2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Cinsel İstismar ve Etkileri
MAKALE #22426 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR | Yayın Temmuz 2021 | 1,514 Okuyucu
Çocuklar üzerinde trajik etkileri olan çocuk istismarı sorunu, her toplumda farklı şekillerde görülmesine rağmen hala çözüme kavuşturulamamıştır. Çocukluk çağındaki istismarın ülkemizdeki yaygınlığı azımsanmayacak oranlardadır. İstismar olaylarında istismarcının çoğunlukla çocuğun düzenli olarak gördüğü, tanıdığı kişiler içinden olması durumun ciddiyetini arttırmakta ve gerek istismar olayının fark edilmesini gerekse çocukların istismardan korunması adına yapılması gerekenleri zorlaştırmaktadır. Çocuk istismarı, fiziksel, duygusal, sosyal, ahlaki, tıbbi ve hukuki sonuçları olan ciddi bir problemdir.
Çocukluk çağındaki istismar vakaları genellikle evde, çocuğun iyi tanıdığı kişiler (anne, baba, abi, akraba, bakıcı veya aile dostu) tarafından gerçekleştirilir. Çocukluk dönemindeki istismar, çocuğun bir aile üyesi ya da başka bir yetişkin tarafından kasten incitilmesi, fiziksel ve psikolojik olarak zarar görmesidir. Yapılan davranışlara göre istismar, fiziksel, duygusal ve cinsel istismar olarak gruplandırılmaktadır.
Çocuğun, anne-babası ya da bakımından sorumlu kişi tarafından gerçekleştirilen el ya da bir nesne ile vurma, tekmeleme, sürükleme, düşürme, yakma, ısırma, zehirleme, bıçak ve benzeri bir sivri alet ile yaralama ya da boğma davranışları sonucu yaralanması ya da yaralanma riski yaşaması fiziksel istismar olarak tanımlanmıştır. Fiziksel istismara uğrayan çocuklarda sıklıkla anksiyete, düşük özgüven, depresyon belirtileri gözlenir. Fiziksel istismar olayları genellikle kaza olarak değerlendirildiği için yaygınlığını belirlemek güçtür.
Bakım veren kişi (ebeveyn, bakıcı, öğretmen, çocukla ilgilenen yakın akrabalar gibi) tarafından tekrarlayıcı biçimde gerçekleştirilen reddetme, aşağılama, yıldırma, korkutma gibi psikolojik olarak zarar veren eylemler duygusal istismar olarak tanımlanmaktadır. Duygusal istismar, fiziksel ve cinsel istismar olgularında da görülmektedir. Kolay fark edilen bir olgu olmadığı için toplumda görülme sıklığı net değildir. Duygusal istismara maruz kalmış çocuklarda, pasif kişilik özellikleri, düşük özgüven ve anti sosyal davranışlar görülmektedir. Bu çocuklarda öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği gibi sorunlar da sıklıkla gözlenmektedir.
Cinsel istismar, cinsel gelişimini tamamlamamış bir çocuğun bir yetişkin veya yaşça ve fiziksel olarak daha büyük bir çocuk tarafından cinsel haz için kullanılmasıdır. Cinsel istismar davranışları sözel istismar, cinsel içerikli telefon konuşmaları, internet üzerinden çocukla ilişki kurma, yazışma ve fotoğraf isteme, voyörizm (röntgencilik), teşhircilik, cinsel ilişkiye tanık edilme, cinsel içerikli görseller gösterme, filmler izletme, bedenine doğrudan ya da kıyafetlerinin üzerinden cinsel amaçla dokunma-sürtünme, çocuğu fuhuşa zorlama, çocuğu pornografik materyallerin üretiminde kullanma, bunları izleme, kayıtlı olarak saklama ve yaygınlaştırma, ensest şeklinde görülebilmektedir.
Cinsel istismara maruz kalmış çocuklarda, parmak emme, biberondan içme, altını ıslatma gibi gerileme belirtileri, bedeninden rahatsızlık ve tiksinti duyma, uyku-yeme bozuklukları gibi fiziksel belirtiler; sürekli mastürbasyon, aşırı cinsel merak, cinsel etkinliklerle ilgili fazlaca konuşma, kendini ifade etme yolunda cinselliğe ve cinsel organlara vurgu, yetişkinlerin cinsel davranışlarını taklit etme, cinsel saldırgan davranışlar, cinsel uyaranlardan kaçınma gibi cinsel davranışlar; korku, kaygı, fobi, kâbus görme, güvensizlik, depresyon, öfke ve düşmanlık, intikam alma isteği, intihar davranışı gibi psikolojik belirtiler; ilişki kuramama, sosyal ilişkileri sürdürmede problem yaşama, okul başarısında düşme, okul ve sosyal etkinliklere katılımda azalma, evden kaçma, kendine zarar verme gibi davranış bozuklukları görülmektedir.
Cinsel istismarda çocuk için birçok risk etmeni mevcuttur. Bu etmenlerden en önemlisi ailesel etmenlerdir. Aile bireyleri arasındaki bağın zayıf olması, ekonomik sıkıntı, işsizlik, eğitim eksikliği, koruyucu anne ve babanın bulunmaması, anne-babanın alkol/madde kullanımı, dürtü kontrolünün yetersizliği, çocukta zihinsel ya da psikiyatrik bir rahatsızlığın olması, çocuğun üvey olması, istenmeyen çocuk olması cinsel istismar riskini arttırmaktadır. Annenin hasta olması veya evi terk etmesi, ailede koruyucu güç olmayı beceremeyen annenin varlığı, alkolik baba, otoriter baba, yetişkinlerin çocukla aynı odayı ya da yatağı paylaşmaları, anne-babanın bitmiş ya da sorunlu cinsel yaşantılarının olması, aile bireylerinde görülen psikiyatrik bozukluklar, annenin gece çalışmak zorunda olması sebebiyle çocuklara baba ya da üvey babanın bakması, anne veya babanın ya da her ikisinin ailesinde daha önce ensest ilişkinin varlığı gibi etkenler de ensest vakaları için risk faktörleridir.
Çocukluk çağı cinsel istismarı genellikle yetişkinliğe kadar çocuk tarafından saklanır. Eğer bir çocuk cinsel olarak istismar edildiğine ilişkin bilgi veriyorsa temel yaklaşım çocuğa inanmak olmalıdır. Çocuklar bu konuda genellikle yalan söylemezler. Çocuklar, cezalandırılmaktan ya da terk edilmekten korkma, utanç ve suçluluk hissetme, başkalarının öğrenmesinden ve damgalanmaktan korkma, kendi hatası olduğunu düşünme, istismarcıyı sevme ve korumak isteme, herkesin bu durumu yaşadığını düşünme, tekrarlanmayacağını düşünme, yaşının küçük olması sebebiyle nasıl anlatacağını bilememe, tehdit edilme gibi sebeplerden dolayı bu şiddeti saklarlar. Ancak cinsel istismar sırasında çocuk fiziksel zarar görmüşse gerçek açığa çıkar, sağlık profesyonelleri tarafından istismar tanılanır ve çocuk koruma altına alınır. Bu adımın ardından çocuğun yaşadığı travmayı atlatabilmesi için psikolojik destek alması sağlanır.
İstismar için aranan çözüm yollarının başında istismarı önleme çalışmaları gelmelidir. İstismarı önlemek için ailelere, çocuğa yönelik fiziksel, duygusal ve cinsel istismarın ne olduğu ve doğuracağı sonuçlar hakkında bilgilendirme yapılmalıdır. Çocukların cinsel istismardan korunabilmesi için; öncelikle çocukların erken yaştan itibaren cinsel eğitim ve duyguların ifadesi, kendi bedenini ve bedenindeki özel bölgelerini tanıması, iyi dokunuş ve kötü dokunuş arasındaki farkı öğrenmesi, rahatsız oldukları zamanlarda “dur” ve “hayır” diyebileceklerinin öğretilmesi gerekmektedir. Bunun yanında ailelerin çocuklar üzerindeki kontrol ve desteğinin sağlanması hem istismardan koruma hem de istismarı erken fark etmede kritik önem taşımaktadır. Aile içi iletişim kanalları sürekli açık olmalı, güvenilir ve koruyucu bir aile ortamı sağlanmalı, çocukların aile içinde kendisini ifade edebilmesine olanak verilmelidir. Ayrıca başta aileler ve eğitimciler olmak üzere toplumun genelinin cinsel eğitim ve cinsel istismar konularında farkındalığının arttırılması, okul öncesi dönemden itibaren eğitim kurumlarında çocukların bu konularda bilgilendirilmesi ve cinsel istismar mağduru çocukların olay sonrasında doğru biçimde desteklenmesi gerekmektedir.
İstismara uğrayan çocukların çocukluk ve erişkinlik döneminde hem fiziksel hem zihinsel sorunlarının istismara uğramayan çocuklara göre daha fazla olduğu görülmektedir. Çocukluk döneminde cinsel, duygusal, fiziksel istismara maruz kalmak yetişkin yaşamında da devam eden sorunlara sebep olabilmektedir. Çocukluk çağında istismara maruz kalmış olan kişilerde her türlü psikiyatrik rahatsızlık görülme olasılığı fazladır. Bu kişileri profesyonel bir yardım almaya yönlendirmek, cesaretlendirmek ilk ve en önemli adımdır. Kişinin geçmişinde deneyimlediği bu zor yaşantıları anlamlandırması ve daha katlanabilir bir zihinsel çerçeveye oturtması gerekir. Bu kişilerde yalnızca ilaç tedavisi işe yaramayabilir. Ayrıca psikoterapi desteği de sağlanmalıdır. Psikoterapi ile kişinin duygusal zorluklarla başa çıkma kapasitesi artar ve geçmişte yaşanan sıkıntıların şimdiki yaşama ve geleceğe negatif yönde etki etmesi önlenebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Cinsel İstismar ve Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Havva BAYAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR
Adana
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'ın Yazıları
► Cinsel İstismar ve Çocuktaki Etkileri Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Çocuklarda Cinsel İstismar Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Çocuklarda Cinsel İstismar Pdg.Tuğba KOÇ
► Çocuklarda Cinsel İstismar Psk.Gizem ÇEVİKER
► Çocuklarda Cinsel İstismar Psk.Burhan ERGÜN
► İstismar ve Etkileri Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Cinsel İstismar ÇOK OKUNUYOR Psk.Arzu BEYRİBEY
► Cinsel İstismar Psk.Fatma EFE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Cinsel İstismar ve Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özgüven Kazanmak Nisan 2021
◊ Çocuklarda Parmak Emme Haziran 2019
◊ Çocuklukta İstismar Aralık 2016
◊ Çalışan Anne Olmak Aralık 2016
◊ Depresyon Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:32
Top