2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojide Terapötik Beklentiler
MAKALE #22449 © Yazan Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV | Yayın Temmuz 2021 | 2,622 Okuyucu
Psikolojik danışma beklentileri terapist ve danışan için farklı düşünce şekliyle oluşabilmektedir. Yeni terapistlerin danışanlardan beklentileri kendini açma ve kendisinin farkına varması şeklinde oluşabilmesidir. Danışanların (psikolojik destek alan)beklentisi ise karşıdaki kişinin kendisini iyi okuyup, çözümler üretebilmesidir. Her terapötik süreç beklenilen düzeyde sonuçlanmayabilir. Psikolojik destek alan bireylerin araştırıp, profesyonel psikolojik destek alması, kişisel iyi oluşumu (self happiness) sağlamı ve gerçekleştirmiş olur. Psikolojik hizmet veren kişilerin ise kendisini geliştirmesi ve psikolojik hizmet verebilmesi için daha iyi bir şekilde donanıma sahip olması gerekmektedir. Gelişim-değişim konusunda ilerlemeyen psikolog veya psikolojik danışmanların terapötik beklentiler konusunda olumsuz durumla karşılaşması söz konusu olabilmektedir.
Terapötik süreçten beklentiler zaman-zaman değişmektedir. Bu sosyal algı ve sosyal değişimlerle ilgili olabilmektedir. Danışan ve danışman açısından bu beklentiler bazen örtüşmüş olabilirken bazen beklentiler üst-üste gelmeyebiliyor.
Profesyonel psikolojik destek verebilmek için farklı alanlardaki gelişim ve değişimlerden az-çok bilgili olmak gerekmektedir.
Mesleki kuramları iyi bilip, iyi algılamak gerekmektedir. Bu analiz ve sentez yapabilme yeteneğine bağlı olmaktadır. Bir durumu nasıl analize edip nasıl sentezlediğinize bağlı olmaktadır. Kuramı doğru seçmekte doğru yöntem uygulamakta psikolog veya psikolojik danışmanların kişisel gelişimlerine bağlı olmaktadır.

İyi bir psikolog veya psikolojik danışman olabilmek; alanla ilgili kuramları bilmek ve uzmanlaşacağınız birkaç kuram seçip, o kuramlarla psikolojik yöntemler uygulayabilip ve seçilen kuramlara hakim olamazın gerekmektedir. Yeni çıkan kuramları takip etmek de faydalı olabilmektedir. Uzun süre psikolojik hizmet veren psikolog veya psikolojik danışmanların zaman-zaman kişisel yeni metotlar, yöntemler keşfetmesi ve yeni müdahale yöntemleri uygulaması mesleki gelişim açısından çok önemlidir. Her bir psikolog veya psikolojik danışmanın kendine özgü psikolojik müdahale yöntemleri bulunmalıdır.
Diğer bir yaklaşım ise bazı alanla ilgili yetkin görülen uygulayıcı yöntemleri bilmeye bağlıdır. Yetkin olduğunuz işi yöntem ve teknikleriyle uygulayabilmek ve iyi yorumlaya bilmenize bağlı olmaktadır. Çalışılan duruma (psikolojik desteğin niçin verildiğine) göre teknikleri bilmek, gelişmiş olmak bu yöntemleri uygulayabilmek, mesleki yetkinlik açısından çok önemlidir.
Diğer bir yöntem ise kişileri iyi tanıyabilmek ve buna göre terapötik yaklaşımda bulunmak gerekir. Asıl işin özü bireyi tanıyabilmek ve doğru müdahale yöntemi seçip, uygulamaya bağlıdır. Yöntem uygulamak kişisel bir şey olup, uygulayan kişinin kendisine özgü kalmaktadır.

Psikolog veya Psikolojik Danışmanların Psikolojik hizmetin iyi bir şekilde verebilmesi için gerekenler:
Üniversite Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans diplomasına sahip olmak (+yüksek lisans ve doktora)
Psikolojinin alt dallarından birini seçip, kendini geliştirmek
Uygulayıcı Belgelere sahip olmak bu iki türdür (örnek; çocuklar ve yetişkinler, vakalar ve travmalar vs.)
İyi bir kuramsal alt yapıya sahip olmak (not: bu kitabı ezberlemek şeklinde değil, kuramsal açıdan yorumlamak veya bakışın açısının hangi kurama dayandığını bilmektir.)
Teknikler bilmek ve bu teknikleri geliştirmek
İnsanları okuyabilmek "duygular, beden dili vs." (burada ne kadar iyi okuya bilmesi kişinin yeteneğine bağlıdır.)
Gizliliğe önem vermesi ve sır saklamayı bilmesi (istisnai durumlar hariç, örn intihar)
Danışma etik yaklaşımlarını bilmesi ve sınırlar içinde yaklaşımda bulunması
Mesleki yetkinliğini koruyabilmesi ve saygınlığını yitirmemesi
Çıkarlara göre hareket etmemesi (örnek; duygusal, maddi vs.)
İyi bir görünüm (izlenim) sağlaması
Bilmediği yönde bilgili gibi göstermemesi ve bildiği yönde nazik bir şekilde davranması
Olumsuzluklara karşı dayanıklı olması
Karmaşıklığı iyi bir betimleye bilmesi
Doğru ve gerçeği ortaya çıkarması, gerçek olmayan bir şeyi ayırt edebilmesi
Sonuçlandırmayı ve betimlemeyi doğru yapabilmesi



Kaynakça
Cormier, S. Hackney H. (2015) Psikolojik Danışma Stratejiler ve Müdahaleler, Pegam Akademik Yayıncılık. (çevirmen Doğan S.) Ankara
Corey, G. (2019) Psikolojik Danışma, Psikoterapi Kuram ve Uygulamaları, Mentis Yayıncılık. (çevirmen Ergene, T)Ankara
Karahan, F. Sardoğan, M. E. (2012)Psikolojik danışma ve Psikoterapide kuramlar. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojide Terapötik Beklentiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     180 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nijat SARKHANOV Fotoğraf
Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV'un Yazıları
► Küçük Evler Büyük Beklentiler Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Terapötik Sanat Psk.Beria Bilge ŞENER
► Terapötik Felsefe Nedir? Psk.Ebru ÖZER
► Terapötik Süreçte Oyunun Önemi Psk.Eyüp TUNAHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Psikolojide Terapötik Beklentiler' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikolojik Temel Değerler ve Tutumlar ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2022
► Gıda Psikolojsi Temmuz 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:46
Top