2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedilerin İshal Olmasındaki Nedenler ve Çözüm Önerileri
MAKALE #22451 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Temmuz 2021 | 1,198 Okuyucu
KEDİLER NEDEN İSHAL OLURLAR

🔸Merhabalar, kedi dostlarımızın ishal olması çok sık gerçekleşmemekle birlikte başa geldiğinde oldukça endişe verici ve can sıkıcı olabilmektedir.
Kedi dostumuz diyelim ki ishal oldu ne yapmalıyız?

🔸Kedi dostlarimiz ile yaşam alışkanlığı evden eve değişiklik göstermekle beraber her kedi sahiplenen ebeveyn kedisinin tuvalet alışkanlıklarının ayrıntılarından haberdar olmayabilir. Neyse ki kediler olup olabilecek en titiz varlıklarıdır ve ishal gibi bir sorun hemen kendini belli eder. Tuvalette olmasa bile kuyruk veya dolaylarında görebileceğiniz cıvık dışkı kalıntıları ishalin habercisi olabilir.

Peki ishalin nedeni ne olabilir? Ne zaman endişelenmeli ve veterinerinize danışmalısın? Evde onun için yapabileceğin bir şeyler olur mu? Şimdi sorularının cevaplarını vereceğiz.

KEDİ İSHALİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

🔸Kedilerin ishal olmasının birçok sebebi vardır. Ancak en yaygın görülen sebepleri sıralayalım istedik.

1. Parazitler

🔸Parazitler kedilerin gastrointestinal sistemini tahriş edebilir ve ince veya kalın bağırsakları içeren her türlü ishale neden olabilir. İshale neden olan parazitlerin önemli bir bölümünü genç ve yavru kedilerde daha yaygın görürüz.

2. Enfeksiyonlar

🔸Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar da bazen ishale yol açar. Ayrıca daha genç kedilerde daha sık görürüz.

3. Beslenme

🔸Kediler, yedikleri şey konusunda köpeklerden daha dikkatli olma eğilimindedir. Ancak yine de bazen ot, ip vb. uygunsuz şeyler yiyebilirler. Ya da belki ishalin sebebi diyetinde yaptığın bir değişikliktir.

4. Stres

🔸Tıpkı insanlarda olduğu gibi, stres / endişe / heyecan da GI rahatsızlığına neden olabilir. (özellikle alt bağırsak tahrişi veya kolit)

5. Birincil enflamatuar bozukluklar

🔸İnsanlardaki enflamatuar bağırsak hastalığı gibi, enflamatuar bozuklukları kedilerin ishal olma nedenleri arasında sayabiliriz.

6. Metabolik hastalıklar

🔸Pankreas veya karaciğer rahatsızlıklarından tiroid dengesizliklerine kadar, mide bağırsak yolundaki hareketliliği veya ortamı bozan ve ishale neden olan başkaca birçok sorun vardır.

7. İlaçlar / toksinler

🔸Çoğu kedi ebeveyni belirli antibiyotiklerin GI ( gastrointestinal) sistemini bozabileceğini bilir. Ancak diğer ilaçlar ve bazı toksinler de bazen ishale neden olur.

8. Kabızlık

🔸Kulağa şaşırtıcı mı geliyor? Ancak gayet ciddiyiz. Çünkü yaşlı kediler kolonlarında kabızlığa yol açan hareketlilik sorunları geliştirmeye eğilimlidirler. Bu durumlarda, kediler genellikle tıkanıklığın etrafından sadece az miktarda daha fazla sıvı dışkı geçirmeyi başarırlar.

KEDİLERDE İSHAL BELİRTİLERİ NELERDİR

🔸Eğer kediniz sık aralıklarda tuvaletini yapıyorsa bu en çok karşılaşılan belirtiler arasında yer alır. Diğer ve en önemli belirtiler ise; dışkılama zorlukları ve dışkı içinde görülen kan, şişkinlik, sürekli uyku hali, su kaybı, kusma, ateş, iştahsızlık, sık sık dışkılama ve kilo kaybı şeklinde. Kedinizin dışkısında kan veya siyah renkli bir dışkı mevcut ise bu bağırsak veya iç kanama belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda kedinizi acilen veterinere götürmeniz gerekir.

KEDİLER İSHAL OLUNCA NE YAPMALI?

🔸Kedilerde ishalin pek çok potansiyel nedeni olabilir. Kedin sık sık ishal oluyorsa ve hala veteriner hekime danışmadıysan, daha fazla gecikmemelisin. Bazı ishaller evde uygulanan basit ve destekleyici bakımla kendi başına çözülürken, bazıları özel bir tedaviye ihtiyaç duyar. Bu durumlarda, veteriner hekimim sana evde uygulayabileceğin basit tavsiyelerde bulunacaktır.

BESLEMEK Mİ ORUÇ TUTTURMAK Mİ ?

🔸Önceden veteriner hekimler, GI ( gastrointestinal) sistem rahatsızlığı yaşayan kedilere bağırsaklarını ‘dinlendirmek’ için kısa bir süre oruç tutmasını önerirdi. Bu kusma problemi olan kediler için doğru bir yöntem. Ama artık bugün, kedilerin bağırsaklarının kendilerini iyileşebilmeleri için beslenmeye ihtiyaç duyduklarını biliyoruz.

NASİL BESLENMELİ ?

🔸Lif alımını artırmak, harika bir “dengeleyici” olarak kabul edildiğinden iyi bir seçenektir. Kabızlığa iyi geldiği gibi aynı zamanda ishale de iyi gelir. Bunlara ilaveten patates, makarna veya pirinç (biraz tavukla birlikte), hindi, az yağlı süzme peynir veya yoğurt gibi düşük yağlı, karbonhidratlı gıdalar tüketilirse iyi olur. Bazı kediler ayrıca et bazlı bebek mamaları yemeyi de sever.

🔸Süt ve süt ürünlerini kediniz sevse bile bu tarz ürünleri onlara vermekten kaçınmalısınız. Ayrıca mama değişikliği yapmak istiyorsanız bunu zamana yayarak ve dikkatlice yapmalısınız.

🔸Bu gibi durumlarda veteriner hekiminizi arayarak danışmanızı öneririm. Sorunun uzun sürmesi halindeyse mutlaka veteriner kliniğine gidilmesi gerekmektedir. Unutmayin ki en doğru tedavi şeklini veteriner hekim belirleyecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedilerin İshal Olmasındaki Nedenler ve Çözüm Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Kedilerin Paraziter Enfeksiyonları Vet.Hek.Hasan ÇETİNDAĞ
► Kedilerin Enfeksiyöz Peritonitisi (Fıp) Vet.Hek.Somer ÖZÖNER
► Kedilerin Daima Susaması ve Günlük Su İhtiyacı Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Köpeklerde Kanlı İshal ve Gençlik Hastalığı ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Burçin ÇAVDAR
► Kedi ve Köpekte İshal Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kedilerin İshal Olmasındaki Nedenler ve Çözüm Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:47
Top