2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gelin Kaynana Çatışmaları
MAKALE #22510 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Bülent BUDAK | Yayın Eylül 2021 | 938 Okuyucu
Gelin-kaynana çatışması neden yaşanır?

Gelin kaynana çatışması;kişilik farklılığı,sınır sorunu,önyargılar,başkasını yönetme isteği,kıskançlık,bireysel ruhsal hastalıklar,bencillik gibi nedenlerle çıkabiliyor.

Toplumumuzda ise en çok baskın olma,oğlunu kıskanma,gelinin bağımsız olma isteği gibi nedenler gelin kaynana çatışmasına yol açmaktadır.

Bu çatışmanın temelinde neler yatıyor?

İnsanlar kendi egoları ile dışsal dünyadaki gerçekleri uyuşturmakta zorluk yaşarlar.

Bir de kendilerine sosyal çevre tarafından bazı katı roller empoze edilmişse, yani gelin böyle olmalı, kaynana böyle davranmalı gibi, o zaman çatışmaların boyutu büyümektedir.

Taraflara düşen görevler neler?

Öncelikle tüm insan ilişkilerinde geçerli olan iletişim beceri kuralları burada da geçerlidir,yani öncelikle çok iyi bir dinleyici olmak,karşı tarafı anlamaya yönelik aktif dinleme yapmak,saygılı davranmak,empati kurmak...

Bunların yanısıra önyargılardan ve bazı katı rollerden sıyrılıp karşı tarafı olduğu gibi kabul ederek ve saygı duyarak ilişkiye başlamalıdırlar.Gelin eşinin kendisinden önce yakınları olduğunu ve onlarla ilişkilerini sürdürmesi gerektiğini bilmelidir.Bu konuda onu anlamalı onları birbirinden ayırmaya çalışmamalıdır.Anne erkek için tanıdığı ilk kadındır ve üzerindeki etkisi büyüktür.Anne bu güne kadar gözü gibi koruduğu ve yetiştirdiği oğlu hakkında sürekli kaygı duyar ve bu konuda başka kadına güvenmez.İki taraf da korkularından sıyrılıp öncelikle erkeğin bir birey olduğunu ve kendi istekleri ve kararları olduğunu düşünerek davranmalı.Bu konuda erkeği yönlendirmeye çalışmamalıdır.Önce saygı ortamı yaratılıp açık bir iletişim modeliyle ilişki içinde olurlarsa her iki taraf için de olumlu sonuçlar doğabilir.Anneler de oğullarının büyüdüğünü ve kendi ailesini kurup sorumluluk alması gerektiğini düşünmeli ve ona göre davranmalıdır.

Kayınvalide ile iyi geçinmek için neler yapmalı?

Kayınvalide ile iyi geçinmek için öncelikle ona bir anneye gösterilmesi gereken saygıyı göstermek gerekir.Diğer yandan ona karşı açık olunmalı tüm düşünce ve duygular açık olarak suçlamadan doğru bir şekilde ifade edilmelidir.Onun oğlu ile düzenli olarak görüşmesi sağlanmalıdır.

Peki erkeklere düşen görevler neler? İlişkilerdeki dengeyi nasıl sağlamalı?

Aslında böyle durumlarda en zor görev erkeğe düşüyor.Arada denge kurmak çok kolay değildir.Erkeğin bu tür çatışmalarda göz edeceği ilk kural “hakkaniyet kuralı”’dır.Tarafsız davranıp bu hakkaniyet kuralını tatbik etmelidir.Bunun yanı sıra artık evli ve ayrı bir evi olduğunu düşünüp kendi ailesini korumalıdır.Anneler kötü niyetli değildir her zaman ama iyi niyetle gereksiz denetlemeler ve müdahaleler yapabilirler.Bu durumda kendisi bu duruma müdahale etmeli eşi ile annesini karşı karşıya getirmemelidir.Her iki tarafa da özel olduklarını hissettirebilirse aslında onları daha sakinleştirebilir.Hem annesine hem de eşine karşı farklı rolleri vardır.Bu rolleri karıştırmadan annesine evlat eşine de koca gibi davranıp sorumluluklarını yerine getirebilmelidir.
Bu konuda sık sorular sorular
1.Gelinim oğlum ile görüşmelerimden ve evlerine gitmemden rahatsız oluyor,bu konuda neler yapmalıyım?
-Öncelikle zaman zaman özeleştiri yapıp bunun nedenlerini kendi içimizde arayıp eğer görüşme periyotlarının sıklığı ya da sizin tutumunuzun bu duruma yol açtığını düşünüyorsanız bu konuda davranışlarınızı tutumunuzu yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir.
2.Kayınvalidem özel hayatımıza çok fazla müdahalede bulunuyor bu rahatsız edici durumu nasıl değiştirebilirim?
-Bu durumla ilgili öncelikle eşinizin annesi ile onu kırmadan konuşmayı denemesi gerekiyor,eğer bu konuyu ben konuşayım derseniz onun için kırıcı olabilir.
3.Kayınvalidem çocuğunuzun eğitimi konusunda bizlere güvenmiyor hep onun dediği gibi davranılmasını bekliyor ne yapmalıyım?
-Bu konu yani çocuk yetiştirme konusu öncelikle anne babaların sorumluluğundadır.Bu durumda eşinizle birlikte kayınvalidenizle görüşüp bu konuda sizlere güvenmesini farklı söylemlerin çocukta ikilemler ve davranış bozuklukları oluşturabileceğini nazik bir dille anlatmayı denemelisiniz.

Bülent Budak
Uzm.Psk.Danışman
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Gelin Kaynana Çatışması Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Boşanmalarda Kaynana Etkisi Psk.Mehmet CAN
► Eğreti Gelin ve Bedel Partneri Kavramları Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► İlişki Çatışmaları Psk.Namık ACAR
► İletişim Çatışmaları Psk.Namık ACAR
► Ergen-Ebeveyn Çatışmaları Psk.Melek SARIÇİÇEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gelin Kaynana Çatışmaları' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:29
Top