2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilolardan Kurulmanın Yolu: Düzenli ve Dengeli Beslenme…
MAKALE #2253 © Yazan Dyt.Kübra ENHOŞ | Yayın Ocak 2009 | 5,526 Okuyucu
Kilolardan Kurulmanın Yolu: Düzenli ve Dengeli Beslenme…

Çoğu kişinin problemi fazla kilolar. Günümüzde herkes nasıl ideal kiloya ulaşabilirim çabası içerisinde. Kimileri mucizevî bir besin arayışında, kimileri 3 günlük diyet kimileri ise sağlık açısından birçok sakıncası olan çeşitli zayıflama tabletleri. Günümüzde en büyük estetik kaygıların temel nedeni haline geldi şişmanlık. Kişiler bu estetik kaygı yüzünden birçok hatalı davranışlar içine girebiliyorlar. Gazetelerde dergilerde o kadar çok sağlık açısından sakıncalı diyet programları yer alıyor ki. Bunun yanında tamamen bitkisel adı altında ve son derece sakıncalı zayıflama tabletleri insanların kafasını karıştırarak sağlıklarını tehdit altına alıyor.

Kilo kaybetmeyi hedeflerken öncelikli amaç kişinin kendisine zarar vermeden kilo kaybetmesindir. Bu da ancak ve ancak kişini fiziki ve sosyal özelliklerine uygun tıbbi beslenme tedavisiyle mümkündür. Çünkü diyet kişiye özeldir. Hiç kimsenin metabolizması veya biyolojik yapısı aynı değil yine hiç kimsenin sosyal yaşantısı da aynı değildir.

Kilo problemi kronik bir durumdur. Yani devamlı bu problem ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü kilo fazlalığı kişinin ihtiyacının üzerinde beslenmesinden dolayı ortaya çıkar. Siz bu fazla tüketimi birçok besinden karşılıyor olabilirsiniz. Kilo verdirici mucizevî bir besin olmadığı gibi tek başına kilo aldırıcı bir besinde yoktur bunu unutmamak gerekir. Önemli olan gün içinde alınan enerjidir. Kimileri bu fazla enerjiyi ekmeği fazla tüketerek kimileri meyveyi aşırı tüketerek kimileri pilavı tüketerek alabiliyor. O yüzden dengeli beslenmek çok önemlidir. Ve kilo yönetiminin sırrı da budur.

Kısa sürede planlanan kilo kaybı hiçbir zamana kalıcı olmuyor bunu bilincinde olmak lazım her zaman. Eğer siz bir anda sağlıksız ve şok diyetlerle (düşük enerjili) kilo vermeyi hedeflerseniz en büyük yanlışı yapmış olursunuz.

Çünkü:
- İnsanoğlunun öyle bir metabolizması var ki yaptığı her şeye her an alışabiliyor. Yani siz eğer düşük enerjili diyet yapıyorsanız ilk günler kilonuzu hızlı kaybedebilirsiniz fakat sonrasında vücut harcadığı enerjiyi aldığı enerjiye bağlı olarak azaltır. Bu şekilde metabolizma inanılmaz boyutlarda yavaşlar ve bir süre sonra kişi ne kadar az yese de kilo veremez hale gelir. Sonuç olarak bir kısır döngüye girer. Araştırmalar gösteriyor ki geçmişinde yanlış diyet uygulaması yapmış kişilerin metabolizmaları bozuluyor ve daha sonra doğru bir beslenme programı düzenlense bile geçmişte yapılan bu hatalardan dolayı sıkıntılar oluşabiliyor.
- Kişilerin günlük aktivitelerini yapabilmesi için herkesin kendisine göre alması gereken bir enerjisi vardır. Bu tip kısa süreli uygulamalara giren kişiler vücuduna yeterli kaynağı tanımadıkları için gün içinde halsizlik, güçsüzlük gibi birçok yaşam kalitesini düşüren olucusuzluklarla karşı karşıya kalabiliyor.
- Düşük enerjili diyet uygulamalarında bir diğer olumsuzluk ise kan şekerinde oluşan düzensizliklerdir. Kişi öğünler de yetersiz ve dengesiz enerji aldığı zaman vücut kan glikoz düzeyinde düşüşler yaşanıyor ve kişi hipoglisemiye( kan şekerinin düşmesi ) girebiliyor. Bu gibi durumlarda birey yemek yeme eğilimine girip ve çoğu zaman enerji değeri çok yoğun yiyeceklere yönelip bir anda kendisi için çok fazla besin tüketimi yapıyor. Sonuç olarak da kilo yönetiminde büyük zorluklar ortaya çıkıyor.

Şok diyetlerin yanı sıra insanların medet umduğu bir başka konu piyasada tamamen bitkisel adı altında satılan tabletler. Kimisi yosun hapı diye satılıyor kimisi mucizevî tablet şeklinde. Ama bir gerçek var ki bu tip ne olduğu belli olmayan ürünler insanların sağlığına çok ciddi derecede zararlar veriyor.
Unutmayın ki: Kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız bunun tek yolu dengeli ve ihtiyaçlar doğrultusunda beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmektir..

Herkese sağlıklı mutlu günler dilerim…

Dyt. Kübra ENHOŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilolardan Kurulmanın Yolu: Düzenli ve Dengeli Beslenme…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Kübra ENHOŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Kübra ENHOŞ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Kübra ENHOŞ'un Makaleleri
► Dengeli Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Yeterli ve Dengeli Beslenme Nasıl Olmalı Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Besin Grupları ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kilolardan Kurulmanın Yolu: Düzenli ve Dengeli Beslenme…' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:48
Top