2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kariyer
MAKALE #22508 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Bülent BUDAK | Yayın Eylül 2021 | 1,100 Okuyucu
Gelecekle ilgili belirsizliklerim ve bundan kaynaklandığını düşündüğüm kaygılarım var, bu nedenle ailemle de sorunlar yaşıyorum. Geleceğim konusunda en doğru seçimleri nasıl yapabilirim?

NE OLMAK İSTEDİĞİNE KARAR VER...

Değerli gençler; yaşam yolculuğunun belki de ilk adımı nereye gideceğimize karar vermemizdir. Hiçbir şey seçmeyen kişi, hedefi olmayan havaya yumruk atan insana benzer. Rakibi olmayan boksör gibi havayı döver ve komik bir duruma düşer. Rakibi olmayanın da galip olma şansı sıfırdır. Çünkü galibiyet, ancak rakibin yenilmesiyle kazanılır. Unutmayın ki dün neyi seçtiyseniz bugün onu yaşıyorsunuz. Bu konuda çok büyük bir sorumluluğumuz var. Yani olaylar ve yaşantılar çoğu zaman başımıza gelmiyor, biz olay ve yaşantıların başına geliyoruz. Aslında seçim her an çoğunlukla farkında olmadan yaptığımız bir eylemdir. Şu an ne giydiğimizi, kişisel tarzımızı, hangi yolu kullandığımızı, her davranışımızı bazen manuel olarak, çoğunlukla da otomatik olarak seçiyoruz. Nasıl seçersek seçelim seçim bize aittir. Seçim bize ait olduğu için yaptığımız her davranışın sorumluluğu da bize aittir (Çiftçi kuralı; ne ekilirse o biçilir).

Doğru seçim, (özellikle meslek ve kariyer seçimini) yapabilmek için önce şuna ihtiyacımız var... Kendimizi Çok İyi Tanımak... Bazı gençler bizlere gelip şuna benzer sorular soruyorlar; Ben gelecekte ne olayım? Hangi mesleği seçeyim? Bu soru şuna çok benziyor!!! Ben hangi ayakkabıyı alayım?.. Hangi ayakkabıya ihtiyacı olduğunu, hangi modeli sevdiğini, hangi renkten hoşlandığını, maddi imkanlarını ancak kişinin kendisi bilebilir değil mi? Bunun gibi mesleğini de insan ancak kendisini tanıyarak seçebilir.

Peki kendimizi nasıl tanıyabiriz? İnsanlarla ilişkilerimizi artırarak (Kişi kişinin aynasıdır), çok okuyarak, kendimizi ve duygularımızı gözlemleyerek, sorunların üzerine giderek, rehber öğretmenlerimizden yardım isteyerek...


Kararlar veriyorum ama her işim yarım kalıyor, başladığım hiçbir işi bitiremiyorum. Çalışıyorum ama kendimden emin olamıyorum.

PLANLAMA YAP.

İnşaata başlayacak olan mühendis önce neler yapar? Hemen işe koyulup birkaç usta bulup inşaata mı başlar, yoksa mimarla birlikte tasarım ve hesaplamalar mı yapar, yani proje mi hazırlanır?

Tabii ki önce tasarımlar, projeler hazırlanır hatta binanın maketi bile yapılır. Öğrenci için de bu yol aynıdır. Ne istendiğine, gelecekte nereye varılmak istendiğine karar verildikten sonra yapılacak ilk iş yıllık, aylık ve haftalık çalışma planları yapmaktır. Nasıl proje olmadan toprağa kazma vurulmazsa plan yapılmadan kağıda kalem vurulmaz yani çalışmaya başlanmaz. Plansız çalışma verimsiz ve boş bir çalışmadır. Plan mutlaka kağıda yapılır. Kafada plan olmaz. Tabii ki her türlü hastalığı iyileştirecek ilaç olmadığı gibi her öğrenci için de farklı plan gerekir ve planı öğrencinin kendisi yapar.

Eğitim ortamında (üniversite, ilköğretim, lise, dershane gibi) geleceğe yönelik verilen bilgilerin bana gelecekteki yaşamımda yeterli olması konusunda bazı tereddütlerim var. Bu tereddütlerimi gidermek ve kendimi geliştirmek anlamında neler yapabilirim?

KENDİNİ GELİŞTİR.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir; "Eğitim ortamında öğretmek değil öğrenmek kavramı daha doğrudur" yani öğretmen öğretmez, öğrenci öğrenir.

Öğrenme ve kendini geliştirme sorumluluğu öğrenciye aittir. Eğitim kurumları yol gösterme işlevini görür, gösterilen yolda öğrencinin kendisi gider. Kişisel gelişim günümüzde tüm dünyada güncel bir kavram olarak yaşıyor. Bu konuda sürekli seminerler veriliyor, yazılar yazılıyor. Bu konuda da kafamızı fazla karıştırmadan önce ne istediğimize, nereye varmak istediğimize karar verip yine bir plan çerçevesinde harekete geçmemiz gerekir.

Şu çok iyi bilinmelidir ki; yaşamda denge çok önemlidir. Tabii ki yaşam sadece çalışmaktan ibaret değildir. Sorumluluk terazinin bir kefesinde, çalışmak da diğer kefesindedir. Yani başarının sırrı çok basittir; "Eğlence-Çalışma Dengesi"ni kurmak.
Bülent Budak
Uzm.Psk.Danışman
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Kariyer Psk.Mutlu İNCESOY
► Kariyer Psikolojisi Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
► Spor Psikolojisi ve Kariyer Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Kariyer ve Güven İlişkisi Psk.Dnş.Erkan ÖZ
► Kariyer Yolculuğunda Özgürlük Psk.Dnş.Erkan ÖZ
► Tercih ve Kariyer Danışmanlığı Nedir? Psk.Dnş.Fatma ZENGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kariyer' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:38
Top