2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhabbet Kuşlarında İshal Sorunu, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
MAKALE #22507 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Eylül 2021 | 5,847 Okuyucu
MUHABBET KUŞLARINDA İSHAL SORUNUNUN NEDENLERİ VE TEDAVİSİ YÖNTEMLERİ

🔸Kuşlarda ishal sorunu çok sık rastlanan bir hastalıktır. Bu canlıların kendine göre bir beslenme sistemleri vardır. Muhabbet kuşlarının doğası ve yapısına uygun diyetler ile beslemeliyiz. Muhabbet kuşları her besini bizim gibi sindiremezler ve sindiremediği için metabolik rahatsızlıklar oluşmaktadır. Muhabbet kuşlarında Dişler gibi bir çok sindirim organı bulunmaz. Yanlış beslenme ve özellikle evde verdiğimiz yağlı, şekerli ve aşırı verilen yeşillikler ishali tetikleyebilir. Kuşlarda ishal iki genel nedene bağlanabilir.

🔸Beslenmeye bağlı oluşan ishal

🔸Enfeksiyonlara bağlı (Mikroorganizmlara bağlı)

1.1. Beslenmeye Bağlı oluşan İshalin Sebepleri

🔹Beslenme bozukluğu,

🔹Bozuk yiyecekler,

🔹Suyun uzun süre sulukta kalması ve değiştirilmemesi,

🔹Sulukların kontrollu temizlenmesi ve pis olması ( bakteri üremesi ),

🔹Vitamin ve mineral eksikliği

1.2. Enfeksiyonlara Bağlı Oluşan İshalin Sebepleri

🔹Bakteriler, mantarlar veya parazitler neden olabilir.

🔹Stres altında kalınca bağışıklık sisteminin zayıflaması,

🔹Normal ortamdan tipik bakteriler örneğin E. coli ( Escherichia coli ) ve streptococcus'dur .



Ayrıca Candida spp gibi mantarlar . veya Trichomonas gallinae (Trichomoniasis) gibi parazitler ishale neden olabilir.

🔸Ayrıca

🔹Kuşların sıcak-soğuk hava akımına kapılması,

🔹Yeni sahiplenilen kuşlardaki alışma süreci gibi nedenler etken olabilir.

2. İshal Belirtileri

🔸Kuşunuzun ishal olduğunu düşünüyorsanız öncelikle bakacağınız şey dışkısı ve anüsüdür.

🔸Genel olarak kuşların dışkısı çok cıvık yada çok katı olamaz. Kuşların dışkıları muhallebi kıvamındadır. Eğer ki çok cıvık bir dışkı var ise ilk aklınıza ishal şüphesi gelmeli.

🔸Arada sırada cıvık ve katı olarak dışkılayabilirler bu onların hemen hastalandığı anlamına gelmez. Geçici 1-2 seferlik dışkı değişimleri olabilir. Fakat fazlaca cıvık dışkı var ise kuşunuz ishal olmuş demektir. Bunu doğrulamak için kuşunuzun anüsüne bakın ve orada dışkı kalıntısı olup olmadığına dikkat edin. Eğer dışkı kalıntısı var ise kuşunuz ishal olmuştur.

🔸Her ishal korkulacak derece değildir. Bazen çözümü basit olabiliyor. Genelde yeni sahiplenilen kuşlarda hava, yem ve su gibi değişimler sonucu kısa süreli ishal vakaları gerçekleşebilir. Kuşlardaki ishalin bir başka sebebi ise psikolojik olarak yer değişimi veya korku olabilir.

🔸Bunların dışında kuşunuz normal hayatına devam ederken aniden ishale yakalanıyorsa ve halsizlik, yorgun ve gaga göz çevrelerinde kızarıklık, nemlenme oluyorsa kuşunuz ciddi bir sorunla karşı karşıya demektir. Bu sizin çözebileceğiniz bir sorun olmamakla beraber hemen bir veteriner hekimine danışmaniz gerekmektedir.

3. İshal Tedavisi

🔸Kuşlarda ishal döneminde vucut sıcaklığında düşme gerçekleşir. Bu sebepten kuşunuzu sıcak ( 25-26 derece ) tutmanız, onun üşümemesini sağlamanız gerekiyor.

🔸Kuşlarda ishal döneminde gerçekleşen bir diğer şey ise su kaybıdır. Aynı insanlar gibi kuşlar da ishal döneminde sıvı kaybı yaşarlar. Böyle bir durumda kafeste sürekli taze ve temiz su bulundurmanızın faydası olacaktır.

🔸Ayrıca basit bir ishal ise onun için de sıvı damla ilaçlar var. Bunu veterinerinizden veya petshoplardan temin edebilirsiniz. Üzerinde yazacağı şekilde kuşunuzun suyuna 10-15 damla gibi damlatarak iyileşmesini hızlandırabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz nokta bu ilaçları vereceğiniz suyu günde 2-3 defa tazelemek gerekir.

4. İshal Olmuş Kuşlarda Beslenme

🔸İshal olan kuşların bağırsaklarını rahatlatmak için yiyecek çeşitliliğini azaltmak gerek.

🔸Dal darı ve ya içerisinde fazla karışık yiyecek olmayan yemler tercih edilmelidir. Ayrıca kuş kumu bulundurmanız da kesinlikle yarar sağlayacaktır.
🔸Bu dönemde ek gıdalar kesilmeli ve kuşunuzun sindirim sistemini yormayacak bir beslenme sağlanmalıdır.

🔸Sıvı tüketiminde de ilaçlı sularını
6-7 saate bir tazelemeniz yani günde en az 3 defa değiştirmeniz gerekir. Unutmayın ki sıvı kaybı çok ciddi seviyelerde olacağı için bol su tüketmeli ve tuketeceği su temiz su olmalıdır.

5. İleri Derecede İshal Durumlarında

🔸Şimdiye kadar anlattıklarımız basit ishal yani sadece dışkıda cıvıma ve anüste dışkı kalıntısı kalma gibi bizlerin gözlemleyip tedavi uygulayacağınız ishal için söylenen durumlardı.

🔸Kuşunuzda ishal dışında yorgunluk, sürekli uyuklama, göz ve gaga çevresinde kızarıklık, kusma, yemden kesilme gibi durumlar da gözlemliyorsanız ishal dışında enfeksiyon veya değişik parazitlerin etkisi altında olabilir. Bu durumda direk veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir.

6. Muhabbet Kuşlarında Kanlı İshal

🔸Muhabbet kuşlarında bazen kanlı ishal görülebilir. Bu durumun sebepleri olarak,

🔹Bazı mikroorganizmalar bağırsak epitel dokusuna ciddi hasar vermeleri ve dokularda kanamalar oluşturmaları ve bunun sonucunda kanlı ishal durumu görülmektedir.

🔹Diğer bir önemli faktör yabancı cisimlerdir. Kuşların yutmuş olduğu bazı yabancı cisimler bağırsaklar ve diğer sindirim sistemi organlarında tahribata ve bunun sonucunda kanamaya neden olabilmektedir. Bu durum sonucunda kanlı ishal görülmektedir.

🔹 Tümörler, kanser ve bağırsaklardaki lezyonlarda kanlı ishal nedenleri arasında yeralmaktadir.

⛑️Hekimden tavsiyeler;

🔸Kuşunuz da hafif seyreden bir ishal durumu olduğunu düşünüyorsanız. Doğal yollarla tedavi edebilirsiniz.

🔹Kuşunuzun suyuna az miktarda pirinç suyu koymak,

🔹Suyuna çay demli olan kısmını suyla karıştırıp verme

🔹Patates haşlayıp vermek.

🔸Bu yapacağınız yöntemleri 4-5 gün Kuşunuza verirseniz dışkısı normal dönecektir. Eğer halen bir düzelme yok ise olayın ciddi seyreden ve viral bir durum soz konusu olduğundan dolayı hiç zaman kaybetmeden hemen müdahale etmeli ve veteriner hekime gösterilmelidir.

🔸İshal enfeksiyona bağlı gelişmemiş ise petshoplarda avidiare alıp kullanabilirsiniz. Veteriner hekim kliniklerinde Neo terramycin 5-7 gün alıp kullanabilirsiniz.

⛑️Hekim uyarısı :

🔸 Kuşlarınızda anı aşırı sıvı kaybı oluşuyorsa ve ani ölümler başladıysa, hemen elektrolit (eczanelerde izotonik elektrolit bulabilirsiniz) vererek ani ölümleri durdurabilirsiniz ama hastalığın kaynağını bulmak için hemen zaman kaybetmeden veteriner hekime gösterip tedaviye başlatılmalısınız. Sağlıklı günler dilerim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Muhabbet Kuşlarında İshal Sorunu, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Muhabbet Kuşlarında İshal Sorunu, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:29
Top