2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı
MAKALE #22441 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Temmuz 2021 | 1,293 Okuyucu
KEDİLER NE ZAMAN KISIRLAŞTIRILMALI

🔻Merhabalar, kedi sahiplenen ailelerin ilk merak ettikleri soruların başında gelen " kedimi ne zaman kısırlaştırmaliyim " sorusuna cevap vermeye çalışacağım.

1.ERKEK KEDİLERİN KISIRLAŞTIRILMASI

🔻Erkek yavru kediyi ideal olarak ergenlik döneminde kısırlaştırmalısınız. Erkek kedilerde bu dönem 6 ile 12 ay arasıdır. Erkek kediler 7. ay ile 12. aylar arasında cinsel olgunluğa erişip eş aramaya başlama eğilimindedir.
🔸Kısırlaştırma 3 ay kadar genç bir kedi yavrusunda bile başarıyla yapılabilir.

1.1.ERKEK KEDİLERDE KISIRLAŞTIRMANIN FAYDALARI

1.1.1. NÜFUS KONTROLÜ

🔻Nüfus kontrolü sağlamak için , tek bir erkek kedi birçok yavruya baba olabilir bu nedenle popülasyon kontrolü için kısırlaştırma çok önemlidir. Kastrasyon ile cinsel istek büyük ölçüde azalsa bile bazı deneyimli erkekler kadınlara cinsel ilgi göstermeye devam edebilir.

1.1.2. PÜSKÜRTME
🔻Her yaş kedilerde en yaygın davranış sorunu olup . Yetişkin bir erkek kedi hem içeride hemde dışarda bölgeyi işaretlemek için son derece güçlü ve keskin kokuya sahip bir püskürtme bırakır. Kısırlaştırma ile erkek kedilerin yaklaşık %85 inde püskürtmeyi azaltır veya ortadan kaldırır .

1.1.3. SALDIRGANLIK

🔻Tüm erkek kediler kavga edebilir ancak çoğu saldırganlık durumlar kısırlaştırılmamis kedilerde görülür .bu erkekler arasındaki rekabetin dogrudan bir sonucudur .bu kavgalarda ciddi yaralanmalar , delinmeler , apseler yaygın bir sonuçtur.kisirlastirma ile kavga olayını en aza indirme , apse gelişimini azaltır.

1.1.4. DOLAŞMA VE CİNSEL ÇEKİCİLİK

🔻Erkek kediler cinsellik için daha uzun mesafelerde dolaşırlar.dolasma dürtüsü çiftleşme mevsiminde daha fazla olur. Kısırlaştırma durumunda yaklaşık %90 dolaşma azalır. Kısırlaştırma da cinsel ilgi azaldığı için çok fazla uzun meefaselere gitme olayıda azalacaktır.

1.1.5. FİZİKSEL DEĞİŞİM

🔻Erkek kedilerin idrar kokuları çok guclu ve keskin kokuludur. Kısırlaştırılmış erkek kedilerin idrar kokusu daha normaldir.
Birçok erkek kedi sahibi erkek kedilerinin kisirlastirmdan sonra Cok daha temiz daha az kokulu ve daha iyi kendine bakım yapabildigini iddia ediyor.
🔸Dövüş sonraki oluşan apse oluşumu daha az sıklıkla görülür ve aşırı üretken kuyruk bezleri gibi yağlı kuyruk olarak bilinen durumunda büyük ölçüde azalma görülmektedir.

2. DİŞİ KEDİLERİN KISIRLAŞTIRILMASI

🔺Dişi kedilerde kısırlaştırma olayı
Dişi kısırlaştırma operasyonu ( ovariohisterektomi ) dişi kedilerin üreme faaliyetlerinin ve kızgınlık ( çiftleşme) belirtilerinin ortadan kaldırılması için yapılan bir işlemdir.

🔸Kediler için bir zamanlar, kısırlaştırma için önerilen dönemi:

🔹Dişi kedinin tuvalet alışkanlığı kazandıktan sonra kısırlaştırılmaları gerektiği,

🔹İlk kızışmalarından sonra kısırlaştırılmaları gerektiği,

🔹6. ayını doldurduktan sonra kısırlaştırılmalarının uygun olduğu
gibi konularda degisik çalışmalar yapılıp söylendiği olmuştur.

⛑️Son dönemde ise, kedilerin yaklaşık 5 aylıkken cinsel olgunluğa eriştikleri göz önüne alındığında, giderek daha fazla insan kısırlaştırma yaşının 4 ila 5. aya düşürülmesini savunmaya başladı.

⛑️Ayrıca kediler için erken dönemde kısırlaştırma uzmanlar arasında savunulan bir durumdur.

2.1.DİŞİ KEDİLERİ 5 AYDAN ÖNCE KISIRLAŞTIRMANIN FAYDALARI

Kedilerin 5. Ayda cinsel olgunluğa erişmeleri sonucu kısırlaştırmayi bu aydan daha erken zamanda yaparak,

🔸tek bir disi kedi bir iki yıl içinde yüzlerce kedinin annesi olabilir bu nedenle popülasyon kontrolü için kısırlaştırma çok önemlidir.

🔸Meme kanseri riskini azaltabilir

🔸Dişi kedilerde çiftleşme mevsiminde evden kaçma ve uzun mesafeler dolaşma durumları vardir. Kısırlaştırma durumunda yaklaşık %90 dolaşma ve evden kaçma olayları azalır.

🔸Kısırlaştırılmış kediler daha uysal daha sevecen bir yapıya sahip olurlar.

🔸Pyometra ve distosi gibi üremeyle ilgili sorunları ortadan kaldırabilir,

🔸İstenmeyen gebelikleri önler.(Gebelik 4 aylıkken de ortaya çıkabiliyor)

🔸Pek çok davranış problemlerinin potansiyelini azaltabilir.


3.KISIRLAŞTIRMAYI ERKEN YAPMANİN NEDENLERİ

🔸En önemlisi hayvanlarda ilerde meydana gelebilecek bazı hastalıkların ( meme kanseri, pyometra, distosi vb.) sağlık risklerini en aza indirir.

🔸1981 ve 2005’te yürütülen epidemiyolojik araştırmalar, ilk kızgınlık döneminden önce kısırlaştırılan kediler arasında meme neoplazisi insidansının önemli ölçüde daha düşük olduğu arastirmalarda görülmüştür.
Meme neoplazisinin kedilerde en sık görülen üçüncü kanser olduğu düşünüldüğünde, bu bulgu büyük önem taşıyor. Kedilerde meme tümörleri genelde kötü huylu olur. Meme neoplazisi olan kedilerin ortalama hayatta kalma süresi genellikle 1 yıldan azdır.

⛑️Kısırlaştırma rahim, yumurtalık ve testis hastalıklarını da ortadan kaldırılabilir.
Bununla birlikte erken kısırlaştırma kedilerin ömürlerini uzatır. Kısırlaştırılmış dişiler için yaşam beklentisi 13.1 yıldır. Kısırlaştırılmamış dişi kedilerin ise 9.5 yıldır. Bu durum erkek kediler içinde geçerlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Kediler İçin Aşı Takvimi Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Köpekler ve Kediler İçin Aşı Takvimi Vet.Hek.Işıl KARATAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:45
Top