2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilişsel ve Davranışçı Terapi
MAKALE #22514 © Yazan Psk.Feyza UZUN | Yayın Eylül 2021 | 1,319 Okuyucu
BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ NEDİR ?
Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi bireyin duygu, düşünce, davranış ve kişilik özellikleri doğrultusunda değiştirmeyi amaçladığı ve bu doğrultuda alanında uzman kişilerce klinik ortamda yapılan belli ilke ve yöntemleri ele alan bir tür konuşma tedavisidir. Günümüzde birçok tedavi yaklaşımı vardır. Kayda geçmiş 500’ü aşkın psikoterapi yaklaşımları mevcuttur.
Bilişsel ve Davranışçı Terapi Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Bilişsel ve Davranışçı Terapi Aaron Beck tarafından oluşturulmuş bir psikoterapi yöntemidir. Beck bu terapi yöntemini birkaç farklı kuramcılardan ele alarak oluşturmuştur. Yapılandırılmış bir yaklaşım olup şimdiki zaman odaklıdır. Bilişsel ve Davranışçı terapisti duygusal ve davranışsal değişiklikler oluşturmak için hastanın düşünme ve inanç sisteminde bazı bilişsel değişiklikler yapılmasını hedeflemektedir. Günümüzde bilişsel ve davranışçı terapi birçok ruhsal sorunlar için klinik uygulama yönergelerinde en fazla kullanılması önerilern bir tedavi yaklaşımıdır.
Bilişsel ve Davranışçı Terapiler klinik uygulamalarında psikolojik sorunlara yönelik bilişsel, davranışsal, duygusal, fizyolojik ve çevresel faktörleri barındıran geniş ve kapsamlı bir psikoterapi yaklaşımıdır. BDT yaklaşımının alt 10’dan fazla ekolü bulunmaktadır.
Bilişsel ve Davranışçı terapi bilimsel yaklaşıma sıkı sıkıya bağlı araştırmalarla desteklenen bir yaklaşımdır. Literatür çalışmalarına bakıldığında insan sorunlarını açıklamasına yönelik, insan davranışlarının nasıl geliştiği, dil ve konuşmanın nasıl geliştiği, davranışı nasıl etkilediği, tedaviyi nasıl etkilediği ile ilgili birçok çalışmalar vardır. Seans içerisinde de bu yaklaşımı ele alır. Danışanın sorunlarının değerlendirirken ve kavramsallaştırırken uygulanan yöntemin ne kadar işe yaradığını periyodik olarak değerlendirerek bilimsel yaklaşımı benimser.
Aktif bir terapi yöntemidir. Danışanın ve terapistin sürece aktif olarak katıldığı, birlikte birtakım sorunların sağaltımı için iş birliği içinde olduğu bir terapi yöntemidir. Başka bir anlamda aktif olmak danışanın iyileşmesi için belirlenen yöntemleri günlük hayatında aktif olarak uygulamasıdır.
Şimdi ve burada odaklı bir yaklaşımdır. Kişinin sorunlarını sürdüren sistem bugüne aittir. Bu geçmişin önemsiz olduğu anlamını çıkartmaz. Bugüne ait bilgileri öğrenmek ve bugünkü sorunu anlamak adına geçmişte önemlidir. Sadece danışanın sorunlarını sürdüren, bugünkü psikolojik zorlanmasına yol açan şeyler bugünkü davranışları ve yönetmesidir. Bu yüzden soruna bugün odaklıdır.
Esnek bir terapidir. Danışanın sorunlarına yönelik yöntemleri denerken işe yaramayan yöntemi işe yarayan yöntem ile değiştirebilir.
Aşamalı ilerler. Kolaydan başlayarak zora doğru ilerler. Terapide başarı sağlamak istiyorsak ilk attığımız adımlar kolay olmalıdır. Danışanın kaldırabileceği egzersizler verilir. Aşamalı ilerleme tedavinin başarısı için elzemdir.
Terapi sürecinde zaman sınırı ilkesi vardır. Danışana terapi sürecinin başında ne kadar çalışılacağı bilgisi verilir. Buradaki amaç danışanın tedaviye uyum sağlayıp mobilize olmasıdır. Bu açıdan bakıldığında tedavi kısa sürelidir.
Bilişsel ve Davranışçı Terapide kullanılan bazı yöntemler nelerdir?
1- Exposure (maruz bırakma)
2- Bilişsel yeniden yapılandırma (sokratik sorgulama)
3- Davranış ekinleştirme
4- Beceri eğitimi(baş etme, sorun çözme, karar verme)
5- Duygu regülasyonu
6- İstenilen davranışları arttırma
7- İstenmeyen davranışları azaltma
8-Uyumsallık yönetimi
Bilişsel ve Davranışçı Terapi yöntemi kimlere ve hangi alanlar üzerinde uygulanabilir?
Bilişsel ve Davranışçı terapi çocuk, ergen ve yetişkinler üzerinde uygulanabilir.
Anksiyete Bozuklukları, Duygu Durum Bozuklukları, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Kişilik Bozuklukları, Yeme bozuklukları, Yıkıcı Davranış Bozuklukları, Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Dışa Atım Bozuklukları, Sosyal Kaygı, Fobiler, Tik Bozuklukları ve Panik Bozukluk gibi birçok alan üzerinde uygulanabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bilişsel ve Davranışçı Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Feyza UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Feyza UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feyza UZUN Fotoğraf
Psk.Feyza UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Feyza UZUN'un Makaleleri
► Bilişsel Davranışçı Terapi Psk.Arzu BEYRİBEY
► Bilişsel Davranışçı Terapi (Bdt) Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Bilişsel Davranışçı Terapi Psk.Dnş.İnci AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bilişsel ve Davranışçı Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Niçin Yalan Söyleriz ? Eylül 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:55
Top