşı, bir salgın karşısında etkili olabilir. Antibiyotiklerin beslenmesinin, vibrio'nun neden olduğu düşükleri azaltmada da etkili olduğu gösterilmiştir. Düşük yapan koyunun izole edilmesi, fetüslerin ve zarların atılması ve etkilenen bölgenin dezenfekte edilmesi ile hastalığın yayılması önlenebilir. Enfekte olmuş koyunlar genellikle aborttan sonra iyileşir ve yeniden enfeksiyona karşı bağışıktır. Bir aşı mevcuttur. Üreme öncesi uygulanmalı ve 60 ila 90 gün sonra, ardından yılda bir kez tekrarlanmalıdır.

1.3. CHLAMYDİA (ENZOOTİK ABORTUS , EAE )

🔸Koyunlarda en yaygın abortus nedenlerinden biridir. Düşük yapan koyunlardan diğer duyarlı dişilere bulaşır. Koyun kuzuları genellikle organizmanın bulunduğu çiftliklerde en hassas olanlardır. Koyunlarda enzootik düşüklere neden olan bakteri Chlamydia psittici olarak adlandırılır. Chylamidya , gebeliğin son ayında düşüklere neden olur ve doğumdan kısa bir süre sonra ölen kuzuların doğumuyla da sonuçlanabilir.

🔸Organizma genç kuzularda da pnömoniye neden olabilir, ancak düşüklere neden olan klamidya türleri konjonktivit veya artrit ile ilişkili değildir. Klamidya abortusları genellikle tüm sürüye tetrasiklin uygulanarak durdurulabilir veya azaltılabilir. Üremeden 60 gün önce uygulanmalı ve 30 gün sonra, üremeden hemen önce yılda bir kez tekrarlanmalıdır.

2. LEPTOSPİROSİS

🔸Koyunlar genellikle leptospirosise sığır, domuz ve diğer evcil hayvanların çoğundan daha dirençlidir. Bu hastalığa bağlı abortlar, gebeliğin son ayında meydana gelebilir. Düşük yapan koyunların kan testi tanıyı doğrulayacaktır.
🔸Tedavi olarak 5 suşlu bir leptospirosis aşısı ile yıllık aşılama ile sorun önlenebilir.

Q FEVER ( Q ATEŞİ )

Q ateşi, Coxiella burnetii'nin neden olduğu zoonotik bakteriyel bir enfeksiyondur. Başlıca bakteri kaynağı sığır, koyun ve keçilerdir. Enfekte hayvanların doğum artıkları, sütleri, gaita ve idrarları ile bakteri çevreye saçılır. Çevre koşullarına dayanıklı ve virülan bir bakteridir. Hastalık Yeni Zelanda hariç tüm dünyada bulunur.
Q ateşinin en yaygın belirtisi, geç gebelik sırasında düşük görülmesidir. Bununla birlikte, çoğu hayvan herhangi bir belirti göstermez. Hayvanlar, vücut sıvıları veya salgıları ile temas yoluyla Q ateşi alırlar. Q ateşi zoonotiktir (insanlara bulaşabilir). Grip benzeri semptomlara neden olur.

2.1 RİFT VALLEY FEVER ( BULAŞICI ENZOOTİK HEPATİT )

🔸Rift vadisi hastalığı, Sahra altı Afrika'nın viral bir hastalığıdır. Virüs karaciğere saldırır ve ateş ve halsizlikten kanama ve düşük oranlarına %100'e yaklaşan semptomlara neden olur. Sivrisinekler tarafından bulaşır. Enfekte hayvanlar için spesifik bir tedavi yoktur.

Hayvanların RVF'ye karşı aşılanması, endemik bölgelerde hastalıkları önlemek ve epizootikleri kontrol etmek için kullanılmıştır. Ancak, ülkeye girmesi halinde ABD'de kalıcı olarak kurulabileceğine dair endişeler var. Rift Vadisi ateşi, Batı Nil virüsünden daha ölümcül.

3. SALMONELLA

Salmonella abort yapan koyunlarda düşüklerin daha az yaygın bir nedenidir, ancak muhtemelen bilinenden daha sık görülür. Gebe bir koyunun Salmonella'dan düşüp düşmeyeceğini belirleyen iki ana faktör,

▪️Koyun üzerindeki stres ve

▪️Koyunun aldığı Salmonella bakterilerinin sayısıdır.

🔸Düşükler, gebeliğin erken döneminde ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olanı gebeliğin son ayındadır. Koyunların çoğu ishal gösterir ve bazıları metritis, peritonit ve septisemiden ölür. Sağlıklı kuzular da hastalığa yakalanıp ölebilir.

4. TOKSOPLAZMOZ

Toksoplazmoz, koyunlarda abortların bir başka yaygın nedenidir. Toxoplasma gondii , kedilerde coccidiosis neden olan bir protozoon parazittir. Bu nedenle kediler, etken organizmanın taşıyıcısıdır. Koyunlarda toksoplazma abortları, oosit yüklü kedi dışkısı ile kontamine olmuş yem veya suyun yutulmasını takip eder. Organizma plasentaya ve fetüslere göç ederek ölümlerine ve kovulmalarına neden olur. Koyunlar hamileliğin son ayında yavrular veya genellikle açlıktan ölen ölü veya zayıf kuzular doğurur.

🔸Gebeliğin ilk iki ayındaki enfeksiyon, embriyonik ölüm ile sonuçlanır. Tedavi olarak Rumensin ve Deccox'un hamile koyunlarda toksoplazmozu kısmen önleyeceğine dair bazı kanıtlar vardır. Kedi popülasyonlarının sınırlandırılması ( kedilerin kısırlaştırılması ) ve koyun yeminin ve suyun kedi dışkısı ile kontaminasyonunun önlenmesi, hastalık salgınlarının önlenmesine yardımcı olacaktır.

4. ASİDOZ ( LAKTİK ASİDOZ, RUNİNSL ASİDOZ, TAHIL YÜKLENMESİ, TAHIL ZEHİRLENMESİ )

🔸Asidoz yaygın bir metabolik hastalıktır. Hayvanların alışık olmadığı aşırı tahıl veya pelet tüketiminden kaynaklanır. Yemler bağırsakta hızla fermente edilir, bu da işkembedeki pH'ı düşüren büyük miktarlarda laktik asit üretilmesine neden olur.

🔸Etkilenen koyunlar depresif ve halsiz görünür ve karın ağrısı, şişlik olabilir. Asidoz hayatı tehdit eden bir durum olabilir. Etkilenen koyunlar, karmalaks, bikarbonat soda (kabartma tozu) veya magnezyum karbonat veya magnezyum hidroksit içeren ürünler gibi bir antasit ile ıslatılmalıdır.

🔸Doğru beslenme yönetimi ile asidoz önlenebilir. Konsantreler (tahıl) diyete yavaş yavaş verilmeli ve işkembenin uyum sağlaması için zaman kazandırmak için kademeli olarak arttırılmalıdır. Yulaf ve arpa gibi lif içeriği yüksek tahılların beslenmesi gibi tam tahıl besleme asidoz riskini azaltır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Koyunlarda Düşük Yapma (Abort) Nedenleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Koyunlarda Düşük Yapma (Abort) Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:28
Top